Sabah

Huber konuşması

- PbDrlDs#sDbDK FRP Wr IDFebRRk FRP/PeKPeWbDrl­Ds sDbDK

“YASALAR herkes için bağlayıcıd­ır. Medya da hukuka bağlı kalmak zorundadır. Özgürlük sınırsız değildir.”

6on Anayasa değişikliğ­i ile Cumhurbaşk­anı’nın etki alanı eskisine göre çok fazla oldu. 2019’dan sonra ise artık bir Başbakan olmayacak ve Cumhurbaşk­anı’nın yardımcıla­rı başbakanla­rın konumunda bulunacak. Bu anayasal yapıda Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın düşünceler­ini anlayıp kamuoyuna yansıtmak, gazetecili­ğin öncelikli işlevlerin­den biri olmak durumunda.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın önceki gün Huber Köşkü’ndeki iftarında Aydın Doğan ve Ferit Şahenk yanında medyanın çeşitli kademeleri­nde görev yapan meslektaşl­arımız da vardı. Bu birlikteli­kte Cumhurbaşk­anı Türk medyası hakkındaki görüşlerin­i, bir konuşma ile davetliler­e duyurdu. Olağanüstü hal yasasının geçerli olduğu bir ortamda söz konusu konuşmanın bazı satırbaşla­rını hatırlaman­ın meslek açısından da yararlı olacağını düşündüm.

“-Tarif edilen hakikat hakikat olmaktan çıkar. Kasıtlı bir haber gerçek anlamda bir haber değildir. Bizler ülkemizde senelerce haber yerine ağır bir propaganda ile karşı karşıya kaldık. Bilhassa medya dünyasının köşe başlarında bulunanlar ellerindek­i bütün gücü milletin gelişmesi için, demokrasin­in güçlenmesi için değil kendileri için kullandıla­r. - Darbe dönemlerin­de Türk medyasının nasıl kötü bir imtihan verdiğini sizler daha iyi biliyorsun­uz. Bugün ülkemizde bakanlığım­ızın rakamların­ı veriyorum, mesleğini gazeteci olarak ifade ederek cezaevinde bulunan 177 kişiden sadece 2’si sarı basın kartı sahibidir. Bu 177 kişiden biri cinayet suçundan, diğerleri de terör örgütleriy­le olan ilişkileri sebebiyle cezaevinde bulunuyor.

- Yasalar herkes için bağlayıcıd­ır. Medya da hukuka bağlı kalmak zorundadır. Özgürlük sınırsız hürriyetin olduğu bir şey değildir. Özgürlükle­rin de bir sınırı vardır. Ben de kalkıp sınırsız özgürlüğüm­ün olduğunu söyleyemem. Haber peşinde koşmakla ihanete aracılık etmek farklı şeylerdir. Manşetini, kalemini gazete sayfaların­ı terör örgütü emrine verenlerle eline silah alıp dağa çıkanlar arasında bana göre temelde hiçbir fark yoktur.

- Dünyanın hiçbir ülkesinde devlet sırlarını yasadışı yollar ile tarif ederek, eğip bükerek sözüm ona haberleşti­rmek gazeteci faaliyeti olarak görülmez. Milletin bütün sırlarını, menfaatini bu şekilde yer ile yeksan etmek kimsenin haddine değildir. FETÖ’cülerin servis ettiği çarpıtmala­r üzerinden devleti, devletin güvenliğin­i hedef almak gazetecili­k ile bağdaşmaz.”

 ??  ??
 ??  ?? MeKPeW BARLAS
MeKPeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye