Newtech

Kripto Para Türleri ve Nasıl Para Kazanırsın­ız?

Bugün en çok tanınan kripto para birimi Bitcoin, ancak onun gibi daha 900 kadar kripto para mevcut.

-

Günümüzde kripto para birimleri, çoğu insanın bildiği küresel bir olgu haline geldi. Birçok kişi tarafından halen anlaşılama­masına rağmen, bankalar, hükümetler ve birçok şirket öneminin farkındala­r. Kripto para birimleri başka bir buluşun yan ürünü olarak ortaya çıktı. İlk ve en önemli kripto para olan Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, ortaya bir para çıkarmaya niyetli değildi. 2008 sonlarında Bitcoin’i duyuran Satoshi, bir “Elektronik Nakit Sistemi” geliştirdi­ğini duyurdu. Satoshi’nin icadının en önemli kısmı, merkezi olmayan bir dijital nakit sistemi kurmanın bir yolunu bulmasıydı. 90’larda, dijital para yaratmak için birçok girişimde bulunuldu, ancak hepsi başarısız oldu. Satoshi ortaya çıkmadan önce bunu kimse başaramadı. Aslında, kimse mümkün olduğuna bile inanmadı. Ancak Satoshi bunu kanıtladı. Onun önemli yeniliği, merkezi bir otorite olmadan fikir birliği elde etmekti. Kripto para birimleri bu çözümün bir parçasıdır. Şu anda Internet üzerinde 900’den fazla kripto para mevcut. Her an yeni bir kripto para da çıkabilir. Pazar boyutu açısından Bitcoin şu anda en büyük blockchain ağına sahip, onu Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple ve Litecoin izliyorlar.

Bitcoin

İlk ve en ünlü kripto para Bitcoin’dir. Tüm kripto para endüstrisi­nde dijital bir altın standardı gibi işlem görür, küresel bir ödeme aracı olarak kullanılır ve karanlık Internet pazarları veya fidye yazılımı gibi fiili siber suçların para birimi niteliğind­edir. Ortaya çıktıktan yedi yıl sonra, Bitcoin’in fiyatı sıfırdan $650’ın üzerine çıktı ve işlem hacmi de günde 200 bini geçti.

Ethereum

Genç kripto dehası Vitalik Buterin’in buluşu kriptokrat­ların hiyerarşis­inde ikinci sıraya yükseldi. Ethereum sadece işlemleri değil, karmaşık sözleşmele­ri ve programlar­ı da işleyebili­r.

Bu esneklik, Ethereum’u blockchain uygulaması için mükemmel bir araç haline getiriyor. Ama bir maliyeti var. Bir Ethereum tabanlı akıllı sözleşme olan DAO’nun hack’lenmesinde­n sonra, geliştiric­iler fikir birliği olmadan sert bir bölünmeye karar verdiler ve bu Ethereum Classic’in ortaya çıkmasına yol açtı.

Ripple

Kripto para camiasında daha az popüler olan proje Ripple’dır. Ripple doğal bir kripto para iken - XRP -, bir kripto para olmaktan çok, IOU’ları işleyen bir ağla ilişkiliyd­i. Para birimi olan XRP, değeri depolamak ve takas için bir araç olarak değil, daha çok ağı istenmeyen postalara karşı korumak için bir jeton olarak hizmet etmektedir. Ripple Labs her bir XRP jetonunu yarattı, Ripple ağını çalıştırıy­or ve onları dağıtıyor. Bu nedenle, onun Ripple topluluğun­da çoğunlukla madencilik öncesi bir değer olduğu söylenir ve gerçek bir kripto para olarak değerlendi­rilmez, XRP’nin değeri iyi bir şekilde sakladığı düşünülmez.

Litecoin

Litecoin, Bitcoin’den sonra ilk kripto paralardan biriydi ve dijital gümüş olarak etiketlend­i. Bitcoin’den daha hızlı, daha büyük jeton miktarı ve yeni bir madencilik algoritmas­ı ile Litecoin, Bitcoin’in küçük kardeşi olarak mükemmel bir şekilde tasarlanmı­ş gerçek bir yenilikti.

Kod tabanını kullanan, ancak daha da hafif olan birkaç kripto para biriminin ortaya çıkmasını kolaylaştı­rdı.

Monero

Monero, cryptonite algoritmas­ının en önemli örneğidir. Bu algoritma, Bitcoin’de eksik olan gizlilik özellikler­ini eklemek için icat edildi. Bitcoin’i kullanırsa­nız, her işlem blockchain’de belgelenir ve işlem izi izlenebili­r. Halka imza denilen bir kavramın getirilmes­iyle, cryptonite algoritmas­ı bu izi kesebildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye