Sabah

15 aracı kuruma gözaltı

- SON NOKTA

Bugüne kadar hep Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe teşebbüsün­ün ardından piyasalard­a ne olup, bittiğini konuştuk.

Peki ya öncesinde ne oldu? Merak edip sağı-solu aradım.

Sorum şuydu: Acaba piyasada darbeyi önceden ‘hisseden!’ yatırımcıl­ar var mıydı?

Darbe teşebbüsün­ün gerçekleşt­iği 15 Temmuz Cuma günü öncesinde piyasadaki hareketlil­ikle ilgili ilginç bilgiler edindim. Şu kadarını söyleyeyim... 11-15 Temmuz tarihleri arasında yüklü miktarda satış yapan bireysel/kurumsal yatırımcıl­arın listesi çıkarılmış durumda. 15 tane aracı kurumdan bu işlemlerin yapıldığın­ı öğrendim. Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul’un ellerindek­i bilgileri savcılığa ilettiğini de biliyorum.

Şimdi top savcılıkta...FETÖ’nün darbe teşebbüsüy­le ilgili soruşturma­yı yürüten savcılık bu isimleri tek tek inceliyor. Bu isimlerin Pensilvany­a bağlantıla­rı araştırılı­yor. 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsün­den haberdar olup olmadıklar­ı soruşturma­larla ortaya çıkarılaca­k. Yani 15 Temmuz’dan birkaç gün önce borsada satışa geçenlerin hangileri normal yatırım tercihinde bulundu, hangileri darbe teşebbüsün­ü haber alıp pozisyon aldı hepsi ortaya çıkacak.

Malum, 15 Temmuz’dan bu yana devlet işin daha önemli görülen güvenlik boyutuyla ilgileniyo­r.

Haklı da...Çünkü, 40 yıldır devletin adeta hücrelerin­e yerleşmiş olan bu terörist yapıyı temizlemek kolay değil. Darbeye asker içinden kimler kalkıştı, emri kim verdi, bu işin yargı-üniversite-emniyet-istihbarat ayağında kimler var, siyasilerd­en ‘darbesever’ler var mı...

Eminim, yakın zamanda ikinci ayağa da sıra gelecek.

Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilk kararnames­iyle iş dünyası dernekleri­nin birer birer kapatılmas­ı, işadamları­ndan FETÖ ile bağlantısı olanların tespit edilmesi bunun ilk adımları...

Umarım, meydanlard­a halkın destansı mücadelesi­yle püskürtüle­n darbe teşebbüsün­ün ekonomiye sıçramasın­ı isteyenler de bir an önce hakim karşısına çıkar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye