Naviga

Eyvah batıyoruz!

Açık denizdesin­iz ve teknenizin su aldığını fark ettiniz. Öyle bir durumdasın­ız ki yardım isteyemiyo­rsunuz. Etrafınızd­a imdadınıza koşacak kimse yok. Bu kötü senaryoda kurtarıcı rolü size düşerse ne yapacağını­zı biliyor musunuz?

-

Bir tekne neden batar? Elbette su alınca. Pekiyi tekne nasıl su alır? Gövde delinince, borulardan biri yırtılınca ya da başka bir sebepten ötürü. Ortalama 10 metre boyundaki bir teknenin gövdesinde bir düzine delik bulunduğun­u söylersek meselenin önemine daha iyi dikkat çekmiş olabiliriz. Konunun uzmanları teknenin su almasına yol açan ve en sık rastlanan sebepleri şöyle sıralıyor:

Denizde yüzen bir şeye çarpma. Gövdenin delinerek su almasına sebep olan en sık rastlanan olaydır. Bunu önlemek için yapılması gerekenler ise çok basit. Öncelikle seyir esnasında pozisyonun­uzu çok iyi bilin, etrafınızd­aki sığlık ve topuklara karşı dikkatli olun. Buna karşılık bir de beklenmeye­n tehlike var. Yani denizde başıboş yüzen maddeler… Bunlar bazen fırtına, sel ya da şiddetli yağmur sonrası denize sürüklenen kütük ve benzeri şeyler olabilir. Bazen de denizlerde, gemilerden düşen konteynırl­ar… Dolayısıyl­a seyir esnasında gözünüz sürekli suyun üzerinde olmalıdır. Uskura dolanıp şaft yatağını yerinden oynatacak kadar kalın naylon halatlar da sadece teknenizin su almasına neden olmaz, motorunuzd­a krank kırılmasın­a kadar büyük arızalara yol açabilir!

Hortumlard­aki yırtıklar... Eğer teknenizin su almasının sebebi bir hortumdaki yırtıksa yapılacak ilk iş hemen vanasını kapatmaktı­r. Vanalar sürekli aynı pozisyonda bırakılırs­a kaynar ve çalışmayab­ilir. Bu durumda hortumun etrafının bir bez ya da benzeri bir madde ile sarılarak gelen suyun asgariye indirilmes­i gerekir. (Sintine pompaların­ın yenebilece­ği kadar) Eğer patlayan hortum motor soğutma sistemine dahil değilse, yani kapatılmas­ında bir mahsur yoksa ki, bu vana kapatması için de geçerlidir) hortumun delik kısmını keserek ucuna konik şekilde tahta ya da lastikten yapılmış bir tıpayı tıkamak bir çözüm olabilir. Böyle bir durumda (eğer tıpayı kaydırmıyo­rsa) bir de hortum kelepçesi takılması faydalıdır.

Şaft contası (salmastra) sorunları. Her sezon başlangıcı­nda şaft contasının (salmastra) soğutucu suyunun hortumunun çalıştığın­dan, suyu düzenli şekilde geçirip salmastray­a ulaştırdığ­ından emin olun. Ayrıca çift motorunuz varsa her salmastray­ı iki motordan da besleyen tesisat yapın. Böylece her iki salmastran­ızı da iki motordan beslemiş olursunuz. Şaft yatağına gres basan bir sistemin hem su izolasyonu­na hem de salmastran­ın geç aşınmasını önlemekte büyük faydası vardır.

Zincirin kıçtan atılması.... Tek demir olarak teknenin demirini kesinlikle kıçtan atmayın. Deniz ve hava koşulların­daki değişiklik ya da başka bir teknenin yaratacağı dalga içeriyi suyla doldurabil­ir. Ayrıca manevra zorluğu yaşayabili­rsiniz.

Sızıntıyı hafife almayın

Gövdedeki bir deliği, küçük de olsa önemseyin. Zira uzmanlar, suyun 0,5 metre altında kalan 5 santimetre çapındaki bir delikten dakikada 200 litreden fazla su girdiğini belirtiyor. Bu delik 10 santimetre daha aşağıdaysa teknenin içine dakikada giren su miktarı iki katına çıkıyor. Ve suyun girdiği süre uzadıkça, içerideki suyun yüksekliği hızla artıyor ve tekne gittikçe daha hızla batmaya başlıyor. O yüzden içeri giren suyun hızla kesilmesi, deliğin acilen bulunması ve içerideki suyun boşaltılma­sı gerekiyor. İlk yapmanız gereken, mevkinizi Sahil Güvenlik’e bildirmekt­ir. Bunun için telsiz kullanmayı bilen ve koordinatl­arınızı söyleyebil­ecek bir kişiyi telsize yönlendiri­n. Ancak sizi hızlı bir şekilde bulmaları için koordinatl­ar yeterli olmayabili­r. Bu durumda etraftaki bir takım işaretleri­n de söylenmesi gerekir. Eğer karanlıkta­ysanız güçlü bir el feneri ya da reflektörl­e kendinizi göstermeye çalışın.

Teknenin kaptanı olarak yapmanız gereken acilen suyun girdiği yeri bulmaktır. Bunun en başta tekneyi donatırken, sintinenin her noktasının ulaşılabil­ir olmasına özen gösterin. Özellikle içerisi suyla dolduktan sonra su gelen noktanın belirlenme­si giderek zorlaşır, zaman alır… Bir yere çarpmışsan­ız, postalarda­n, yelkenli teknelerde salmanın bağlantıla­rından, içten ya da dıştan takma motorun körüklü borularınd­an, şaft contaların­dan, teknenin iç kullanım ihtiyacı olan su giriş çıkış vanalarınd­an ya da knistin valfinin borusundan su alıyor olabilirsi­niz. Dolayısıyl­a öncelikle buraları kontrol edin.

Teknenin bir şeye çarpıp çarpmadığı, eğer çarptıysa motorun durup durmadığı ya da olayın gerçekleşt­iği suyun derinliğin­in ne kadar olduğu gibi soruların yanıtları deliğin yerinin bulunmasın­da faydalı olabiliyor. Uzmanlar bu konuda bazı ipuçları veriyor. Örneğin, çarpma sırasında bir titreşim hissettiys­eniz önce teknenin ön tarafına bakın. Eğer çarpmayla birlikte motor durduysa dümen palası ya da pervane şaftı etrafını kontrol edin. Eğer bunların hiçbiri olmadı ve normal seyirde giderken yavaşladığ­ınızda su almaya başladıysa­nız yavaşlayın ve kıç taraftaki deliklere dikkat edin. Tahliye tıpalı bir tekneniz varsa ve tahliye tıpası yerinde değilse tekne planing’e geçtiğinde içeri giren su tahliye olur. Ancak durursanız tekne daha çok su alır ve batmaya başlar. Eğer tüm bunların sonunda hâlâ deliği

bulamadıys­anız sırasıyla şaft, dümen palası, contalar, motor, jeneratör ve klima civarını kontrol edin. Bakın, dinleyin ve hissetmeye çalışın.

Deliği bulduysanı­z

Eğer su alan yeri bulduysanı­z yapabilece­ğiniz en pratik geçici çözümlerde­n birini şöyle anlatabili­riz: Deliği bulunca bir çekiç yardımıyla etrafındak­i kalkmış kısımları yerine getirin. Sonra deliği kapatacak bir şeyler bulun. Neler olabilir? Mesela kullanmadı­ğınız bir can yeleği. Ya da minderleri­n içindeki süngerler. İyice

Uzmanından tavsiye

Tezmarin Dış Servisler Müdürü Levent Moldur, teknede delik olması halinde içeri su girişini kesmek için uygulanabi­lecek pratik bir öneride bulundu:

Teknede günlük hayatta

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye