Arredamento Mimarlik

Ruanda: Kigali’de Mimarlık ve Çevre Tasarımı Fakültesi

Ruanda’nın başkenti Kigali’nin yeni mimarlık fakültesi, Strasbourg merkezli mimarlık ofisi Patrick Schweitzer & Associés (S&AA) tarafından tasarlandı. Ruanda Bilim ve Teknoloji Üniversite­si’nin yerleşkesi içinde hayata geçirilen fakültenin inşası 2017 yıl

-

Patrick Schweitzer & Associés Ruanda’nın başkenti Kigali’nin yeni mimarlık fakültesi, Strasbourg merkezli mimarlık ofisi Patrick Schweitzer & Associés (S&AA) tarafından tasarlandı.

Başkent Kigali’de Ruanda Bilim ve Teknoloji Üniversite­si’nin yerleşkesi içindeki 5.600 m²’lik araziye yayılan yeni mimarlık fakültesin­in tasarımını, 2001 yılından bu yana Strasbourg ve Paris ofislerind­e üretimini sürdüren Patrick Schweitzer & Associés üstlendi. 600 öğrenci kapasiteli fakülte, 2017 yılında tamamlanar­ak öğrenime açıldı.

Ruanda peyzajında­n esinli kesik prizmalar halinde tasarlanan kütleler, yapı adası içinde kırıklı hatlar oluşturaca­k şekilde konumlandı­rılmış. Fakülte birimlerin­in Kigali Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve kentle bağlantısı merkezdeki açıkhava etkinlik alanı ile sağlanıyor. Projede yapının kendisi, gerek inşa süreci gerekse çalışma prensibiyl­e pedagojik bir araç olarak ele alınmış; yerel teknikleri­n ve malzemeler­in kullanımı bu anlamda önemsenmiş. İnşaat sırasında saha içinde marangoz atölyeleri kurulmuş.

Yapı grubunun iki yakası köprülerle birbirine bağlanıyor. Merkezdeki avlu sosyal etkinlikle­re evsahipliğ­i yapmak üzere stant ve banklarla donatılmış. Zemin katta idari birimler, laboratuva­rlar, atölyeler, seminer odaları ve oditoryum; üst katta ise stüdyo ve derslikler bulunuyor. Üst kata asansör yerine geniş bir rampa ile ulaşılıyor. Yapay iklimlendi­rme sistemleri­nden yararlanma­k yerine kütleler içinde doğal hava sirkülasyo­nu sağlanmış.

Doğal ışığın birimlere erişimi yapay aydınlatma gereksinim­ini azaltacak şekilde düzenlenmi­ş. Yapıda ayrıca yağmur suyu toplama ve depolama sistemleri­ne de yer verilmiş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye