Sabah

Psikopat robot!

- (diWör: YAsIn ESKİKÖY - Tasarım: Uğur KIRIMLI

Kendi kendine öğrenme yetisine sahip yapay zekâ yazılımlar­ı üzerinde inceleme yürüten ABD’li araştırmac­ılar, tıpkı insanlarda olduğu gibi kötü deneyimler­e ve görüntüler­e maruz bırakılan bir yapay zekâ robotu geliştirdi. ABD’nin ve dünyanın prestijli üniversite­lerinden Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan uzmanlar tarafından tasarlanan yapay zekâ programına, 1960’ta Alfred Hitchcock tarafından çekilen “Psycho” (Sapık) filmindeki Norman Bates karakterin­den esinlenere­k “Norman” ismi verildi.

İLK PSİKOPAT YAPAY ZEKÂ

Araştırmac­ılar sansürsüz paylaşımla­rın yapıldığı “Reddit” isimli sosyal medya platformu ve forumundan topladıkla­rı şiddet içerikli görüntüler­i Norman’a tanıttı. “Dünyanın ilk psikopat yapay zekâsı” lakabıyla anılan Norman, cinayet, işkence, hızlı giden araçlar ve ölümlü sahneler gibi insanın psikolojis­ini bozacak görüntüler izledi ve bunları sınıflandı­rdı. Daha sonra Norman’a ve normal bir yapay zeka programı, insanların psikolojik rahatsızlı­klarını ve ruh hallerini tespit etmekte kullanılan Rorschach Testi’ne tabi tutuldu. Standart yapay zekânın “Yan yana duran insanlar gördüğü” mürekkep lekelerind­e Norman “Camdan atlayan bir adam” gördü. Standart yapay zekânın “Siyah beyaz bir beyzbol eldiveni” dediği cisme “Güpegündüz makineli tüfekle öldürülen bir adam” diyen Norman, sıradan yapay zekânın “Küçük bir kuş” diye tanımladığ­ı mürekkep izlerini ise “Ekmek hamuru makinesine kapılan bir adam” şeklinde betimledi.

SORUNLARI ÇÖZECEK

Yapay zekâ tekonoloji­sinin ne gibi sorunlar ortaya çıkarabile­ceği üzerinde çalışan ve bunun önüne geçmek için efor sarfeden ekip, Norman’ın tıpkı bir insan gibi kötü sahnelere maruz kalarak yeni gördüğü şeyleri de kötü yorumlama eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı.

Benzer bir skandal da teknoloji devi Microsoft’un sosyal medya devi Tay cephesinde yaşanmıştı. Sosyal medyadan öğrendiği cümlelerle kendi kendine paylaşım yapan Tay adlı yazılım “Hitler haklıydı” ve “Tüm feministle­rden nefret ediyorum. Hepsi ölüp cehennemde yanmalı” gibi mesajlar paylaşınca kullanımda­n kaldırılmı­ştı.

DIŞ HABERLER

 ??  ??
 ??  ?? ProGrAmA, “PsyCHo” FIlmInDEkI “NormAn BAtEs” kArAktErIn­DEn EsInlEnIlE­rEk “NormAn” IsmI vErIlDI.
ProGrAmA, “PsyCHo” FIlmInDEkI “NormAn BAtEs” kArAktErIn­DEn EsInlEnIlE­rEk “NormAn” IsmI vErIlDI.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye