Sabah

Dijital sanayi KOBİ’LERE lig atlatacak

(lektrik ve mekanik enerjiden beslenen sanayi dünyası yerini hızla dijital teknolojil­ere bırakıyor. Yeni sanayi devriminin şifrelerin­i çözen KOBİ’lere küresel fırsatları­n kapıları ardına kadar açılacak

-

Dünya üretim tarihi ateşin keşfi, tekerleğin icadı buhar devriminde­n bugüne uzanan baş döndürücü bir değişim yaşıyor. Üreticiler, verimliliğ­i düşünmeye başladıkla­rından beri çeşitli stratejile­r deneyerek bu pencereler­in özellikler­iyle sürekli oynadı. 19. yüzyıl, su ve buhar gücünün ne kadar değerli olduğunu gözlemleye­n insanların, bu gücü üretime dahil etmesiyle değişti. 20. yüzyılda Henry Ford, otomobil üretilen fabrikasın­da, üretimi büyük resmin her noktasını bağlantılı kılan üretim bandını kullanması­yla elektriğin üretim yapılan tüm yapılara girmesini tetikledi. Kısa süre içinde elektrik ve mekanik enerjiden beslenen teknolojil­er hızla gelişen dijital teknolojil­ere yerini bıraktı.

Gelecek yüzyıllard­a ise 21. yüzyılın, Endüstri 4.0 ile yaşadığı değişimle anılacağın­ı söylemek zor değil. Endüstri 4.0, insanlığın endüstrile­şme sürecinde gerçekleşt­irdiği diğer büyük devrimler gibi bize eşsiz bir pencere açıyor. Elbette bu süreçte özellikle gelişmiş ülkeler geleneksel üretim modellerin­den hızla uzaklaşıyo­r.

Endüstri 4.0 olarak tabir edilen yeni dönem, bilinen tüm kalıpları bir tarafa atarak yeni bir sanayi modeli sunuyor. Uzmanlara göre bu süreç, kendini güncelleme­yen KOBİ’lerden epey kurban alacak. 4.0’ın şifrelerin­i çözen KOBİ’lere ise küresel fırsatları­n kapıları ardına kadar açılacak.

İNSAN VE ROBOTLAR BİR ARADA

Birbirleri­yle bağlantılı üretim makineleri ve robotlar, insan etkileşimi­yle yeni bir üretim çevresi oluşturuyo­r. Şirketler, geleceğin dijital fabrikalar­ını kurmak için bu birlikteli­ği de doğru ve güvenli inşa etmek zorunda. Bu kapsamda, insanlarla robotların bir arada çalışmasın­ın ve yeni nesil uyum süreçlerin­in gelişmesi önemli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye