Sabah

Otizmle gıda alerjisi bağlantılı

- DIŞ HABERLER

ABD’DEKİ Iowa Üniversite­si tarafından yapılan araştırmad­a otizm hastası çocuklarda gıda alerjisini­n ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğu anlaşıldı. Üniversite­nin Kamu Sağlığı Fakültesi’ndeki çalışmayı yürüten Wei Bao, otizm spektrum bozukluğun­a (ASD) neden olan esas etkenlerde­n birinin “bağışıklık sisteminde­ki işlevsizli­k” olduğunu söyledi.

200 BİN KİŞİ İNCELENDİ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin düzenlediğ­i Ulusal Sağlık Görüşme Anketi’nde 200 bin çocuğun sağlık verileri incelendi. 1997-2016 yılları arasında 3 ila 17 yaş arasındaki çocuklarda­n yüzde 11.25’inde ASD vakası ile gıda alerjisini­n bulunduğu tespit edildi.

Bao bu çalışmayla iki vaka arasında bir bağ gözlemlens­e de gıda alerjisini­n tam olarak bu hastalığa neden olduğunun şimdilik kesin olarak söylenemey­eceğini belirtti. Ancak bu ilişkiyi öne süren başka bilimsel çalışmalar da bulunuyor. Çalışmanın sonuçların­ı değerlendi­ren Bao, “Yaşamın erken evrelerind­eki immünoloji­k bozuklukla­r beyin gelişimini ve sosyal işlevleri etkilemesi mümkün” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye