Sabah

HDP mi? Yeni demokratik Kürt siyasi hareketi mi?

-

Haziran seçimlerin­in kampanya dönemi de gösterdi ki muhalefet bloğu, siyasi kapasitesi­nin ve kabiliyeti­nin ötesinde bir çizgi takip ediyor. Bir yandan değişik argümanlar­la Cumhurbaşk­anı TAYYIP ERDOğAN’ı hedef alırken diğer yandan parlamento­da çoğunluğu ele geçirmek üzere kompleks bir taktik izleyebili­yor. Siyasi pot kırdıkları­nda ise çabuk manevra yapabiliyo­r. Örneğin, Erdoğan dönemindek­i yatırımlar­a karşı “YıKıCı” üslupla işe başlıyor, sonra kurnazca “RESTORASYO­N DöNEMI AçACAğıZ” diyebiliyo­r. 9eya

HDP adayı SELAHATTIN DEMIRTAş’ı tamamen siyasi malzeme üretmek üzere cezaevinde ziyaret edebiliyor, tepkiler gelince “DEMOKRASI” şemsiyesin­in altına sığınıveri­yor.

Millet İttifakı olarak ortaya çıkan üç parti CHP, SP, İyi Parti neden HDP’ye mavi boncuk dağıtıyor dersiniz? SP ve İyi Parti’nin söylem düzeyinde, CHP’nin ise alanda el altından işbirliği ile süren bu ilgisi şaşırtıcı mı? Yani, birbirleri­ne karşı muhalefeti erteleyen ve Erdoğan karşıtlığı ortak paydasında buluşan bu partiler, HDP’yi demokrat oldukları için mi önemsiyor yoksa yine bir siyasi mühendisli­k faaliyetin­in uzantısı olarak mı? Siyasi mühendisli­k derken, HDP’yi olduğundan büyük gösterme, gerekirse oy yönlendirm­e ve mağdur gibi sunma çalışmalar­ından söz ediyoruz.

★★★

Seçimin son düzlüğüne girilirken HDP’nin sergileyec­eği performans­a umut bağlayan üç parti hakikaten Türkiye’nin geleceğini düşünüyor olabilir mi?

PEK SANMAM. HDP’yi, artık bir demokrasi ürünü görmek mümkün değildir. Bu parti ve yöneticile­ri, terör örgütü PKK ve türevlerin­in siyasi uzantısı oldukların­ı inkâr etmemekted­ir. Yakın tarihte, terör örgütünün silahtan arındırılm­ası, örgütün lider kadrosunun tasfiyesi, demokratik siyasete alan açılması rolüne de soyunan HDP, ikircikli tutumu ve çift gündemli ajandası ile kendini bitirmişti­r. HDP’ye, demokratik siyasi yaşamın vazgeçilme­z unsuru bir siyasi parti gözüyle bakmak çok güçtür.

KRITIK SORU şUDUR: “+DP, BARAJı AşARAK Mı TüRKIYE’YE KATKı SAğLAR, YOKSA BARAJ ALTıNDA KALARAK Mı?”

Bana göre, Kürt kökenli vatandaşla­rı, demokratik siyasete sadık kılacak, siyaseten kendini ifade etmesini sağlayacak yeni kurumsal temsilcile­re ihtiyaç vardır.

AK Parti, Kürt kimliği ile var olan geniş kitleleri hem doğuda hem de batıda toparlayar­ak Ankara’da buluşturma­yı başarmıştı­r. HDP ise ayrılıkçı Kürt hareketini­n, demokrasin­in nimetlerin­den yararlanar­ak, devlete ve millete şantaj yapmasının aracı olmaktan öteye geçememişt­ir.

GELINEN NOKTADA... HDP’ye alternatif Kürt siyasi hareketine olan ihtiyaç gün gibi ortadadır. PKK’nın güdümünden uzaklaşmış partilerin doğması, yeni yönetim sisteminin şartları ile de uyumlu sonuçlar verecektir.

HDP’nin barajı geçmesi eski düzenin devamı, baraj altında kalması ise Kürt siyasetini­n yeniden yapılanmas­ı anlamına gelecektir. Karar, Kürt kökenli seçmenindi­r. Ya terör örgütünün silahların­a yaslanarak Türk devletini açık artırmaya çıkarmaya çalışan odaklara teslim olacak ya da kendi siyasi temsil yolunu demokratik karakterli yeni partilerle kendisi açacaktır. Ya PKK terör örgütünün Türkiye’nin enerjisini tüketmesin­e alet olacak ya da büyük Türkiye’nin onurlu ve birinci sınıf parçası olmayı seçecektir.

ÖZETLE... HDP’nin ayakta tutulmasın­ı istemek içeride PKK, dışarıda YPG’nin güçlendiri­lmesi ve küresel aktörlerce Türkiye’ye karşı aparat olarak kullanılma­sına kapı aralamak demektir.

M+

★★★

 ??  ?? ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU
ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye