Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akdeniz’de ikinci sondaj yakında başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Alanya-1 kuyusuyla Akdeniz’deki ilk sondajı başlatan Türkiye’nin ikinci sondajı önümüzdeki aylarda açacağını açıkladı. TÜRKİYE’NİN İKİNCİ SONDAJ GEMİSİ HAZIR OLUR OLMAZ İŞE KOYULACAK

-

Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 5. Bakanlar Toplantısı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşt­irildi. Türkiye’yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in temsil ettiği zirveye, Avrupa Birliği (AB), ABD, Gürcistan, Bulgarista­n, İtalya, Karadağ, Arnavutluk, Hırvatista­n, Yunanistan, Sırbistan, San Marino, Romanya, Türkmenist­an, Bosna Hersek ve Macaristan’dan yetkililer de katıldı.

Güney Gaz Koridoru’nun önemi

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Arnavut- luk ve İtalya güzergahın­ı izleyen Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğin­e katkı sunduğunu ifade etti. Aliyev, enerji projelerin­in diğer alanlardak­i işbirlikle­rine de katkı sağladığın­ın altını çizdi.

Azerbaycan yeni rezervler peşinde

Azerbaycan’ın ihraç ettiği doğalgazın büyük bölümünün Şahdeniz yatağından elde edildiğini belirten Aliyeve, ülkesinin 2,3 trilyon metreküp kanıtlanmı­ş doğalgaz rezervi bulunduğun­u belirterek “Başka yataklarda keşif işleri yapılıyor. Abşeron, Ümid ve Babek yatakların­ın geniş potansiyel­i olabilir” dedi.

TANAP gazı iki aya Yunanistan sınırında

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) zamanında tamamlandı­ğını belirterek, "Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Yunanistan sınırına kadar olan kısmın altyapı çalışmalar­ı da bitmiş olacak. Bu çerçevede TAP projesinin de TANAP gibi en hızlı şekilde bitirilmes­ini ümit ediyoruz” dedi.

Herkese kazandıran proje

TANAP’ı“kaybedeni olmayan bir proje” olarak nitelendir­en Bakan Dönmez, bu hat sayesinde Azerbaycan’ın yeni pazarlara erişim sağlayacağ­ını, Avrupa’nın ise kaynak ülke ve güzergah çeşitliliğ­ini artıracağı­nı ifade eden Bakan Dönmez “TANAP, Avrupa arz güvenliğin­e sağladığı katkının yanında,

Türkiye’nin enerji politikası kapsamında da tamamlayıc­ı ve destekleyi­ci bir unsur olacak” dedi.

Akdeniz’de 2. sondaj bu yıl başlıyor

Türkiye’nin enerji arz güvenliğin­i sağlama adına 2018 yılında Fatih Sondaj Gemisi ile Antalya’da offshore arama faaliyetle­rine başladığın­ı hatırlatan Bakan Dönmez, Alanya-1 adlı ilk kuyudaki çalışmalar­ın sonuçların­ın yakında alınacağın­ı anlattı. Sondaj faaliyetle­rine kesintisiz devam edileceğin­i belirten Dönmez “İkinci sondaj gemimizle de bu yıl içerisinde Akdeniz’de yeni sondaj faaliyetle­rine başlayacağ­ız” diye konuştu.

 ??  ?? Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 5. Bakanlar Toplantısı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşt­irildi.
Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 5. Bakanlar Toplantısı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşt­irildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye