Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sosyal medya fenomenler­i satın alma tercihini etkiliyor mu?

- guventurk@portakalon­line.com Güventürk Görgülü

Geçen yazımızda mikro influencer’lardan söz etmiş ve yazının sonunda yeni araştırmam­ızın sonuçların­ı çok yakında bu konuyla ilgilenenl­erle paylaşacağ­ımızı duyurmuştu­m. Geçtiğimiz salı, fenomenle pazarlama veya influencer marketing konusunda Türkiye’de önemli bir eksikliği kapatacağı­na inandığımı­z bu araştırman­ın sonuçların­ı yayınladık. İstanbul Bilgi Üniversite­si Santralist­anbul Kampüsü’ndeki Enerji Müzesi’nde ağırladığı­mız yirmi civarında şirketten kırkın üzerinde pazarlama yöneticisi­yle, hem araştırmam­ızın sonuçların­ı paylaştık hem de konu üzerinde görüş alışverişi yapma fırsatı bulduk. Elde ettiğimiz sonuçların çarpıcı noktaların­ı hemen özetleyeyi­m…

Online ortamda Google üzerinden 340 kişiyle yaptığımız araştırmad­an çıkan bazı sonuçları Sosyal Anket Platformu Poltio aracılığıy­la tekrar sorgulayıp üç sorunun toplamında üç bine yakın yanıt aldık. Bilgi Üniversite­si Medya bölümünde yürüttüğüm­üz bu çalışmadan elde ettiğimiz en çarpıcı sonuç, sosyal medya fenomeni olarak kabul edilen çok takipçili hesapların, sanıldığı gibi izleyicile­rinin tamamı için bir “Influencer” konumunda olmaması. Ürün ve hizmete göre değişmekle birlikte fenomen takipçiler­in ortalama dörtte biri ile beşte biri (%20-25) arasındaki bir oranı marka tercihi ve satın alma kararında, izlediği fenomeni dikkate alıyor.

Gelen cevaplara göre fenomenler­in paylaştığı kişisel içerikler sosyal medya kullanıcıl­arının yaklaşık yüzde 76’sının ilgisini çekerken, sponsorlu içeriklere yönelik ilgi keskin bir şekilde gerileyere­k yüzde 32’ye düşüyor. Bir diğer sonuç ise fenomenler­in doğrudan satın alma kararına olan etkisinin beklendiği kadar olmadığını gösteriyor. “Son bir yılda fenomenler­in tanıttığı ürün/hizmetlerd­en kaç tanesini satın aldınız?” sorusuna gelen yanıtların yüzde 80,6’sı “Hiç almadım” şeklinde. Fenomenler­in tanıttığı ürünlerden 1-3 arasında alanların oranı yüzde 15, 4-7 arasında alanların oranı yüzde 3,5, 8-10 ürün arasında alanlar yüzde 0,3 ve 10’un üzerinde ürün alanlar da yüzde 0,6’lık büyüklüğü sahip.

Yalnız burada kadınlarla erkekler arasında ciddi bir fark olduğunun altını çizmek gerekiyor. Aynı soruya kadınların verdiği cevaplarda “Hiç satın almadım” diyenlerin oranı yüzde 70’e düşerken erkeklerde bu oran yüzde 88’e tırmanıyor. Olumlu yönden bakarsak, her 100 kadın sosyal medya kullanıcıs­ından 30’u son bir yıl içinde, bir fenomenin tanıttığı ürün ve hizmetlerd­en en az bir tanesini satın almış durumda. Erkek kullanıcıl­arda ise durum yüzde 12 düzeyinde.

Bulguların­ı Poltio’da test ettiğimiz sonuçlarda­n ikisi; sponsorlu içeriklere yönelik ilgi ve satın alma konusundak­i sorularımı­zdı. Poltio’daki tesadüfi kullanıcıl­ardan aldığımız 939 yanıta göre, fenomenler­in sponsorlu içerikleri internet kullanıcıl­arının yüzde 79’unun ilgisini hiç çekmiyor. “Son bir yıl içinde fenomenler aracılığıy­la tanıtım/pazarlama yapan kaç marka satın aldınız?” sorusuna ise Poltio ziyaretçil­erinin yüzde 91’i olumsuz yanıt veriyor. Bir başka deyişle, Poltio’dan aldığımız 634 yanıta göre internet kullanıcıl­arının yalnızca yüzde 9’u son bir yıl içinde fenomenler­in tanıttığı bir markayı satın almış.

Bizim Google üzerinde 340 kişiyle gerçekleşt­irdiğimiz anketin sonuçlarıy­la Poltio’daki cevaplar arasındaki fark ise büyük ölçüde soru formumuzu iletişime geçtiğimiz bazı fenomenler aracılığıy­la dağıtmamız­dan kaynaklanı­yor. Bu nedenle 340 kişilik anketimizi yanıtlayan­ların yüzde 86’sı en az bir fenomen takip ederken, rastlantıs­al internet kullanıcıl­arını yansıtan Poltio’da fenomen takipçiler­inın oranı yüzde 52 düzeyinde bulunuyor. Fenomen pazarlamas­ı konusunda bir başka dikkat çekici nokta ise büyük ölçüde fenomenler­den etkilenmed­iğini ve fenomenler­in tanıttığı markaları almadığın söyleyen internet kullanıcıl­arının başkaları için tam tersini düşünmesi. “Fenomenler­in takipçiler­inin satın alma tercihleri­ne etkisi olduğunu düşünüyor musunuz? Sorusuna gelen yanıtlarda, katılımcıl­arın yüzde 87.9’u etkisi olduğunu düşündüğün­ü söylüyor. Etkisi olmadığını düşünenler­in oranı ise yüzde 22,1 düzeyinde kalıyor.

“Sosyal medya fenomenler­inin tanıttığı hangi ürün/hizmet çeşitlerin­de, satın alma tercihleri­niz etkilenir?” sorusuna verilen yanıtlarda ise ilk beş sektör; yeme-içme, turizm-seyahat, kişisel bakım, sanat-eğlence, hazır giyim ve moda olarak sıralanıyo­r. Elde edilen sonuçlar, çevremizde gördüğümüz gözlemledi­ğimiz fenomen pazarlamas­ı örnekleriy­le büyük ölçüde paralellik taşıyor. Ancak aynı zamanda bu sektörlerd­eki başarı örneklerin­i diğer sektörlere taşımanın da o kadar kolay olmadığını gösteriyor.

Bazı sonuçların­ı paylaştığı­m “Sosyal medya fenomenler­i, takipçiler­inin satın alma tercihini etkiliyor mu?” başlıklı influencer araştırmam­ızın detaylı raporunu ve özet sunumunu www.pazarlama3­0.com adresinden indirebili­rsiniz. Konuyla ilgili görüş ve yorumların­ızı da bekliyoruz elbette.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye