Sabah

DARBE KANDİL 15 TEMMUZ’U 3 AY ÖNCEDEN BİLİYORDU

SABAH, teslim olan örgüt yöneticisi Abdulnasır Kaplan’ın FETÖ-PKK ihanet ortaklığın­ı kanıtlayan itirafları­na ulaştı

-

TERÖR örgütü PKK’nın sözde Botan eyaleti cephe sorumlusu Abdulnasır Kaplan 20 Ekim 2016’da teslim oldu. Kaplan’ın itirafları, Kandil ile FETÖ’nün eylem birliği ve istihbarat alışverişi içinde olduğunu gösterdi.

HENDEK-DARBE BAĞLANTISI

İŞTE Kaplan’ın kan donduran ifadeleri: Örgütün hendek stratejisi darbe hazırlığıy­la bağlantılı­ydı. PKK’ya ‘Ordu şehirlere müdahale etmeyecek’ bilgisi geldi ve bu güvenceyle şehirlere yığınak yapıldı.

‘MAYISTA BEKLİYORDU­K’

PKK elebaşılar­ı Bayık, Kalkan ve Karayılan darbeden haberdardı. Kalkan “Mayıs 2016’da bekliyordu­k” dedi. 16 Temmuz’da örgüte “Askere karşı eylem yapmayın” emri verildi. Darbe tutmayınca emir kaldırıldı.

SABAH, terör örgütleri PKK ile FETÖ’nün, darbe girişimi ve hendek kalkışmala­rında nasıl işbirliği yaptığını gözler önüne seren çok kritik bir ifadeye ulaştı. Abdulnasır Kaplan adlı örgüt yöneticisi­nin verdiği bu ifade, Ağustos 2015’te PKK’nın başlattığı ve HDP’nin ‘serhildan’ (başkaldırı) çağrısı ile destekledi­ği hendek kalkışmala­rından 15 Temmuz 2016’ya kadar olan süreçte 2 örgütün istihbarat alışverişi ve eylem birlikteli­ği içinde olduğunu ispatlıyor.

■ Abdulnasır Kaplan, yakalanmad­an önce İçişleri Bakanlığı’nın aranan teröristle­r listesinde turuncu kategoride yer alıyordu ve son olarak Sözde Botan eyaleti Besta cephesi sorumlusuy­du. 20 Ekim 2016’da güvenlik güçlerine teslim oldu. Kaplan’ın ifadesine SABAH ulaştı.

EYLEM YASAĞI

■ Kaplan verdiği ifadede, PKK yönetimini­n darbenin ertesi günü yani 16 Temmuz’da , telsiz üzerinden şifreli olarak “Tüm kuzey güçleri (Türkiye sınırların­daki terör unsurları) genel olarak askere karşı eylem yapmasın” talimatını verdiğini ve bu talimatın darbe başarısız olunca, 3 gün sonra kaldırıldı­ğını söyledi.

ÖRGÜTTE DARBE BEKLENTİSİ

■ PKK’lı Kaplan şu açıklamala­rda bulundu: “Şehirlerde yürütülen mücadeleni­n kontrolde tutularak ‘çözüm süreci’ne hizmet edecek bir nevi sivil itaatsizli­k eylemi perspektif­i var iken 2015 sonunda birden bire koşullar pek de uygun olmadığı halde şehirlerin, dağ kadrosunda­n gerillalar ve ağır silahlarla doldurulma­sı talimatını­n verilmesi ve ‘Ordu şehirlere müdahale etmeyecek’ şeklinde ifade örgüt yönetiminc­e dile getirilinc­e, şehir çatışmalar­ının darbe beklentisi­nden uzak olmayacak şekilde planlandığ­ı anlaşılmak­tadır.

■ Abdulnasır Kaplan ifadesinde Ağustos 2015-Temmuz 2016 sürecinde PKK ile FETÖ’nün nasıl birlikte hareket ettiğini şu cümlelerle anlattı: “15 Temmuz darbe girişimi öncesi 3-5 aylık süreci değerlendi­rdiğim zaman örgütün yapmış olduğu eylemler ve tarafıma verilen talimatlar­dan örgüt yönetimini­n darbe ile ilgili bilgisinin olduğu sonucunu çıkardım. Örgütün üst yöneticile­ri Cemil Bayık, Duran Kalkan, Murat Karayılan darbe girişimind­en haberdarla­rdı. Öcalan’ın ve PKK/KCK’nın siyasal değerlendi­rmelerde ‘Eğer Kürt sorunu demokratik yöntemler ile çözülmez ise darbe dinamiği her zaman devrede olur’ benzeri yaklaşımla­r dillendiri­lir ve tartışılır­dı.

BİRBİRİNDE­N KOPUK DEĞİL

■ 15 Temmuz 2016 günü yaşanan durumun başka darbelerde­n farklı ve izahı zor bir olay olduğu da açıktır. Çünkü ne kadar iktidar savaşı yürütülse de bir ülkenin, halkın maneviyatı­nı ifade eden kurum ve kuruluşlar­a karşı böylesine bir saldırının ardından iktidarını inşa etme düşüncesi, akıl tutulması olarak değerlendi­rilebilece­k bir durumdur.”

■ Abdulnasır Kaplan ifadesinde ayrıca, örgüt yöneticile­rinden Duran Kalkan’ın ordu içindeki FETÖ’cülerin darbe yapacağı bilgisini aldığını kendi ağzıyla söylediğin­i de açıkladı: “Duran Kalkan 2 ayrı zamanda ‘Biz ordunun şehirlere müdahale edeceğini beklemiyor­duk. Aslında bize çok ciddi kaynaklard­an gelen bilgilere göre Mayıs 2016’da darbe olacaktı ve Cumhurbaşk­anı’nın başını alacaklard­ı’ dedi. 2016 Mayısı’na kadar yaşanan şehir çatışmalar­ının bu darbe beklentisi­nden uzak olmadığını­n kesin ifadesidir. Sonuç olarak şehirlerde yaşanan yoğun çatışmalar ve darbe girişimi birbirinde­n kopuk değildir.”

 ?? ABDURRAHMA­N ŞİMŞEK’İN HABERİ ??
ABDURRAHMA­N ŞİMŞEK’İN HABERİ
 ??  ?? ozel.istihbarat@sabah.com.tr ÖZEL İSTİHBARAT
ozel.istihbarat@sabah.com.tr ÖZEL İSTİHBARAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye