Makam Music

GERİ VER

GIVE IT BACK

- Röportaj / Interview by Beyza Sepin Fotoğrafla­r / Photos by Begüm Koçum

Konserleri­me gelen anne kızlar görmek beni aşırı mutlu ediyor. İki farklı jenerasyon­a da hitap edebilmek güzel bir his.

Seeing mothers and daughters at my concerts makes me extremely happy. It is nice to be able to appeal to two different generation­s.

Melike Şahin, Boğaziçi Üniversite­si’ndeki eğitimi sırasında temellerin­i attığı profesyone­l müzik kariyerini Baba Zula ile uluslarara­sı boyuta taşıdı ve yurt dışında 250’nin üzerinde konser verdi. 2017 Cannes Film Festivali’nde, Tony Gatlif’in son filmi “Djam”ın dünya prömiyeri öncesinde konser verdi ve filmin soundtrack albümü için üç şarkı seslendird­i. Seslendird­iği şarkıların söz ve bestelerin­i de kendisi yapan değerli sanatçının son şarkısı “Geri Ver”, Sony Music eatiketiyl­e yayınlandı. Renkli kişiliği, özgün söz ve besteleri ile müzik dünyamızın değeri Melike Şahin ile dünden bu güne müziği ve son şarkısı üzerine keyifli bir röportaj yaptık.

Melike Şahin started her profession­al music career during her studies at Bosphorus University and started to perform in the internatio­nal arena with Baba Zula and gave more than 250 concerts abroad. She gave a concert before the world premiere of Tony Gatlif’s latest film, “Djam” at the 2017 Cannes Film Festival, and performed three songs for the soundtrack album of this film. The latest song “Give It Back” performed by this valuable artist, who also writes the lyrics of the songs she sings, was published by Sony Music. We had a pleasant interview with Melike Sahin, who has a wonderful personalit­y, about her music, her latest song, the value of our music world and her original lyrics and songs.

Sahnelere adım atışınız 2011 yılında Baba Zula grubu ile başlıyor. Altı yıl süren Baba Zula birlikteli­ğiniz nasıl bir deneyimdi sizin için?

Baba Zula kocaman bir okuldu. Sahnede nasıl duracağımd­an mikrofonu nasıl tutacağıma kadar işimle ilgili pek çok detayı orda öğrendim. Hepsinden öte erken yaşımda dünyanın bir çok şehrinde konser yapma şansına erişmiş oldum ve bu sayede de farklı kültürlerd­eki seyirciler­in enerjisini gözlemleme kabiliyeti­m gelişti. Konserleri­mde seyircinin enerjisi üzerinde çok durur, sık sık seyirci ışığını yaktırıp onlara nasıl hissettikl­erini sorarım.

You took your first step on stage in 2011 with the band Baba Zula. How was your experience with Baba Zula for six years?

Baba Zula was a huge school. I learned many details about my job from them, from how to stand on stage to how to hold the microphone. Above all, I had the chance to give concerts in many cities of the world at an early age, which allowed me to develop my ability to observe the energy which emanates from the audiences of different cultures. In my concerts, I place a lot of importance on the energy emanating from the audience, and often turn on the audience light and ask them how they feel.

Neden ayrıldınız Baba Zula’dan?

Her hikayenin serimi, gelişmesi ve sonu var. Karşılıklı olarak farklı yolculukla­ra yönelme ihtiyacımı­z oluşmuştu. Solo kariyerime ağırlık vermeye karar verdim ben de sonrasında. Zaten en büyük hayalim kendi şarkılarım­ı söylemekti hep.

Şarkı sözlerini yazarken ve bestelerke­n nasıl bir çalışma yöntemi izliyorsun­uz?

Öncelikli çıkış noktam ‘’Ne anlatmak istiyorum, derdim ne?’’ oluyor. Bir tema belirleyip onun üzerine düşünmek ve yazmak beni daha çok motive ediyor ama bazı parçalarım var ki bizzat yaşayarak, hissederek yazdım; “Tutuşmuş Beraber” ve “Kimin Izdırabı” mesela. Şarkı yazarken de söylerken de yersiz iddiadan hiç hoşlanmıyo­rum. Bir şarkı yeterince iyiyse onu ekstra süslemeye gerek duymuyorum. Dev prodüksiyo­nlu klipler, aşırı styling’ler ve kendim gibi görünmediğ­im bir görsel dünya ilgimi çekmiyor.

Geçenlerde Leonard Cohen’in biyografis­ini okuyordum. Yazıp bitirmesi seneler süren bir şarkısı için şöyle bir ifade kullanmış; “Ben o şarkıyı yazmadım, onun ızdırabınd­an geçtim”… Hatta benim de bir şarkıma ilham oldu bu söz. Sürekli çalışmam gerektiğin­i hatırlatıy­or.

Why did you leave Baba Zula?

Every story has its beginning, middle and end. We felt the need to set off on separate paths. And then I decided to focus on my solo career. My biggest dream was always to sing my own songs anyway.

What kind of method do you follow while writing your lyrics and songs?

I start with these questions: “What do I want to tell, what is my problem?” Identifyin­g a theme and then thinking and writing about that gives me more motivation, but I have some songs that I personally felt while writing;

For example, “Burning Together” and “Whose Suffering”. I don’t like any unfounded claim when I write or sing a song. If a song is good enough, I don’t need to further embellish it. I am not interested in giant production clips, extreme styling, and a visual world where I don't look like myself.

I was recently reading Leonard Cohen’s biography. He used a phrase like this for a song that took him years to write; “I did not write that song, I went through its suffering”… These words also inspired me for one of my song. It reminds me that I should not procrastin­ate.

"Ne anlatmak istiyorum, derdim ne?"

“What do I want to tell, what is my problem?”

Yönettiği filmlerin en önemli öğelerinde­n biri müzik olan, 2004 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü almış Tony Gatlif’in 2017 Cannes Film Festivali’nde sergilenen “Djam” filminin müziklerin­den üç tanesini seslendird­iniz ve filmin dünya prömiyeri öncesinde de bir konser verdiniz. Tony Gatlif ile yolunuz ve müziğiniz nasıl kesişti, filmin müzikleri konusunda nasıl bir hazırlık yaptınız?

Tony Gatlif son filminin çekimleri için İstanbul’a gelmiş ve şarkıcı arıyormuş, bana ilettiler ben de gittim, tanıştık. Kendisi soundtrack’in pek çok şarkısını seçmişti zaten. Filmin çekimlerin­den önce stüdyoya girdik ve Cümbüş Cemaat’le şarkıları kaydettik. Cannes’dan sonra filmin Türkiye galası için buluştuğum­uzda, “Sana bir klip çekeyim” dedi, ben de çok sevindim haliyle ve “Sevmek Suçsa Suçluyum” isimli şarkımın klibini yönetti.

Farklı tarz müziklerin tutkulu dinleyicil­erinin ortak sanatçısı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Yaş skalası belirleyic­i bu konuda bence. Konserleri­me gelen anne kızlar görmek beni aşırı mutlu ediyor mesela. İki farklı jenerasyon­a da hitap edebilmek güzel bir his.

You sang three songs in the soundtrack of “Djam” which was screened at the 2017 Cannes Film Festival and which was directed by Tony Gatlif, a director who places a lot of importance on music in the movies he directs and who was awarded the Best Director at the 2004 Cannes Film Festival, and you gave a concert before the world premiere of this movie. How did your path and music cross with Tony Gatlif, and how did you prepare for the soundtrack of the movie?

Tony Gatlif came to Istanbul for the shooting of his last movie and he was looking for a singer; they informed me, and I went to meet him. He had already selected many songs for the soundtrack. We recorded the songs with Cumbus Cemaat in the studio prior to the shooting of the movie. When we met for the premiere of the movie in Turkey after the Cannes festival, he said “Let me shoot a music video for you’ and I replied, ‘certainly’, in a thrilled manner, and he shot the music video of my song called “If Loving is a Crime, I’m Guilty”.

Do you think you are one of the common artists of passionate listeners who prefer different styles of music?

I think the age scale is determinin­g factor in this regard. For example, seeing mothers and daughters at my concerts makes me extremely happy. It is nice to be able to appeal to two different generation­s.

I’m planning some sweet surprises for spring. I’m writing more enthusiast­ic songs a bit far from grief.

Bahara şöyle tatlı sürprizler düşünüyoru­m. Kederden biraz uzak daha coşkulu şarkılar...

Son tekliniz “Geri Ver” de önceki şarkıların­ız gibi çok konuşulaca­ğa benziyor. Nasıl ortaya çıktı bu eser,

kimlerin emeği geçti?

Eş besteci Canberk Ünsal yaklaşık üç yıl önce; “Melike bir bestem var dinlemek ister misin, belki bir şeyler yazarsın” diyerek bestesini gönderdi. Ben de bir şeyler yazdım ama araya giren başka sebeplerde­n dolayı biz bu

şarkıyı rafa kaldırdık ve orda unuttuk. Bir gün instagram üzerinden dinleyicim bana mesaj atarak “Yaslan sana sağlam küskün omzuma”lı şarkınız vardı (bir ara hikayelerd­en görmüş), “Nerede bu şarkı,

ne zaman dinleyeceğ­iz?” diye mesaj attı. Ordan hareketle Canberk’e yazdım,

şarkıyı bulduk. Cihan Mürtezaoğl­u aranje etti, Altuğ Öncü, Hakan Gürbüz, İsmail Altunbaş, Emin İnal, yine Cihan

ve Canberk enstrümanl­arıyla eşlik ettiler. Akışkan temiz bir çalışma oldu,

mutluyum.

Sırada ne var?

Bahara şöyle tatlı sürprizler düşünüyoru­m. Kederden biraz uzak daha coşkulu şarkılar hazırlıyor­um. Bu yeni parçalar da eklenince ilk albümüm Merhem tamamlanmı­ş olacak. Heyecanlıy­ım.

Your last single, “Give It Back”, seems to be quite famous just like your previous songs. How did you write this song, and who else worked on it?

The co-composer Canberk Unsal sent me his compositio­n nearly three years ago and said “Melike, I have a song, would you like to listen to it? Maybe you’d write something about it.” So I wrote something, but for other reasons, we put this song aside and forgot about it. One day, one of my listeners sent me a message on Instagram saying that “you had a song in which you were saying ‘Lean on my shoulder which is not on speaking terms with you’ (he had seen it in one of my stories), ‘Where is that song? When will we get to listen to it?’ So, I wrote to Canberk, and we found the song. Cihan Murtezaogl­u arranged it, Altug Oncu, Hakan Gurbuz, Ismail Altunbas, Emin Inal, and, again, Cihan and Canberk played the song. It’s a smooth and clean work, and I’m happy about it.

What’s next?

I’m planning some sweet surprises for spring. I’m writing more enthusiast­ic songs a bit far from grief. When these new songs are finished, my debut album “Ointment” (“Merhem”) will be ready. I am excited.

 ??  ?? MELİKE ŞAHİN
MELİKE ŞAHİN
 ??  ??
 ??  ?? Bazı parçalarım var ki bizzat yaşayarak, hissederek yazdım.
I have some songs that I personally felt while writing.
Bazı parçalarım var ki bizzat yaşayarak, hissederek yazdım. I have some songs that I personally felt while writing.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konserleri­me gelen anne kızlar görmek beni aşırı mutlu ediyor.
Seeing mothers and daughters at my concerts makes me extremely happy.
Konserleri­me gelen anne kızlar görmek beni aşırı mutlu ediyor. Seeing mothers and daughters at my concerts makes me extremely happy.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye