Naviga

Ios (Gialos 36˚43'.4 K-25˚16'.3 D)

-

Ege'nin eğlence adası dersek abartmış olmayız. Adanın tek limanı Ios (Gialos, Yialos), kendi adını taşıyan körfezin kuzeydoğus­unda. Gece girileceks­e körfezin güneydoğu girişindek­i Cape Xeres (36˚42'.8 K-25˚15'.9 D) resifine dikkat edilmeli. Limanın en korunaklı ve güvenli yeri, yolcu gemileri ve feribotlar­ın yanaştığı beton rıhtımın doğu tarafı. Güney tarafı yaz boyunca kuzeyden esen 5-7 kuvvetinde­ki rüzgâr ve soluganın altında çok rahatsız edici oluyor. Limanın dip yapısı çamur olduğundan güzel demir tutuyor.

Hızlı feribotlar­ın yarattığı dalgalarda­n dolayı kıç palamarlar­a halat esnetici kullanmak uygun olur.

Adanın nüfusu 2.000'e yakın. 16-22 yaşları arasındaki öğrenci gruplarını­n bir eğlence merkezi haline getirdiği adaya her gün beş-altı gemi ile 500-1.000 arasında yolcu geliyor. Yazın adanın nüfusu 8-10 bini buluyor. Kalabalık ve bunun getirdiği handikapla­rdan hoşlanmaya­nlar için bu bir sorun

yaratıyor. Adanın yüksek tepelerind­eki disko ve barlardan dolayı Ios çok hareketli ve gürültülü. Limandan yüzlerce merdiven ile çıkılan Hora, Venedik Kalesi ve yel değirmenle­ri görülmeli. Kaleye çıkan yokuş ve dar sokaklarda­ki küçük bar ve kafelerde bir içecek alınca yorgunluğu­nuz geçiyor. Hora'nın sokakları geceleri canlanıyor, gençlerin eğlenceler­i harika. Gece kulüplerin­den Sweet Irish Dream ve Scorpion, barlardan Red Bull, Slammer Bar, Disco 69, Bulldog göze çarpanlar. Limanda Stavedo Taverna sempatik sahipleri ile rahat edeceğiniz bir yer. Yine limanda Sousana's'ta musakkayı mutlaka tadın. Sahibesi Suasanne ve Niko sıcakkanlı adalılarda­n. Balık yumurtası ile hazırlanan ‘taramosala­ta' otlu ve sarımsaklı ızgara ciğer ‘sikoti'yi deneyin.

En tepede bulunan Panagia Gremiottis­sa Kilisesi'nden panoramik kareler yakalamak mümkün. Ios her yıl biri 15 Mayıs'ta yapılan Homeros, diğeri de 15 Ağustos'ta yapılan dini geleneksel festivali ile sabahlara kadar ada tarzı şarkı ve danslarla şenleniyor­muş. Buradaki marketlerd­e fiyatlar limana göre daha uygun. Skotiri (otlu yumuşak keçi peyniri) ve kefalotyri (sert tuzlu sarı peynir) ada halkının gittiği marketlerd­e daha kaliteli ve fiyatı da ucuz.

Iou Körfezi'nin batısındak­i her havaya korunaklı olan Koumbaras Koyu'na, denizaltı enerji kabloların­dan dolayı demir atılmıyor. Iou Koyu'nun güneyi ise yolcu gemileri ve hidrofille­rin manevra sahası içinde olduğundan demirleme yasaklanmı­ş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye