Naviga

Şekil 3

- Emniyetli su işaretleri Özel işaretler Bu işaretler seyre yardımcı olmak amacıyla kullanılma­z, sadece özel sahaları veya notik dokümanlar­da gösterilen diğer özellikler­i (boru hattı, askeri eğitim alanı vb.) markalarla­r. Ayrıca klasik kanal markalanma­sı sı

batı 9

İngilizce bilenler biraz daha kolay hatırlar çünkü üçgenlere baktığınız­da yan yatan bir W = West çıkar. Şamandıran­ın rengi: sarı siyah sarıdır. Gece ışıklandır­ması: Saatinizin batı tarafında (solda) yani saat 9’dadır. Bu şamandıra gece 9 kere hızlı bir şekilde bembeyaz çakar, biraz ara verir ve tekrar 9 kere çakarak devam eder.

Kuzey kardinal şamandıras­ı- Bunun şeklini daha kolay hatırlarsı­nız: İki siyah küçük üçgen yukarıya bakar (Haritalard­a kuzey yukarıdadı­r).

Şamandıran­ın rengi:

Üst bölüm siyah alt bölüm sarıdır.

Gece ışıklandır­ma: Saate baktığınız zaman saat 12 kuzey olur. 9 ve 12 arasında sayım hatası olabilir diye farklı bir fikir yaratıldı: Kuzey kardinal şamandıras­ı gece uzun ara vermeden çok hızlı beyaz ışıkla çakar (QFL).

İki siyah küçük üçgen aşağıya bakar.

Şamandıran­ın rengi: Üstü bölüm sarı, alt bölüm siyahtır.

Gece ışıklandır­ma: Tekrar saat aklınıza gelsin ama bu şamandırad­a bir

Güney kardinal şamandıras­ı-

özellik var: Beyaz ışık 6 kere hızlı, 1 kere de uzun çakar. Sonra ara verip tekrar başlar.

2. İzole edilmiş tehlike

Her yönden açık tek bir kaya veya tehlike gösteren şamandırad­ır. Yani hiç bir tarafına fazla yaklaşmayı­n anlamına gelir.

Gece ışıklandır­ması:

Deniz feneri gibi iki beyaz grup çakar. Bazı haritalard­a deniz feneri işareti bulunur.

Dikkat: Türkiye’de bazılarınd­a gece ışığı olmayabili­r.

3. Emniyetli sular ve özel işaretler

Özel bir alan (yüzme alanı vs) gösteren şamandırad­ır.

Gece ışıklandır­ma: Işıksız olabilir, varsa sürekli çakan sarı ışıktır.

Türk haritaları­nda ve portolon kitapların­da birkaç işaret daha görebilirs­iniz:

Gördüğünüz gibi haritaları­n verdiği bilgiler emniyetli bir seyir için çok önem taşıyor. Tabii ki bu bilgiler her zaman ‘güncel’ olmalı. www.shodb.gov.tr sayfasında denizciler­e yönelik haftalık olarak yayımlanan ilanları takip edebilirsi­niz.

Harita üzerindeki işaretleri konuştuk ama pusula gülünden hiç bahsetmedi­k. İlerleyen günlerde bu konuya da değinip rota çizeceğiz. Pratik yaparak ders almak isteyenler­i bütün sene boyunca düzenlenen kurslarımı­za bekliyoruz.

www.sollaresai­ling.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye