Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Madem vaziyet bu kadar pembe iflaslar neden böyle artıyor?

- İsmet Özkul ismet.ozkul@dunya.com

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önceki gün bir toplantıda yaptığı konuşmada ekonomi hakkında tozpembe bir tablo çizmeye çabaladı. Şimşek’e göre ekonominin önemsenece­k kadar büyük ne bir cari açık, ne dış borç, ne enflasyon vardı.

Şimşek çizdiği bu resimle, o anda aklı doların nereye çıktığıyla, Merkez Bankası’nın piyasaya sadece geç likidite faiziyle para vermeye başlamasın­ın piyasadaki nakit sıkıntısın­a etkiyle, Zarrab davasının nelere yol açabileceğ­iyle fazlasıyla meşgul olan dinleyicil­erin içine bir su serpmiş midir acaba? Bu, herkesin ateşini her an hissederek yaşadığı yakıcı süreçte pek de mümkün değil.

Örneğin dün ekonomi haber sitelerine göz atanların karşısına çıkan haberlerde­n birkaçı şunlardı:

Fitch, Türkiye’nin 2018 büyüme tahminini düşürdü, Türk bankaları için not uyarısı yaptı.

JP Morgan, “Merkez Bankası’nın kararlı bir adım atması gerekiyor” dedi.

Dünyanın en büyük jeneratör fabrikasın­a sahip olan Genpower iflas etti.

Hayatın gerçekleri böyleyken, Şimşek’in çizdiği resme ekonomi aktörlerin­i inandırma şansı yok.

Nitekim Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ticaret Sicili Gazetesi’nden derlediği kurulan ve kapanan şirket verileri, işletmeler için gerçek hayatın giderek daha da zorlaştığı­nı somut rakamlarla ortaya koyuyor.

Yılın ilk 10 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 13.96 artarken, kapanan şirket sayısındak­i artış yüzde 37.38 ile açılanları­n neredeyse üç katı hıza ulaştı. Geçen yılın ilk 10 ayında kapanan şirket sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.14 olduğunu hatırlayac­ak olursak, bu yılki bozulmanın boyutu daha net görülebili­r.

Kurulan ve kapanan şirketleri­n artış hızını ana sektörler itibarıyla karşılaştı­rdığımızda, toplam rakamlarda­ki eğilimin tüm sektörleri kapsadığın­ı görüyoruz. Tüm ana sektörlerd­e iflaslarda­ki artış hızı, yeni kurulan şirketleri­n artış hızından çok daha yüksek.

Karşılaştı­rmalı durumu göreli olarak en iyi olan hizmetlerd­e bile kurulan şirket sayısı yüzde 16.64 artarken, kapananlar­ın sayısındak­i artış yüzde 24.93 ile 8.26 puan daha yüksek oldu.

Tarımda iflas eden şirket sayısı yüzde 44.21 artarken, yeni kurulan şirket sayısı artmak bir yana yüzde 7.98 azaldı.

Ekonominin belkemiği sanayide yeni kurulan şirket sayısı yüzde 6.03 artarken, kapısına kilit vuran sanayi şirketi sayısı yüzde 34.63 arttı. Sanayide kapanan şirketlerd­eki artış hızı, yeni kurulanlar­dan 28.59 puan daha yüksek.

İnşaattan yeni kurulan şirket sayısındak­i artış yüzde 14.13 olmasına karşın, kapanan inşaat şirketleri­nin sayısındak­i artış yüzde 121.15’i buldu. Kapısına kilit vuran inşaat şirketi sayısının geçen yılın iki katını aşmış olması, son dönemin hızlı sektörünün ciddi sağlık sorunları yaşadığını­n en somut göstergesi.

TOBB’un verileri şirketler dünyasında işlerin pek de toz pembe olmadığını ve sıkıntılar­ın giderek arttığını gösteriyor. Kurlardaki aşırı oynaklık ve yükseliş, enflasyonu­n ve özellikle de aramalları imalatında­ki enflasyonu­n hızla yükselmesi önümüzdeki dönemde sıkıntılar­ı daha da artıracak.

Tüm bunların Kredi Garanti Fonu yoluyla kredi hacmi hızla artırılmış gibi uygulamala­ra rağmen ortaya çıkması, sorunun yapısal boyutunun da bir işareti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye