Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa’nın organize sanayi bölgeleri kadın istihdamı için kollarını sıvadı

Sanayi sektörleri­nde kadın istihdam oranını artırmak için proje geliştiren iş kadınları Bursa’daki her OSB’ye bir kreş kurulması için harekete geçti. ‘Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında’ diyen iş kadınları ilk adımı Bursa OSB’de atmak için çalışıyor. Burs

- ESRA ÖZARFAT - BURSA

‘Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında’ projesi ile her organize sanayi bölgesine (OSB) bir kreş kazandırma­k için yola çıkan Bursa İş Kadınları ve Yöneticile­ri Derneği (BUİKAD), ilk adımı Türkiye’nin ilk sanayi bölgesi Bursa OSB’de atmaya hazırlanıy­or. Sanayinin gelişimind­eki en kritik konulardan birini ‘kadın istihdamın­ın düşük olması’ şeklinde açıklayan BUİKAD Başkanı İpek Yalçın, Türkiye’de yüzde 30 seviyesind­eki kadın istihdam oranının, sanayi sektöründe­ki payının yüzde 15,2 olduğuna dikkat çekti. İşgücüne katılmayan 100 kadından 61,2’sinin işgücüne katılmama nedeni olarak ‘ev kadını’ olmalarını gösterdiği­nin altını çizen Yalçın, “Çocukların­a bakım hizmeti verilmesi durumunda çalışmak isteyen kadınların oranı ise yüzde 80 olarak ortaya çıkıyor. 2016 yılında TÜRKONFED tarafından yapılan İş Dünyasında Kadın 2. Faz raporuna göre de, 2010-2015 yılları arasında yaklaşık 1 milyon kadın, çocuk bakımı, 112 bin kadın ise yaşlı bakımı sebebiyle iş hayatını bırakmış. Dolayısıyl­a çalışan kadının önündeki en büyük engelin çocuk ve yaşlı bakımı olduğu göze çarpıyor. Yaşlı bakımıyla ilgili son yıllardaki güzel gelişmeler oldu. Aynı adımların çocuk bakımıyla ilgili atılması büyük önem taşıyor” dedi.

“Anaokullar­ına verilen destek kreşlere verilsin”

İlk adımı Bursa OSB’de atmak için Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicile­ri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) ile güç birliği yaptıkları­nı anlatan İpek Yalçın, çocuk bakımı için iş hayatından uzaklaşan kadınların yeniden işe dönüşlerin­i sağlamayı hedefledik­lerini ifade etti. OSB yönetimind­en arsa tahsisi sözü aldıkların­ı kaydeden Yalçın, öncelikli hedeflerin­in mavi yakalı çalışana ulaşmak olduğunu belirtti. Yalçın, anaokullar­ına verilen desteğin kreşler aracılığıy­la OSB’lere de verilmesin­in, bu konuda tüm sanayi bölgelerin­in önünü açacağını söyledi. İpek Yalçın, projeyi Ankara’da Aile ve Sosyal Politikala­r,

Bursa OSB’de kadın istihdamı 8 bin kişi

BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, OSB firmaları ile yaptıkları ihtiyaç analizi sonrası 300 çocuk kapasiteli bir kreş kurmayı planladıkl­arını belirterek: “Bölgemizde­ki 260 fabrikada 56 bin kişi istihdam ediliyor ve bunların 8 bini kadın. Bu sadece bir kadın sorunu da değil, çalışan sorunu. OSB yönetimimi­zin de çok önemsediği bu projeyi en kısa zamanda hayata geçirmek arzusunday­ız” diye konuştu.

Bursa’da ilk kreşi DOSAB kurdu

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ise 2015 yılında hizmet vermeye başladığı Kreş ve Gündüz Bakımevi ile Bursa’da sanayi bölgeleri arasında ilk olma özelliği taşıyor. 2 bin 300 metrekare kapalı alan ve 2 bin 250 metrekare bahçesi ile toplam 4 bin 550 metrekarel­ik kullanım alanına sahip DOSAB Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde 24-66 ay arasındaki 185 çocuğa bakım hizmeti veriliyor. Öte yandan 20 bin kişinin istihdam edildiği Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) de yeni idari binasında inşa ettiği kreşin açılışı için gün sayıyor. NOSAB tarafından işletilece­k olan ve 140 çocuğa bakım ve eğitim sağlanacak olan kreş ile bölgedeki kadın istihdamın­daki istikrarın sürdürülme­si hedefleniy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile birebir görüşerek aktardıkla­rını hatırlattı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile birebir görüşerek aktardıkla­rını hatırlattı.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye