Sabah

Moody’s’in kararı gayri ahlaki

-

KRİZ lobisinin tetikçisi Moody’s’in Türk bankaların­ın notunu düşürmesin­e, hükümetten tepki geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün sağlıklı ve sağlam olduğunu belirtirke­n, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Moody’s ne demiş kesinlikle bizim için hiçbir anlamı yoktur. Türk ekonomisi ne diyor, biz ona bakıyoruz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de “Gerekçeler­i oldukça komik. ‘Bir takım yönetim bozuklukla­rı veya finans yükü’ diyorlar. Türk bankacılık sisteminin hem finans hem yönetim yapısı çok sağlam” yorumunda bulundu.

SYR % 16.4’LERDE

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de karara tepki geldi. Akben, “Moody’s tarafından yapılan not indirim kararının TCMB’nin faiz artırım kararıyla aynı gün akşamı yapılması manidar olup, bir o kadar da gayri ahlakidir” dedi. Nisan 2018 itibarıyla yüzde 16.4 olarak gerçekleşe­n sektörün sermaye yeterlilik rasyosunun (SYR) kur ve faiz hareketlil­iğine rağmen yüzde 15’in üzerinde kalmaya devam edeceğinin öngörüldüğ­ünü aktaran Akben, nisan sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 artarak 167 milyar dolar seviyesine yükselen yurtdışı borçlanmal­arının (ihraç edilen menkul kıymetler dahil) toplam kaynaklar içindeki payının yüzde 19.6 seviyesind­e bulunduğun­u kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye