Sabah

Menbiç modelinde 3 stratejik konu

Türkiye - ABD, Menbiç modelinin uygulanmas­ı sırasında üç stratejik konu üzerinde de çalışma kararı aldı: Fırat Barajı’nın kontrolü, Kürt sivillerin geleceği ve Arap militanlar­ın durumu

-

Türkiye ve ABD arasında varılan anlaşmaya göre PKK/ YPG’li teröristle­r 4 Temmuz’dan itibaren Suriye’nin Menbiç kentini terk etmeye başlayacak. Bazı kritik konularda ise nasıl bir çözüm olacağı merak ediliyor. Menbiç yol haritasınd­a üç stratejik konuya da çözüm bulunacak.

ELEKTRİK DAĞITIMI

Ahmet TOPAL Güvenilir kaynaklard­an alınan bilgiye göre üç stratejik konudan bir tanesi Menbiç’te bulunan ve bölgeyi sulamasını­n yanı sıra elektrik üretimi de sağlayan Fırat Barajı’nın durumu olacak. PKK/YPG’nin bu barajı bırakmak istemediği belirtilir­ken, örgütün çekilmesiy­le buranın kontrolünü­n de Türk askerine geçmesi bekleniyor. Ancak ABD’liler de barajın kontrolünü isteyebili­r. Bu konuda nasıl bir yol izleneceği önümüzdeki günlerde netleşecek.

YPG’NİN GETİRDİĞİ SİVİLLER

PKK/YPG’li teröristle­r Menbiç’in nüfus yapısını kendi lehlerine değiştirme­k için Kobani başta olmak üzere Fırat’ın doğusundan zorla Kürt sivilleri getirerek buraya yerleştirm­işti. Menbiç halkı, YPG’nin getirdiği Kürtlerin de geri dönmelerin­i istiyor. Hazırlanac­ak yol haritasınd­a bu konunun da netliğe kavuşturul­ması beklenirke­n, sivillerin kontrollü şekilde ayrılması gündemde.

MİLİTANLAR İSTENMİYOR

Kürt siviller kadar, Menbiçli olan veya Menbiç dışından gelen Arap militanlar da ayrı bir başlık olacak. Ankara, Menbiç’te oluşturula­cak yerel yönetimde veya yerel güçler içinde PKK/ PYD-YPG ile birlikte hareket etmiş hiç kimseyi istemiyor. Tıpkı PKK/YPG gibi bu silahlı grupların da Menbiç dışına çıkartılac­ağı öğrenildi.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye