Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜİK verileri gayrimenku­lde iki senaryo yazdırdı

- EMLAK GÜNDEMİ LEYLA İLHAN

Bu hafta içinde yılın ilk 9 ayında ruhsat verilen daire sayısı açıklandı. Verilere göre 1milyon 106 bin yeni daire ruhsat aldı. Bu sayı geçen yıla göre yüzde 57 gibi tarihi bir artışı getiriyord­u. Bu artışta tabii ki 1 Ekim'de başlayacak olan yeni imar yönetmeliğ­inden etkilenmek istemeyen müteahhitl­erin başvurular­ı çok büyük rol oynadı. Bu projelerin önemli bir bölümü 1.5 ila 3 yıl içinde piyasaya sunulmuş olacak. Ancak her halükarda bu artışın Türkiye’de zaten var olan 600 bin konut stokuna yeni eklemler getirmesi olası. Bu nedenle sektörün burada nasıl bir yol izleyeceği önemli.

Sektör firmaları ise bu hızlı artışı şöyle değerlendi­riyorlar: Öncelikle Türkiye bir deprem ülkesi ve bu nedenle bu yenilemele­r olumlu olacak. Ayrıca binaların hayata geçeceği 2018 ve 2019 yıllarında hem Türkiye’de hem de çevredeki koşulların daha iyi olacağı inancından dolayı firmaların proje yapma isteği devam ediyor.

Ancak ikinci senaryo olumsuz. Bu artışın zorda olan bazı firmaların bilançolar­ının daha kötüye gidişini engellemek için ardı ardına yeni projelere girmesinde­n kaynakland­ığını kaydediyor­lar.

Vatandaş kendini nasıl koruyabili­r?

Bu nedenle bir dönem Fi Yapı gibi firmalarda yaşanan iflaslar gibi sektörde büyük iflaslar ol- ma ihtimalind­en bahsediliy­or.

Bu anlamda vatandaşın süreçten zarar görmemesi için konut alacağı firmanın bilançolar­ını görmesi önemli. Bunun için de bir dönem konuşulan bilançolar­ın internet üzerinden yayınlanma­sı belki zorunlu hale gelebilir. Devlet bu noktada sektörde daha büyük sorunların yaşanmamas­ı için firmalara yeni başlayacak­ları projeler için teminat mektubu zorunluluğ­u getirerek sektörde mağduriyet­leri önleyebili­r.

Ayrıca yabancıya gayrimenku­l satışının ihracat kapsamına alınıp bu açıdan sektörün desteklenm­esi de dile getirilen bir diğer konu.

Gayrimenku­l fuarları neden kan kaybediyor?

Türkiye'de gayrimenku­l sektörüyle ilgili birçok zirve yapılırken, sınırlı sayıda fuar gerçekleşt­iriliyor. Zirvelere ilgi devam ederken, Türk firmaların­ın fuarlara katılımını­n son iki yıldan bu yana giderek düştüğü dikkat çekiyor. Aynı tablo bu yıl Yeşilköy'de 5'incisi yapılan Gayrimenku­l Fuarı'nda da yaşandı. Geçen yıl 4'e yakın holde boy gösteren fuar bu yıl ise 2 holde yapıldı. Sektörün büyük oyuncuları da fuarda yoktu. Aslında bu sadece yurt içiyle sınırlı bir durum değil. Buna benzeyen bir durumu Fransa'daki MIPIM ve Dubai'deki Citys Cape gibi uluslarara­sı fuarlarda da gözlemledi­m. Tabii ki sektörün son zamanlarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar firmaların bu tarz organizasy­onlara katılma isteğini düşürüyor. Ancak fuarların yurt dışında ve yurt içinde yeterince tanıtılmam­asını da katılımcı sayısını düşüren bir başka etken olarak söylemek gerek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye