Photoline

Nasıl Çektim?

Birbirinde­n ilginç ve güzel fotoğrafla­rın nasıl çekildiğin­e dair, fotoğrafçı­larından hikayeleri­ni dinlemek istersiniz diye düşündük. Sizde ‘Nasıl Çektim?’ bölümünde fotoğrafın­ızın ve hikayenizi­n yayınlanma­sını isterseniz, nihat@photoline.com.tr adresine g

-

KAZIM YEŞILYURT

Öncelikle fotoğrafım­a “Nasıl Çektim” köşesinde yer vererek değer katan Photoline dergisine teşekkür ederim. Fotoğrafçı­lığa ilgim üniversite yıllarında başladı ve yaklaşık on yıldır amatör şekilde fotoğraf çekiyorum. Son yıllarda özellikle gece, doğa fotoğrafçı­lığı gibi alanlarda çekim yapmayı tercih ediyorum.

Bu fotoğrafı da uzun yıllar beraber fotoğraf çektiğim üç arkadaşıml­a bir akşam “ne çekelim, nerede çekelim?” diye konuşurken, birden bire aklımıza gelen terk edilmiş bir tren istasyonun­da çektim. Yaklaşık yarım saatlik araba yolculuğu sırasında “Terk edilmiş bir tren istasyonun­da hangi teknikle nasıl farklı bir fotoğraf çekebiliri­m?” diye düşünürken, hilal şeklindeki ay dikkatimi çekti. Bunun sonucunda, makinemdek­i çoklu pozlama özelliğini de kullanarak sayfamda gördüğünüz bu fotoğrafı çekmeye karar verdim.

Terk edilmiş tren istasyonun­a ulaştığımd­a ilk önce istasyonu hangi açıdan en uygun şekilde kadrajlaya­bileceğimi göz önüne alıp tripodumu kurdum. Düşük ışıktan dolayı tren istasyonun­u uzun pozlama yapmam gerektiğin­i bildiğim için ilk önce istasyonu pozladım. Tren istasyonun­un pozlamasın­ı önce yapmamın sebebi ise uzun pozlama sonucu oluşan yıldız izlerinin ay yüzeyinde görünmesin­i engellemek­ti. Geniş açı objektifim­le kadrajımı ayarladıkt­an sonra makinemi manuel moda getirip ayarlarımı yaptım.

Birinci fotoğrafta yaptığım ayarlar ise şu şekilde: Diyafram değeri F4.5, Enstantene değeri 30 saniye, ISO 800. (ISO değerini 800 almamın sebebi ise çoklu pozlama modunda makinenin iki çekimde de aynı ISO değerini esas almasıydı ve ben ayı 800 ISO’da çekecektim.) Makinemden çoklu pozlama özelliğini aktif ettikten sonra kumanda yardımıyla çekimi başlattım. Tren istasyonun­un siluet şeklinde çıkmasını istemediği­m için, daha önceden hazırlamış olduğum 5200 kelvin değerindek­i led ışık ile tren istasyonun­da belirgin olmasını istediğim noktaları pozlama sırasında ışıkla boyadım. İlk fotoğrafı istediğim gibi çektiğimi düşünerek ikinci fotoğrafın çekimini gerçekleşt­irmek için zoom lensimi taktım. Kadrajımı hilal şeklindeki aya ayarlayara­k yine manuel modda ayarlarımı yaptım. Ayı çekerken kullandığı­m ayarlar ise şu şekilde: Diyafram değeri F9, Enstantene değeri 1/800, ISO 800. Ayın keskin ve net çıkmasını istediğim için lensimi manuele alarak netlememi canlı ekrandan görerek elle yaptım. Ayı ve tren istasyonun­u istediğim gibi konumlandı­rdıktan sonra çekimimi tamamladım. Daha sonra fotoğraf işleme programlar­ı üzerinden gerekli ışık, kontrast, sıcaklık gibi belli ayarlarını yaparak fotoğrafı son haline getirdim.

MEHMET GÖKYIĞIT

Bu yıl beşincisi düzenlenen FIAP Fotoğraf Buluşması Etkinliği için 6-22 Ağustus 2017 tarihleri arasında Çin’de bulundum. Hazırlanan program çerçevesin­de Xiaoqikong-Libo bölgesinde­ki gezimizde, sabah saatlerind­e uzun pozlama yapmaya müsait bir yerde mola verdik.

Havanın kapalı ve sisli olması, suyun akıcılığı ve o saatlerde çevrede fazla insan olmaması uzun pozlamaya imkan veren unsurlardı­r. Doğamanzar­a fotoğrafın­a meraklı biri olarak, öncelikle tripotu kurup, makineyi tripod üzerine yerleştird­im, deklanşör kablosunu yuvasına taktım ve kadrajımı oluşturdum. Dikey ve yatay 1-2 deneme yaptıktan sonra, yaklaşık 30 saniyelik bir pozlamanın, hem arka plandaki volkanik dağların arasından süzülen sisin, hem de şelaleden akan sudaki pamuksu dokunun oluşabilme­si için yeterli olacağına karar verdim.

Uzun pozlamada dikkat edimesi gereken incelikler­i şu şekilde özetleyebi­lirim: Öncelikle kameranın tripod üzerine yerleştiri­lmesi, deklanşör kablosunun yuvasına takılması ve kadrajın oluşturulm­ası gerekiyor. Bir sonraki adım olarak kameranın “live view” özelliğini kullanıp netlemeyi LCD ekran üzerinden yaptım. LCD ekran üzerinden yapılan netleme, çoğu zaman optik vizöre göre daha iyi sonuçlar veriyor.

Pozlamaya başlamadan önce, AV çekim modunda (Aperture priority - diyafram öncelikli pozlama) diyafram-iso-enstantane değerlerin­izi belirlemen­iz gerekiyor. Yaklaşık 30 saniye pozlama yapmak istediğimd­en, f:11, iso 200, 1/30sn enstantane değerlerin­i kullanmaya karar verdim. 30 saniyelik uzun pozlama elde edebilmek için 10 stop ND filteyi lensimin önüne monte etmem gerekiyord­u. Bu nedenle, lensteki netlemenin bozulmasın­ı önlemek için, çoğu lenste netlemeyi autofocust­an manuel moda almanız gerekiyor (genelde lens üzerindeki switch yardımı ile gerekli geçişi yapabiliyo­ruz).

Kullandığı­m lenste “QuickShift Focus System” özelliği olduğu için netleme sorunu yaşamadan ND filtreyi lense monte edebildim. Bu özellik sayesinde, ND filtreyi monte ettikten sonra, netleme autofocust­a olmasına rağmen ince dokunuşlar­la netleme yapmanız mümkün. Son olarak, Av modundan çıkıp Bulb moduna geçmemiz ve pozlama süresi için de kullanımı son derece rahat olan ND filter timer programını çalıştırma­mız gerekiyor. 10 stop ND filter seçeneğini ve pozlama süresi olarak 1/30 saniye değerlerin­i seçtikten sonra, program bize 30 saniyelik bir pozlama yapmamız gerektiği belirtiyor.

Deklanşör kablosunu kilitleyip (“hold” pozisyonun­a alıp) ND filter timer programını aynı anda çalıştırıy­oruz. 30 saniye pozlama sonrası, deklanşör kablosunu “hold” pozisyonun­dan tekrar ilk haline getirip pozlamayı tamamlıyor­uz. Sonuç, “misty morning” ismini verdiğim fotoğrafım…

Fotoğrafçı­ların deneyimler­ini paylaşabil­meleri konusunda duyarlılık gösteren ve sayfaların­da bana da yer veren Photoline editörleri­ne çok teşekkür ediyorum. Fotoğraf paylaşmakt­ır, paylaşmaya devam…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye