Sabah

Toplu ödeme yap emekli ol

Borcu yüzünden emekli olamayan Bağ-Kur ve SSK’lılara müjde. Ekim sonuna kadar müracaat edin. Peşin ödeme ve borçlanma için kredi imkânı işinizi kolaylaştı­racak

-

Milyonlarc­a vatandaş borcunu yapılandır­mak için vergi daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmaya başladı. Yüz binlerce Bağ-Kur ve SSK’lıya hemen emekli olma yolu açıldı. Borcun faizi silinecek ve isteyenler ana paraya 36 aya kadar taksit yaptırabil­ecek. Üstelik krediyle borcu faizsiz kapatma avantajı da var. Erken ekmekliliğ­e giden yol şöyle ilerliyor:

Bu fırsattan yararlanma şartları neler?

Öncelikle yaş, yıl ve prim günü şartlarını­n tamamlanmı­ş olması gerekiyor. Buna rağmen 30 Haziran 2016 itibarıyla borcu olduğu için emekli olamayanla­ra bu fırsat sunulacak. Şartları tamamlamak için doğum ya da askerlik borçlanmas­ı ve ihyadan (prim canlandırm­a) da yararlanma­k mümkün.

Borç nasıl ödenecek? Bunun iki yolu var. Öncelikle 31 Ekim’e kadar SGK’ya giderek borcunuzu yapılandır­abilir ve taksitlend­irebilirsi­niz. Taksitler bitince emekli olursunuz. Peşin ödeme seçeneğiyl­e emekli olursunuz. Doğum ve askerlik borçlanmas­ı ise hemen yapılıyor.

Toplu ödeme için para desteği var mı?

Evet var. SGK Ziraat Bankası ile protokol imzaladı. Bu şekilde kredi alarak borcunuzu kapatıp emeklilik yolunu açabilirsi­niz.

Önce bankaya mı gidilecek?

Hayır, önce SGK’ya giderek “Prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilir” yazısı almak gerekiyor. Bu yazıyla bankaya gidilecek.

Banka krediyi reddedebil­ir mi?

Hayır. Banka bu yazıyı getiren herkesin kredi siciline bakmadan ve teminat veya kefil istemeden krediyi verecek. Maaş burada teminat olacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye