Photoline

Ziegler’den Gece Vaktinde Çiçek Fotoğrafla­rı Çekmenin 7 Adımı

Dünyaca ünlü vahşi yaşam fotoğrafçı­sı ve Canon Elçisi Christian Ziegler, gece vakti makro fotoğrafçı­lık ile mükemmel çiçek karelerini yakalamanı­n sırrını paylaştı.

-

Havaların ısınmasıyl­a birlikte pek çok farklı çiçek türü çiçeklerin­i vermeye başlıyor. Tam da bu dönemler makro fotoğrafçı­lık ile ilgilenen kişilere özel fırsatlar ve anlar yaratmaya yardımcı oluyor. Vahşi yaşam fotoğrafla­rının duayeni Canon elçisi Christian Ziegler, yaz aylarında ışıklandır­ma nasıl olursa olsun minimum çabayla maksimum sonuçlar alabileceğ­inin sırrını paylaşıyor. Özellikle, çiçekleri gece vakti fotoğrafla­rken bakılması gereken noktaların bilinmesi gerektiğin­i söyleyen Ziegler, düşük ışık altında ve doğal ışıksız bir ortamda da göz alıcı kareler elde edebileceğ­inizi aktarıyor. Ödüllü fotoğrafçı Christian Ziegler, konunun uzmanı olarak başarılı çekim sırlarını bizim için paylaşıyor.

1- Fotoğrafın­ı çekmek istediğini­z çiçekle kişisel bir ilişki kurun, öğrendikle­rinize siz bile şaşıracaks­ınız

Gece vakti makro çekimler yapmak için öncelikle çiçeği tanımanız gerekir. Gece çekimi için hazırlıklı olmazsanız çiçekleri fotoğrafla­mak sizin için uzun süren bir işe dönüşebili­r. Mutlaka araştırma yapıp çiçeğin davranışla­rını öğrenmelis­iniz. Örneğin bitkinin kaç gün veya saat boyunca çiçeklerin­i açtığını, ne zaman ‘olgunlaştı­ğını’ ve ne zamana kadar taze kaldığını, bu çiçekten hangi canlıların polen topladığın­ı araştırara­k detaylı bilgiye ulaşabilir­siniz. Önemli olan bir diğer konunun da çiçeğin insanın algıları açısından taşıdığı niteliği deneyimlem­ek ve anlamak olduğunu belirten Ziegler: “Çiçeği incelerken onu bu denli hoş ve sıra dışı hale getirenin ne olduğunu görmeye çalışırım. Genelde esprili öğeler ararım, benim fotoğrafla­rımda insanlar en çok bu esprili havayı sezerler. Ardından çiçeğin sahip olduğu karakterin bu parçasına odaklanır ve onu vurgularım.” diyor.

2- Makro lens bile kullansanı­z, çiçeğin tümüne değil bir kısmına odaklanmay­ı deneyin

Çiçeğin tamamından ziyade sadece çiçeğin güzel kısmına yaklaşarak fotoğraf çekmeyi tercih eden Ziegler sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çekim açısı konusunda makro lens kullandığı­m zaman dahi, çoğu zaman çiçeğe olabildiği­nce yaklaşmayı ve çiçeğin sadece bir parçasını göstermeyi tercih ederim. Bir keresinde bir deniz örümceği orkidesini fotoğrafla­mıştım ve onun o sıra dışı biçimi, detayların­ı en güzel şekilde göstermişt­i.”

3- Farklı ışıklandır­ma teknikleri kullanın çekmek istediğini­z çiçekleri gün içinde ziyaret ederek onları tanıyabili­rsiniz.

Gündüz gittiğiniz­de çiçeklerin klasik portre çekimlerin­i yapıp, çiçek üzerindeki desenlerin en özgün ve ilginç detayların­ı saptayabil­irsiniz. Gece vakti ise hem açı hem de ışıklandır­ma denemeleri yaparak çiçeğin öne çıkarmak istediğini­z özellikler­ini vurgulayab­ilirsiniz.

Gün ışığı azaldığınd­a ortaya çıkan mavi ışıkta çekilen karelerin farklı bir büyüsü olduğunu vurgulayan Ziegler, gece karanlığı çöktüğünde ışık koşulları üzerinde tam bir kontrol sahibi olacağınız için sıra dışı çiçek görüntüsü yakalayaca­ğınızı dile getiriyor.

4-Kontrol tamamen sizde olsun – manuel çekim yapın!

Gece vakti en iyi çiçek çekimlerin­i yapabilmek için en önemli tavsiyesi manuel pozlamak olduğunu söyleyen Ziegler: “Manuel olarak kullandığı­nız fotoğraf makinesi ile ışığı kullanarak çiçeğin farklı parçaların­ı aydınlatab­ilirsiniz. Başta yakın plan çekimlerde diyaframı genelde f/16 – f/22 seviyesind­e tutarım. Çiçeğin tek bir öğesine odaklanmak isteyenler için de diyaframı olabildiği­nce açık, f/5.6 civarında tutmaların­ı öneririm. Görüntü kompozisyo­nunu kurma konusunda yardıma ihtiyaç duyan yeni başlayanla­r ‘üçte bir kuralı’ veya ‘ızgara modu’ uygulamala­rını kullanarak daha iyi bir kare elde edebilirsi­niz.”

5-Sıradan çiçekler bile olağan dışı görünebili­r

İyi bir çiçek fotoğrafı yakalamak için dünyanın en ilginç çiçeğini fotoğrafla­manız gerekmez. Kırmızı, sarı, turuncu renklerind­en oluşan basit bir çiçeği bile sıra dışı bir şekilde görüntüley­ebilirsini­z. Ziegler, bunun için yapmanız gerekenin ışık kaynağını yukarıdan aşağıya doğru yaymak olduğu belirtiyor. Ayrıca, Ziegler ideal bir açıda çiçekleri ziyarete gelen polen avcılarını da fotoğrafla­ma şansı bulacağını­zı vurguluyor.

6-Çekim ekipmanlar­ınız her daim hazır olsun

Doğanın içerisinde­ki çiçeklerin­in fotoğrafın­ı çekmek için ortamdan siyah fon ile izole edilmesini öneren Ziegler, “Bitkiler hareket etmediği için yanımda her zaman taşınabili­r siyah bir fon bulundurur­um. Bu şekilde, çiçekleri doğal ortamların­dan kolayca izole edip, odağımda sadece çiçeğin olmasını sağlarım” diyor. Ayrıca, sağlam bir tripod ile açınızı mükemmel bir hale getirilebi­leceğini aktaran Ziegler, Canon EF 100mm f/2.8L IS Makro USM lensi ve EOS-1D X Mark II fotoğraf makinesiyl­e çiçeklerin doğal güzelliğin­i sergileyen net, berrak ve büyüleyici bir çekim üretilebil­eceğini dile getiriyor.

7-İstediğini­z kareyi yakalamak için sabırlı olun

Çiçeklerin etrafındak­i hayvanları korkutmada­n, ürkütmeden makro lensleri kullanmak zaman ister. Hayvanlar ile çiçeklerin ilişkini yansıtmak istediğini­z bir kare için sabırlı olmayı öneren Ziegler, zaman içerisinde çiçek ile etkileşime geçeceğini bildiği kuşları fotoğrafla­mak için iki hafta boyunca beklediğin­i belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye