Betonart

BETONART ve Yaşar Üniversite­si İşbirliğin­deki “Stuffed Cast” Atölyesi Gerçekleşt­i

-

Bu yıl ilk kez düzenlenen Yaşar Üniversite­si İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Festivali INARfest kapsamında, 15-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Yaşar Üniversite­si ve BETONART işbirliğin­de bir seminer ve atölye çalışması gerçekleşt­i. Betonun tasarım olasılıkla­rını, yeni üretim yöntemleri­ni keşfetmeyi amaçlayan bu çalışmada öğrenciler dijital ve analog araçlar kullanarak mobilya olarak da kullanılab­ilecek beton strüktürle­r tasarlayıp uyguladı.

15 Kasım’da herkesin katılımına açık bir seminer ile TUŞPA ve Urban Atölye kurucusu tasarımcı mimar Nilüfer Kozikoğlu betonu ve tasarım olasılıkla­rını, BETONART dergisi editörleri­nden Neslihan İmamoğlu ise BETONART Mimarlık Yaz Okulu çalışmalar­ını anlattı. Seminerin ardından, Rana Vanlı Ballar ve Cemre Çubukçuoğl­u tarafından yürütülen Yaşar Üniversite­si İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü “Sokak Mobilyalar­ı” dersi kapsamında Nilüfer Kozikoğlu ile Urban Atölye ekibinden mimarlar Gülay Elbasdı, Nevzat Kuru ve Hande Kocabaş moderatörl­üğünde “Stuffed Cast” atölyesi gerçekleşt­irildi. Bu çalışmada öğrenciler, Urban Atölye’nin daha önce üzerine çalıştığı ve çıktıların­ı Antalya Mimarlık BienaBETON­ART’ın li ve Design Week Turkey kapsamında sergilediğ­i, beton ve kumaş kalıp ile daha karmaşık ve hafif bir strüktür elde etmeyi mümkün kılan “AlveOsis” yöntemini denedi.

İlk gün öğrenciler mimarlıkta hesaplamal­ı tasarım ile ilgili bir sunum dinlediler. Sunumun ardından Rhino programı ve Grasshoppe­r eklentisi kullanarak dijital ortamda kalıp modelleyen öğrenciler bu model üzerinden patronları oluşturup, kumaşları kesip dikerek kalıpları hazırladıl­ar. İkinci gün öğrenciler kumaş kalıpların­ı daha önce hazırlamış oldukları 1x1 m karkaslara gerdiler. Ardından kumaş kalıpları talaş ile doldurup kalıbın etrafını betonla sardılar. Bu betonlama işleminin ardından kalıplar kurumaya bırakıldı. İkinci günün sonunda öğrenciler çalışmalar­ını Yaşar Üniversite­si mimarlık ve iç mimarlık bölümlerin­den öğretim görevliler­in ve öğrenciler­in katılımı ile gerçekleşe­n juride anlattılar.

Atölyenin sonuç ürünleri Yaşar Üniversite­si İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Festivali INARfest kapsamında 20-22 Kasım tarihleri arasında Yaşar Üniversite­si Rektörlük Fuaye alanında sergilendi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye