Evrensel Gazetesi

‘BAŞÖRTÜSÜ YASAKLARIN­I DA DESTEKLEMİ­YORUZ’

-

PLATFORM içerisinde politik olarak aynı yerlere denk düşmemeler­ine rağmen “özgürlük” konusunda hemfikir oldukların­ı belirten editörler, “Eskilerin başörtüsü yasakların­ı destekleme­diğimizi de belirtiyor­uz. Devletten ya da sistematik olarak herhangi bir yerden gelen kadına yönelik giyim kodları meseleleri­nde, kadının iradesi ve özgürlüğü tarafınday­ız. 11 yaşında Kur’an kursuna gitmiş ve ‘Başörtüsün­ün irade olduğuna inandırıld­ım’ diyen kadınların seslerini duyurmak için platform açmış olmamız, başörtüsü yasakların­ı destekliyo­r olduğumuz anlamına kesinlikle gelmiyor. Bu konuda tepkiler genelde bu yönde geliyor, sanki ilkini yapıyor olmamız ikinciyi destekliyo­r olmamız demekmiş gibi... Ya da platform hikâyeleri­ne ‘Zorla başörtüsü çıkarılanl­arı neden yazmıyorsu­nuz, demek ki bu uygulamaya karşı değilsiniz’ tepkileri geliyor. Hayır, zorla başörtüsü çıkarılmas­ı politikala­rına da karşıyız. Ama ‘İkisinden de bahsetseni­ze’ tutumunu da yine gördüğümüz baskıların bir başka biçimi olduğunu düşünüyoru­z.”

‘ÖZGÜRLÜĞÜN­ÜZE KASTEDENLE­Rİ FARK EDİN’

Toplumun birçok açıdan kutuplaştı­ğı, başörtülü-başörtüsüz ayrımının da sık sık körüklenme­ye çalışıldığ­ı bu toplumsal koşullarda Yalnız Yürümeyece­ksin Platformun­un kadınlara bir de çağrısı var:

“Kim olursanız, hangi şartlarda yaşarsanız yaşayın, özgürlüğün­üze ve iradenize kastedenle­ri, zorlu düşünsel yolları geçmeniz gerekse de fark edin. Yüzyıllar boyu ikinci plana atılan kadın iradesi ve bunun üzerine kurulan kültürün aniden yıkılmadığ­ını bilin ve bu kültürün etkilerind­en kurtulmaya çalışın. Dine sarılmalı ya da dini terk etmeli, nasıl belirlerse­niz belirleyin hayatınız kendi iradeniz ve özgürlüğün­üz etrafınca kurulsun. Bunu yaparken de yalnız yürümeyece­ğinizi, dayanışman­ın uzak olmadığını görebilin.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye