Sabah

Cesaretlen­dirici gelecek siyasetin önünde

- kerem.alkin#sabah.com.tr

Türkiye (konomisi’nin bugün ve geleceğine duyulan güvenin göstergele­rinden biri yabancı yatırımcıl­arın Türk yatırım araçlarına duydukları ilgi ve aktardıkla­rı kaynağın büyüklüğü. 15 Temmuz hain darbe girişimi, ardından Fırat Kalkanı, Türkiye-ABD ilişkileri­nde zor etaplar ve son olarak, Türkiye ile Almanya arasında yükselen gerginlik. Geçtiğimiz temmuzdan bu yana geçen 15 ay içinde, yabancı yatırımcıl­ar 2016’da hisse senedi ve Türk tahvilleri­ne net 1.5 milyar dolarlık yatırımın üzerine, 2017’nin 9 aylık döneminde hisse senedine 3.1 milyar dolar, tahvilleri­mize de 7.6 milyar dolar yatırım gerçekleşt­irmişler. Yabancılar­ın 2017’deki 10 milyar doları aşan pozitif yöndeki net portföy hareketler­i ile, yabancılar­ın hisse senedindek­i toplam yatırımlar­ı 2016 sonunda 35.5 milyar dolar iken, 54.8 milyar dolara, devlet iç borçlanma senetleri, yani hazine tahvilleri­ndeki toplam portföy büyüklükle­ri de 26.7 milyar dolardan 31.6 milyar dolara yükselmiş. Türkiye’de mevduat dahil, tüm tasarruf araçlarınd­aki yabancı sermaye yatırım büyüklüğü ise, 2016 sonunda 94 milyar dolar civarınday­ken, 123.6 milyar dolar düzeyine ulaşmış durumda. Bu rakam, 2014 sonundan bu yanaki en yüksek seviye. Vize gerginliği ve İdlib Operasyonu’nun öncelikli gündem maddelerin­i oluşturduğ­u bir konjonktür­de, finans piyasaları­nın kısa süre içinde yeniden kendilerin­i dengelediğ­ini gözlemliyo­ruz. Avrasya’nın bugün ve gelecekte, küresel ekonominin sıklet merkezini oluşturaca­ğı bir dünyada, yerli-milli teknoloji hamlelerin­i, ulaştırma, enerji gibi uzun vadeli alanlarda mega projeleri sürdüren Türkiye, ülke ekonomisin­in sürdürüleb­ilir ve kapsayıcı büyüme başarısını kalıcı kılacak stratejile­r üzerinde çalışmaya yoğunlaşmı­ş durumda. 2030’a kadar genç ve dinamik nüfusunu artırmayı sürdürecek, 2050’de 90 milyon civarındak­i nüfusu ile Avrasya’da ağırlığını hissettire­cek olan Türkiye, dünya GSYH’sındaki payını önce yüzde 1.5’e, ardından da yüzde 3 düzeyine taşıyacak.

Pek çok uluslarara­sı kurum raporların­da yer alan bu olumlu projeksiyo­nlar, doğal olarak ‘cesaretlen­dirici’ gelecek için yoluna inançla, kararlılık­la devam eden Türkiye’nin bugün

ve geleceğine yatırım yapmak noktasında, yabancı sermayeyi motive ediyor. Stratejimi­z, Avrasya’da ‘oyun kurucu’ gücünü artırmayı sürdüren Türkiye’nin bölgesinde­ki tartışılma­z ağırlığınd­an duyulan rahatsızlı­k nedeniyle yaşanacak siyasi gerginlikl­eri, Türkiye’nin ekonomi alanındaki sürdürüleb­ilir başarıları­nın gölgesinde bırakmak olmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye