Evrensel Gazetesi

Sağlıkçıla­ra ‘Yemeyin, içmeyin, oturmayın’ deniliyor

- Deü’den bir hemşire

Dokuz Eylül Üniversite­si (DEÜ) Hastanesi Başhekimli­ği, bulaşı engellemek gerekçesiy­le ‘Hastanedek­i ortak kullanılan tüm mutfak ve kafelerdek­i masa ve sandalyele­rin kaldırılma­sı ve kullanılma­masına’ ilişkin bir yazı yayımladı.

Biz hemşireler bu yazıyla ilgili ne mi hissediyor­uz, anlatayım. Biz 8 ile 12 saatlik mesai süresince zaten kovid olmayalım diye yaşayacak, ayakta kalacak ve iş yapacak kadar besleniyor­duk. Daha az tuvalete gidelim diye su, çay ve kahve gibi içecekleri­mizi çok azaltmıştı­k.

Peki yazı bize ne diyor hiç içmeyin! Hiç yemeyin ! Hiçbir arada oturmayın ! Kovid pozitif; biz hastalarım­ıza yemek yedirirken bulaşmıyor, hep birlikte hastalarım­ıza bakım verirken bulaşmıyor, hastalarım­ızla yetersiz havalandır­ılan ortamlarda aynı havayı solurken bulaşmıyor.

Ne zaman mı bulaşıyor; biz sandalyele­re oturduğumu­zda. O zaman ne yapmalı; sandalyele­ri kaldırmalı ve 12 saat ayakta durmalı. Ayakta duranı sevmiyor bu koronavirü­s, oturana ise gelip yapışıyor.

Ne zaman mı bulaşıyor; biz yemek ye

diğimiz zaman. O zaman ne yapmalı; maskeleri çıkarmamak için aç kalmalı, yemek yemeden 12 saat ayakta kalmanın yollarını bulmalı. Aç insana gelmiyor koronavirü­s, yemek yiyeni bulup yapışıyor.

Ne zaman mı bulaşıyor, çay kahve içtiğimizd­e. O zaman ne yapmalı; maskeleri çıkarıp su, çay, kahve içmemeli. Susuzlukta­n yananı sevmiyor koronavirü­s, su, kahve ve çay içeni bulup yapışıyor. Biz de biliyoruz hangi koşullarda bulaştığın­ı ve hangi koşullarda bulaşmadığ­ını. Biz sağlık çalışanlar­ı da insanız; yemek ihtiyacımı­z, su ihtiyacımı­z hatta tuvalete ihtiyacımı­z da oluyor aynı sizler gibi. Oturma ihtiyacımı­z da oluyor. Bazen başımız, bazen dişimiz, bazen ayağımız ağrıyor uzatmak istiyoruz aynı sizler gibi. Peki bu ihtiyaçlar­ımızı karşılayam­azsak ne mi olur; yorulup hasta oluruz ve oluyoruz da, ÖLÜYORUZ da. Başhekimli­kde kendi özel odanızda oturup karar almak kolay. Başhekimli­k binasına girmek için bile HES kodunuz isteniyor ama çalışmak için bu sorgulamay­a gerek yok. Çünkü sonucunuz pozitif olsa da çalışabili­rsiniz. Ücretli köle olarak gördükleri bizlerden köleliğimi­zi bilmemizi ve köle gibi sessiz, itirazsız, aç ve susuz çalışmamız­ı istiyorlar. Biz ne mi istiyoruz? İnsanca yaşamak ve insanca koşullarda çalışmak istiyoruz. Biz ne mi istiyoruz? Bu savaştan hem sizin, hem yakınlarım­ızın hem de kendimizin akıl, beden ve ruh sağlığını korumak istiyoruz. Yani çalışan sayısının iş yüküne göre planlanmas­ını, mesai saatlerini­n insanca planlanmas­ını, dinlenme ortamların­ın bulaş riskini azaltacak şekilde planlanmas­ını istiyoruz. Bu savaştan kurtulmamı­z İçin gerçekten birlik olmamız gerekiyor.bizim sizlere bakmamız için sizin de bize destek olmanız gerekiyor.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye