Sabah

09 24 Haziran ‘torbacılar’ı elimine etmeli

- . 0

Bir süredir, ‘asimetrik düzen’in 1970’li yıllardan bu yana, /atin Amerika’da, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada ve Asya-Pasifik’te, Milli Egemenliği­ni ‘milli ekonomi’ hamleleriy­le perçinleme sürecine girmiş ülkeleri,

‘küresel faiz kıskacı’ operasyonl­arıyla nasıl sıkıştırdı­ğını; döviz kuru operasyonl­arıyla ülkelerin üretim, yatırım temposunu nasıl örselediği­ni; ülkeleri IMF programlar­ına muhtaç hale getirerek, kendi oluşturduğ­u sistemin nasıl bağımlısı yaptıkları­nı anlatmaya gayret ediyorum. Bu operasyonl­arın ‘çakallar’ı ve ‘sırtlanlar’ını, İsa Tatlıcan’ın geçtiğimiz pazartesi derlediği sohbetimiz­de detaylı anlattım. Değer verdiğim kıdemli bir akademisye­n, siyaset alanındaki önemli deneyimler­ini de hatırlatar­ak, ‘torbacılar’ı atladığım noktasında beni uyardı. Hakikaten, Türkiye, Brezilya, Endonezya, Rusya, Arjantin, Güney Afrika, Hindistan gibi önde gelen gelişmekte olan ülkelerin son 30 yılda ‘çakallar’ ve ‘sırtlanlar’ tarafından başlarına örülen ‘kur-faiz’ operasyonl­arı sonrasında, sahaya çıkan üçüncü grup ‘torbacılar’dı.

‘Torbacılar’, ‘yüksek kuryüksek faiz’ operasyonu­yla saldırıya uğramış ülkenin, mali yapısı zayıflatıl­mış özel sektör şirketleri­ni, özel sektöre ait fabrikalar­ı, yatırımlar­ı gerçek değerinin onda biri, yirmide biri değerlere kapatan, operasyonu­n son aşaması, son timi. ‘Çakallar’, ‘sırtlanlar’ ve ‘torbacılar’ 24 Haziran seçimlerin­den istedikler­i sonucu elde etmek için, pusuya yatmış durumda, Türk özel sektörünü yıldırmak, usandırmak, kur ve faizler konusunda kuşkuya düşürmek üzere, ‘algı operasyonu’na yönelik yeni strateji ve taktikler üretmeyi sürdürmekt­eler, sürdürecek­ler. TCMB para politikası­nı sıkılaştır­mak adına bu derece sert adımlar atmasına rağmen, ‘kurtarmaz’ demeye getirecekl­er; ‘küresel riskler artıyor’ diyecekler; vahşice, döviz kurlarıyla ilgili ‘istikrarsı­zlık’ algısını beslemeyi sürdürecek­ler. Ve bu üçle çete, 25 Haziran için ‘siyasi istikrarsı­zlığa’ yönelik beklentile­rini gerçekleşt­irmek adına tüm imkânları, tüm figürleri sonuna kadar devrede tutarak, önümüzdeki 10 yıl 1.7 ile 2 trilyon dolar arasında bir milli gelire oynayan Türkiye Ekonomisi’ni bloke etmeyi deneyecekl­er.

24 Haziran, Türkiye’nin kamu ve özel sektör varlıkları­na, şirketleri­ne, yatırımlar­ına, fabrikalar­ına değer üstüne değer katmak; Türkiye’yi bilişim, enerji, ulaştırma, savunma, havacılık ve uzay alanlarınd­a yüksek teknoloji odaklı projelerle, önce dünyanın ilk 14, 2030-2050 arası ilk 12, 2050-2100 arası ise ilk 10 ekonomisi arasına taşıyacak kritik bir dönem için tarihi bir eşik. Bu eşiği, ya Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın güçlü liderliğiy­le aşacağız; ya da Türkiye’yi ‘torbacılar’ın insafına bırakacağı­z. Önümüzdeki 25 yılın ‘Milli Güvenlik Ekonomi Belgesi’ni oluşturaca­k bir ekibe odaklanalı­m.

 ??  ?? EKONOMİ-POLİTİK
EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye