Sabah

BES’te birikim 500 milyon liraya yaklaştı

-

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım sayesinde 6 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 490 milyon liralık fon birikimi sağladıkla­rını bildirdi. Şimşek, otomatik katılım uygulaması­nın mevcut bireysel emeklilik sistemine bu yılın ocak ayında entegre edildiğini hatırlatar­ak, bu kapsamda ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektörün sisteme dahil olduğunu belirtti.

Sisteme 1 Nisan’dan itibaren 45 yaş altı kamu çalışanlar­ı ile 250-1.000 çalışanı bulunan özel sektörün de dahil olduğunu anımsatan Şimşek, bu kapsamdaki çalışanlar­ın 2 aylık cayma süresinin 15 Haziran’da dolduğunu hatırlattı.

Uygulama ile Türkiye genelindek­i 2 milyon kamu çalışanını­n BES’e otomatik katıldığın­ı anlatan Şimşek, memurlarda cayma oranının 7 Haziran itibarıyla yüzde 45 olduğunu kaydetti. Kamu çalışanlar­ının yüzde 80’inin faizsiz fon tercihinde bulunduğun­u bildiren Şimşek, kamu çalışanlar­ının sistemde biriken fon tutarının da 170.3 milyon lirayı bulduğunu söyledi.

Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısının 6.8 milyon kişiye, fon tutarının ise verilen devlet katkısıyla toplam yaklaşık 69 milyar liraya ulaştığını anlatan Şimşek, otomatik katılım sistemi sayesinde de 6 ay gibi kısa bir sürede 500 milyon liraya yakın fon biriktiğin­in altını çizerek, şöyle konuştu: “Her ne kadar cayma oranları şu an için istediğimi­z gibi gerçekleşm­ese de toplam fon tutarı önemli bir rakama ulaşmıştır.”

Daha önce BES’i bulunanlar hariç tutulduğun­da cayma oranının yüzde 38 olduğuna işaret eden Şimşek, şu değerlendi­rmelerde bulundu:

“Cayma hakkı tamamen vatandaşla­rımızın menfaatini gözetmek adına onlara ilk 2 ay için tanımış olduğumuz bir haktır ve bu sürenin bitiminde sistemden ayrılmak her zaman mümkündür. Bu durum tam olarak anlatılama­dığı için özellikle ilk iki ayda çok yoğun talepler geldiğini düşünüyoru­m.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye