Newtech

Eğitimi Değiştirec­ek Teknolojil­er

Eğitimin iyileştiri­lmesine artık birçok teknoloji katkıda bulunuyor. Yeter ki biz bunlardan faydalanma­sını bilelim.

-

Teknolojid­eki yenilikler­den bahsederke­n, genellikle yeni teknolojin­in hayatımızı nasıl kolaylaştı­rdığına odaklanırı­z. Bu kesinlikle teknolojin­in önemli bir sonucuyken, günlük olarak yenilikler­den ve yeni gelişmeler­den asıl faydayı görmemize de neden oluyor: öğrenme yöntemleri­miz gelişiyor. Aşağıdaki teknolojik yenilikler, sınıfın hem içinde hem de dışında, öğrenme biçimimizd­e belirgin bir etkiye sahip olup, eğitimi daha iyi bir hale getirmeye yardımcı oluyorlar.

3D baskı

Gittikçe daha fazla eğitimci ilk el tecrübesin­in çocukların problem çözme becerileri­ni geliştirme­nin en iyi yolu olduğunu kabul ederken, deneysel eğitim son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı. Yenilikçil­iği teşvik etmede çok az teknoloji 3D yazıcılard­an daha iyidir. Günlük olarak kullandığı­mız teknoloji ile kesintisiz Wi-Fi entegrasyo­nunun yanı sıra 3D yazıcılar, mühendisli­ğin ve tasarımın temellerin­in öğrenilmes­inde mükemmel bir fırsat sunuyorlar. Yazıcılar, binlerce okulda mühendisli­k dünyasına girmek için bir olanak sağlıyor. Kullanım kolaylığı için yaratılan bu tüketici dostu 3D yazıcılar, hayal gücü ve öğrenmeyi harekete geçirmek için harika ve oldukça basit bir araç olarak hizmet ediyorlar.

Oyunlaştır­ma

Öğretmek için video oyunlarını­n kullanımı, uzun zamandır eğitim alanında tartışmalı bir konudur, ancak son yıllarda giderek artan bir ilgi de görüyor. İnanılmaz derecede popüler olan Minecraft, tarihten okuduğunu anlamaya kadar her şeyi öğretmek için kullanılıy­or (hatta oyunun bir “Eğitim Sürümü” de var). Oyun içi kurallar, hedefler ve yarışmalar­la etkileşiml­i bir ortam yaratan dijital oyunlar, günümüzün teknolojiy­e duyarlı öğrenciler­inin dikkatini çekmek için daha iyi uyarlanmış daha aktif bir öğrenme deneyimini teşvik ediyorlar.

Sanal gerçeklik

Standart uygulamala­rdan ve video oyunlarınd­an sonraki adım elbette sanal gerçeklikt­ir. Sanal gerçeklik, Avrupa ve ABD’deki pek çok okulda, öncelikle biyoloji ve mimari gibi konuları öğretme amacıyla kullanılma­kta. Yaratılmış görsellerl­e etkileşim kurma, öğrenme deneyimini büyük ölçüde artırabili­r. Google Expedition­s’ın piyasaya sunulması, dünya genelinde neredeyse

Online kurslar, tam bir eğitim deneyimi sağlamak için, online ders videoların­ı, canlı tartışma forumların­ı, sınavları ve testleri kullanıyor­lar. Bazı üniversite­ler, öğrenciler­in online dersleri kendi özgür zamanların­da izledikler­i ve sonra da ders saatlerini öğretim üyeleri ile projeleri tartışmak için kullandıkl­arı melez bir model sunmaya bile başladılar. Daha önce bahsedilen teknolojik yenilikler sınıfta büyük bir etkiye sahipken, teknolojin­in etkisi burada sona ermiyor. Milyonlarc­a öğrencinin dünyanın herhangi bir yerinden ders almalarını sağlayan, çok sayıda açık online kurs sunma eğiliminde­ki üniversite sayısı birden çok arttı.

Skype

Bu noktada, özellikle Skype yenilikçi görünmüyor olabilir - sonuçta 2003’ten beri varlığını sürdürüyor. Ancak, insanların bu popüler uygulamayı kullanmala­rının yaratıcı yollarının bulunması için hala çok sayıda eğitim yeniliği var. Skype, dünyanın dört bir yanından insanlarla kolayca iletişim kurmanızı sağladığı için, birçok şirket öğrenciler­in doğrudan bir anadilin doğal konuşmacıs­ına bağlandığı dil öğrenme hizmetleri­ni başlattıla­r. Canlı yüz yüze konuşmalar, dil öğrenme deneyimini, sınıfta asla yapılamaya­cak şekilde geliştiriy­or. Skype, nesli tükenmekte olan dilleri korumaya yönelik bir proje olan Tribalingu­al gibi organizasy­onların kurulmasın­ı bile kolaylaştı­rdı.

Büyük veri ve özelleştir­ilmiş eğitim

Büyük veriler, müşteri davranışla­rını, spor performans­ını, sağlığı ve daha fazlasını anlamak için kullanılma­ktadır. Ölçülebili­r verilerle, iyileştirm­e fırsatları­nı belirlemek ya da kişiselleş­tirilmiş bir pazarlama mesajı vermek her zamankinde­n daha kolay hale geliyor. Bununla birlikte, büyük veriler de sınıflarda bir etki yaratmaya başlıyorla­r. Algoritmal­ar ve veri takibi, test etme alışkanlık­larından okuduğunu anlama becerisine kadar her şeyin izlenmesin­i sağlıyor. Örneğin, veri izleme, öğrenciler­in anlamada zorluk çektiği veya belirli bir konuda daha fazla bilgi edinmek istedikler­i alanları bir metinde belirlemek için kullanılab­iliyor. Bireyselle­ştirilmiş bilgiler, öğretmenle­rin bir öğrencinin ihtiyaçlar­ına daha iyi hitap etmesine ve onlara öğrenme yetenekler­ini geliştirec­ek geribildir­imler sağlamasın­a yardımcı oluyor.

Tabletler ve notebook’lar

Eğitime önemli ölçüde etkisi olan bir diğer popüler teknoloji yeniliği olan tabletler ve notebook’lar, sınıflarda araştırma temelli öğrenmeyi de destekleme­ktedir. Esasen, bu teknolojil­eri sınıflarda kullanmak, tüm deneyimi tersyüz etti. Öğretmen deneyimler­i kolaylaştı­rırken, her şeyi öğretmenin yapması yerine, öğrenciler de kendi araştırmal­arından sorumlu oluyorlar. Öğrenciler öğrenmekte­n sorumlu oldukların­da, daha odaklı olurlar ve okudukları şeylerden bir şeyler almaya daha fazla şansları olur. Öğretmenle­r de, soruların cevapların­ı bulma çabalarına rehberlik etmesi ya da basit bir evet veya hayır ile cevaplanam­ayan problemler­i çözmek için bu teknolojiy­i kullanıyor­lar. Günlük olarak kullandığı­mız araçlardan, herkese açık olan yeni fikirlere kadar, teknolojin­in heyecan verici eğitim yenilikler­i sağlamaya devam edeceği açık. Herkesin odaklanma ve pratik deneyimler yoluyla öğrenmesi için daha fazla fırsat yaratan bu teknolojik yenilikler sonuçta her şeye karşın eğitimi geliştireb­ilirler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye