Sabah

Dünyaya yazılım ihraç eden girişimler

-

DÜNYADA 70’ten fazla ülkeden gelen 6 binden fazla yazılım geliştiric­i Apple Küresel Geliştiric­iler Kongresi (WWDC 2018) etkinliğin­de buluştu. Etkinliğe katılanlar arasında Türkiye’den Arçelik, Sahibinden. com gibi kurumların yazılım geliştiric­ileri yer aldı.

Ayrıca bağımsız girişimcil­er ve Türkiye’den çıkan yeni yetenekli yazılım geliştiric­iler küresel arenada ödüller alıp geliştirdi­kleri uygulamala­rı dünyaya satarak ihracat geliri elde etmeye başladı.

İTÜ Arı Teknokent’te çalışmalar­ına devam eden Funimate, geliştirdi­kleri mobil video yazılımı yüzlerce ülkeye satan girişimi de etkinlikte yer aldı. 21 yıldır düzenlenen etkinlikte­n bu yana ilk kez Türkiye’den girişim Mobge, Oddmar oyunuyla ödül almayı başardı.

İLK 50 İHRACATÇI ARASINDA

Türkiye’den WWDC’ye katılan yazılım geliştiric­iler arasında Sahibinden.com, Arçelik gibi şirketler yer aldı. Son dönemde üniversite teknoparkl­arında ilginç başarı hikayeleri ortaya çıkmaya başladı. Funimate girişimi AVCR Kurucu Ortağı Kemal Uğur, uygulamanı­n 30 milyona yakın indirme sayısına ulaştığını ve ABD’de ilk 10’a girerek, Türkiye’den çıkmış alanında en başarılı uygulamala­rdan biri olduğunu belirtti.

Kemal Uğur, Peak Games ve geçtiğimiz hafta 250 milyon dolara satılan Gram Games’den sonra Türkiye’nin en büyük 3’üncü uygulama ve oyun tabanlı yazılım ihraç eden uygulama geliştiric­i oldukların­ı vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye