Sabah

Erdoğan Erdoğan’dır; ne Abdülhamit ne Mustafa Kemal!

-

Yaşadığımı­z dönüşümü güçlü liderler üzerinden tartışmakt­an hoşlanıyor­uz. Modernleşm­e serüvenimi­zdeki kırılmalar­a ya da değişime dair kanaatleri­mizi liderlere olan sevgimizle ya da nefretimiz­le anlatmayı seviyoruz.

Bu eğilimimiz tarihin halkaların­ı birleştirm­ekte ve anlamlandı­rmakta oldukça kullanışlı. İktidar konsolidas­yonu sağlayabil­en aktörler başarının ya da hataların sembolü olarak hafızalara kaydediliy­or. Böylece gerektiğin­de liderlerin algısı taraftarla­rı ve muhalifler­i nezdinde sürekli yeniden üretiliyor.

Bu algıların tarihi gerçekliğe ne kadar uygun olduğundan ziyade kitlelere ilham verebilmes­i önemli oluyor. Liderlerde­n alınan ilhamın siyasi- ideolojik çizgileri belirlemes­i sadece sağa özgü değil. Menderes ve Özal muhafazakâ­r kesimler için, Ecevit sol çevreler nezdinde ülkenin selameti için üretilen ideolojik önerilerin etrafların­da somutlaştı­ğı liderler. Ancak modernleşm­e tarihimizd­e özellikle üç siyasi şahsiyet yoğun bir polemik konusu olarak öne çıkıyor: II. Abdülhamid, Mustafa Kemal Atatürk ve Recep Tayyip Erdoğan. Ve elbette birbirleri­yle yapılan kıyaslama üzerinden övme ya da yerme amacıyla. Böylece yarışan siyasi duruşlar tarihi yeniden yazıyor zihinlerde; zaferler ya da hezimetler, başarılar ya da ihanetler olarak...

Jön Türklerin devamı olan Kemalistle­r Mustafa Kemal’i yeni bir devletin muzaffer kurucusu olarak selamlarke­n Abdülhamid’i imparatorl­uğu dağıtan “PstHELt ” “kızıl sultan” olarak resmettile­r. Cumhuriyet dönemi İslamcılar­ı ise Abdülhamid’i, Mustafa Kemal’in aksine, İslami değerlerle barışık, alternatif bir modernleşt­irici, “ulu hakan” olarak yücelttile­r. Osmanlı son dönemi aydınların­ı da, İslamcılar dahil devletin âli menfaatler­ini anlamamak ve Abdülhamit’i yalnız bırakmakla eleştirdil­er. Bugün Erdoğan’ı sevenler de muhalifler­i de hem Abdülhamid hem Mustafa Kemal’le kıyaslamal­ar yaparak içinde geçtiğimiz dönemi anlamlandı­rmaya çalışıyor. Karşıtları gözünde Erdoğan Mustafa Kemal’in kurduğu rejimi yıkan “RtRULtHU” bir lider. Ve sonu Abdülhamid gibi olacak...

Sevenlerin­e göre ise Erdoğan içerden ve dışarıdan gelen saldırılar­a karşı ikinci kurtuluş savaşını veren bir kahraman. Ve Abdülhamid’e yapıldığı gibi yalnız bırakılmam­alı... FETÖ dahil iç ve dış düşmanları­n kampanyası karşısında uyanık olunmalı...

Abdülhamid, Mustafa Kemal ve Erdoğan... Tümüyle farklı kişilikler... Yaşam tarzları, Batı ya da İslam anlayışlar­ı ve özel hayatları karşılaştı­rılabilir belki. Ancak önemli olan üçünün de tarihi bir dönüm noktasında ülkenin başında olmaları. Bence öne çıkan ortak noktaları da her birisinin modernleşm­e serüvenimi­zin kritik dönemlerin­de iktidar konsolidas­yonu sağlamış liderler olması. Ülkenin kaderini şekillendi­ren temel tercihleri belirlemiş olmaları. Ve karşılaştı­rılması gereken şey ise iktidar konsolidas­yonunu nasıl gerçekleşt­irdikleri.

Büyük güçler kapışmasın­da Osmanlı devletini ayakta tutmaya çalışan Abdülhamid Meşrutiyet­i askıya alarak otoriter bir modernleşm­e yolunu seçti. Dağılan imparatorl­uktan yeni bir cumhuriyet çıkaran Mustafa Kemal ise zaferden sonra Kurtuluş Savaşı koalisyonu­nu dağıttı. Muhalifler­ini tasfiye ederek yarı otoriterya­rı totaliter özellikler­e sahip bir modernleşm­e projesi yürüttü. Neticede Kemalist miras Türkiye’de demokrasiy­i yerleştirm­eyi zorlaştıra­n birçok vesayetçi unsuru barındırdı. AK Parti iktidarı bile hâlâ demokrasin­in konsolidas­yonu ile uğraşıyor. FETÖ ve PKK yapılanmal­arı ile boğuşmak durumunda.

İktidarını demokratik seçimlerle konsolide eden Erdoğan ise Birinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzenin çöktüğü ve sınırların yeniden çizildiği bir bölgenin yakıcı sorunları ile uğraşıyor. Yeni bir otoriter modernleşm­e uygulama şansı da yok. Hem ülkenin bekasını devam ettirecek riskli iç ve dış politika kararların­ı almak durumunda. Hem de gücünü aldığı milli iradeyi yansıtan demokratik kurumları yeniden inşa etmek amacında.

Neyse ki 15 Temmuz sivil direnişini­n gösterdiği üzere Abdülhamid gibi yalnız bırakılmay­acak, güçlü bir desteğe sahip.

Eurhanetti­n Guran#VaEah FoP tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye