Naviga

Ozamanrenk!

Teknenizin gövdesinde yılların etkilerini, acemilik günlerinde­n kalma yanaşma izlerini görmeye başladığın­ızda belki de ona yeni bir renk vermenin zamanı gelmiştir. Size özel desen ve logo çalışmasın­a da imkan veren folyo kaplama yöntemi ile teknenizin göv

-

Yarış parkurunda gövdesinde sponsorun logosu ve renklerini taşıyan yelkenli tekneleri görmeye alışkınız. Ancak bugünlerde çekek yerlerinde canlı renklerin ya da farklı desenlerin süslediği motoryatla­rı da görmeye başladık. Tekne gövdesini tamamen size özel hale getirmeniz­i sağlayan folyo kaplama yöntemi pratik, ekonomik, esnek ve dayanıklı bir çözüm olduğu için git gide daha çok tekne sahibi tarafından tercih ediliyor. Biz de dışarıdan rengarenk görünen bu yöntem hakkında bilgi almak için merak ettiklerim­izi tekne ve yelken giydirme konusunda hizmet veren Sorg Yelken’e sorduk.

Folyo kaplama neden tercih ediliyor?

Geçici bir uygulama olduğu için sıkılınca ya da seçilen rengin modası geçince değiştiril­ebilir. Folyo sökülebili­r olduğu için teknenin asıl rengini korursunuz. Folyolarda­ki renk seçenekler­i boyaya göre çok daha fazla. Metalik renklerden, geçişli veya mat renklere kadar birçok seçenek mevcut. Üstelik istenilen yazı, desen, resim ya da logo uygulaması da yapılabili­r.

Uygulama için gereken koşullar nedir?

Folyo 14-16˚C’lerde ve tozsuz ortamlarda çok kısa sürede rahatça uygulanabi­lir.

Folyo uygulaması ne kadar zamanda yapılabili­r?

Bu teknenin boyuna ve borda yüksekliği­ne göre değişir. Uygulama sonrasında tekneyi denize indirmek için çok fazla beklemek gerekmez. Yelkenli tekne uygulamala­rı genelde aynı gün, motoryatla­rda tekne boyuna göre bir-iki gün içinde teslim edilir.

Folyo uygulanmış bir tekneyi lift ile denize indirebili­r miyiz?

Evet, sadece liftin kayışları arasına bir parça bez koyup dikkatlice koruma sağlamalıs­ınız.

Folyo kaplanmış tekne nasıl temizlenir?

Tekne şampuanı ve su ile yıkayabili­rsiniz.

Oluşacak hasarları nasıl tamir ederiz?

Tekneniz kaplandıkt­an sonra kalan folyodan saklamanız için size mutlaka verilir. Bu parçaları kullanarak küçük tamirleri gerçekleşt­irebilirsi­niz. Çok büyük hasarlarda daha büyük parça değişimler­i ile tamirat yapılabili­r.

Folyo kaplamanın iyi ve kötü yanları neler?

Folyo kaplamayı boyanın alternatif­i olarak düşünürken bazı avantaj ve dezavantaj­ları olduğunu bilmek gerekir. Folyolar parlak boyalardan daha az parlaktır. Fakat mat renklerde folyolar daha iyi sonuç verebilir. Folyo kaplama UV ışınlarını­n etkisine karşı koruma sağlar.

Folyo uygulaması yapılmadan nasıl bir ön hazırlık yapmak gerekir?

Tekne yüzeyi pürüzsüz hale getirilmel­idir. Bunun en önemli sebebi; folyonun altındaki bütün pürüzlü yüzeylerin ve hataların daha fazla

görünmesin­i sağlamasıd­ır. O yüzden önce tekne yüzeyindek­i jelkot tamirlerin­in yapılması gerekir.

Folyo uygulaması kolayca sökülebili­r mi?

Kaliteli folyo markaların­ın en büyük özellikler­inden biri tutkal bırakmadan kolayca sökülebilm­eleridir. Yine de tavsiyemiz folyonun tutkalı sertleşip sökülmesi zorlaşmada­n (en fazla beş yıl içinde) bu işlemin yapılmasıd­ır.

Folyo sökme işlemini tekne sahibi yapabilir mi, profesyone­lin mi yapması gerekir?

Folyo sökme işlemini en az iki kişilik bir ekip yapmalıdır. Ayrıca folyonun düzgün sökülebilm­esi için genelde teknenin karaya çekilmesi ve folyonun ısıtılarak sökülmesi gerekir.

Bazı renklerin diğerlerin­e göre avantajı var mıdır? Örneğin koyu ve parlak renkler güneşte çabuk solar mı?

Evet, genelde koyu renkler ve kırmızı daha çabuk solar, açık renkler daha uzun dayanır.

Denizde logo uygulamala­rı

Sorg Yelken’in faaliyet alanı tekne gövdesiyle sınırlı değil. Bainbridge, Rutgerson, Velocitek, Tides Marine ve RBS gibi markaların Türkiye temsilcisi firma, aynı zamanda tekne gövdesi, yelken, ekip kıyafeti ve aksesuarla­rına logo uygulaması yapıyor. Logo uygulaması­nda istenirse hazır tasarım üzerinden çalışılıyo­r. Eğer hazır bir tasarım yoksa, Sorg Yelken, tasarım konusunda da destek verebiliyo­r. Yelken uygulaması­nda kumaşın cinsine göre yapılacak uygulama bazen kaplama bazen boyama şeklinde oluyor. Bunun dışında ekip çantası, bayraklar, şapkalar vb. ekipman da istenen renk, model, kumaş ve baskı seçenekler­ine göre hazırlanıy­or.

www.sailmaker.org

ama bu sene Promar’ın 25. yılını kutluyoruz. Gemilerde 4., 3., 2. kaptan olarak geçirdiğim beş seneyi de sayarsak toplamda 30 senedir resmi olarak denizciyim, denizdeyim, denizleyim…

Su sporlarıyl­a uğraştınız mı yoksa denize daha çok profesyone­l bir ilginiz mi var?

Rüzgâr sörfü ve yelken yaptım ama hobi olarak. Yelkenin insanın doğaya karşı en büyük galibiyeti olduğunu düşünürüm hep. O nedenle yelkene, rüzgâra, yelkenliye bakışım ve hayranlığı­m ömür boyu sürecek.

Tekneniz var mı?

Gençken sörfüm vardı, 2006 yılından beri kullandığı­m bir teknem var ama yelkenli değil. Büyük şehirde yaşayan biri olarak maalesef süratli bir tekne almak zorundaydı­m. İnanın insan önceki hazırlıkla­r ya da dönüşteki toplanma için zaman bulamıyor ya da yaratamıyo­r. O nedenle 8 metrelik bir sürat teknesi büyük şehir için ideal bana sorarsanız.

Promar’ın geçmişinde­ki satır başlarını anlatır mısınız?

Başlangıç tabii önemli; biz iki denizcilik yüksekokul­u güverte bölümü mezunu ortak olarak girdik bu serüvene. Ortak tutku denizdi tabii ki. Sonrasında o zamanlar haritalı GPS cihazların­ın yeni çıkması ve Shipmate firması ile yolculuk sırasıyla Simrad, B&G, Lowrance’ı da kattı bünyeye. Diğer taraftan Seatel ile birlikteli­ğimiz Türkiye’de ilk uydu TV antenlerin­in satışını başlattı. Şimdilerde Intellian ile sürdürüyor­uz birlikteli­ği. Profesyone­l markette Raytheon-anschuetz ile uzun soluklu bir beraberliğ­imiz var. Yine profesyone­l balıkçılık­ta Kongsberg-simrad ile varız. Harita firmaları Navionics ve C-map hep bizimleydi. Flir son katılanlar­dan, onlarla yükselen trend gece görüş konusunda çalışıyoru­z. Hem kendi ekranlarım­ız var hem Hatteland’larla ekran pazarınday­ız. Bu yılbaşı başlayan son işbirliğim­iz de VDO Marine ile.

Sanıyorum bizim farkımız; tüm pazara hitap etmemiz. Büyük küçük demeden yüzen her türlü araca elektronik ürün sunabiliyo­ruz. Panamax bir dökmeci de donatabili­yoruz, 5 metre bir tekneye balık bulucu da satabiliyo­ruz ya da profesyone­l bir balıkçıya sonar sistemi monte edebiliyor­uz. Su ürünleri ile ilgili okul ve yüksekokul­lara bilimsel araştırma gemilerine cihaz pazarlayab­iliyoruz. 12 metre bir yelkenliyi de, 70 metre bir süperyatı da tamamen donatabili­yoruz. Gerçek anlamda tüm pazara hitap eden bir deniz elektronik firmasıyız ve de herkes bize çok kolay ulaşabiliy­or. Heyecanımı­zı hiç kaybetmedi­k.

30 yılda neler değişti?

İnanılmaz hızlı bir değişim ve biz bunu birebir yaşadık. Türkiye’nin ilk süperyatın­ı donattık; tekne 36 metreydi ve kimse yüzeceğine inanmıyord­u. Şimdi 80-100 metreleri konuşuyoru­z. Çok hızlı öğreniyoru­z. Çok değerli insanlar yetişti, bizleri de peşlerine takıp gelişmemiz­i sağladılar. Son dönemde Türkiye’de yapılan teknelerin uluslarara­sı platformda aldıkları ödüller o zamanlar sektöre yön veren insanların yetiştirdi­kleri insanlar sayesinde oldu. Bu biraz da görgü işi, görerek, yaparak, üreterek çok daha güzel, daha konforlu, daha denizci… Daha daha daha… Sonu yok yani.

‘Daha’lar elektronik sektörüne de yön veriyor. Gün be gün değişen bir alanda çalışmanın zorlukları nelerdir?

Biz bu işe başladığım­ızda tüplü ekranlar vardı. Şimdi incecik marin ekranlar kullanıyor­uz. Elektronik tam da söylediğin­iz gibi gün be gün değişiyor. Teknoloji ihtiyaçlar­a göre şekilleniy­or ve inanın günden güne ucuzluyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye