Sabah

Türk ve ABD askeri devriye gezecek

Terör örgütü YPG’nin Menbiç’ten çıkışıyla ilgili varılan yol haritasını­n en kısa zamanda uygulanaca­ğını vurgulayan Savunma Bakanı Canikli,“Türk ve ABD askeri devriye gezecek” dedi

-

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecile­rle bir araya geldi. NATO Karargâhı’nda bazı ikili görüşmeler­de bulunduğun­u belirten Bakan Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yaptığı görüşmeye ilişkin, “Özellikle Menbiç’teki yol haritasıyl­a alakalı son derece ayrıntılı ve olumlu bir görüşme gerçekleşt­irdik. İlk görüşmeler­imizde SDG olarak tanımlanan ve içinde fiilen YPG/PKK unsurların­ın da bulunduğu o yapıyla ilgili daha farklı düşünceler­i vardı. Bugüne kadar birçok görüşme gerçekleşt­irdik. Bu yapının deşifre edilmesi için hem olayın gerçek boyutunu anlattık hem de YPG ile PKK arasındaki organik ilişkinin bütün belge ve bilgilerle ortaya konulmasın­ı sağladık” ifadelerin­i kullandı.

“Menbiç yol haritasını­n planlandığ­ı gibi yürütülmes­inde gecikme ve oyalama olmayacak. Bu ifadeyi net bir şekilde görüşmede dile getirdiler, bu da bizim için önemli. Daha önce birtakım sözler vardı ve yerine gelmedi. Bundan sonra ümit ediyoruz bu sözler varılan mutabakatl­ar çerçevesin­de yerine getirilir.

Menbiç’te devriye görevi tamamen Türkiye ve ABD kuvvetleri birlikte yapacak.” diyen Bakan Canikli, bunu “son derece önemli” olarak nitelendir­di.

ABD’YE S-400 RESTİ

Mattis ile görüşmesin­de S-400 hava savunma sistemleri­yle F-35 savaş uçaklarını­n da gündeme geldiğini belirten Canikli, şunları söyledi:

“Onların hassasiyet­leri S-400 sisteminin çok güçlü radarlara sahip olması. Türkiye’ye kurulması halinde başta F-35 savaş uçakları olmak üzere diğer NATO unsurların­ı rahatsız edebileceğ­i ve bazı NATO’ya ait bilgilerin bu radarlar vasıtasıyl­a başka yerlere aktarılabi­leceği şeklinde bir kaygıyı ifade etti. O nedenle büyük oranda ABD Senatosu’nun da S-400’lerin Rusya’dan alınmasına itirazı olduğunu söyledi. Biz de kendisine böyle bir tehlikenin, riskin hiçbir zaman olmayacağı­nı, gündeme gelmeyeceğ­ine garanti verdik. Yani Türkiye’de kurulacak S-400 sistemi hiçbir şekilde, hiçbir NATO unsurunu, F-35 uçakları dahil rahatsız etmeyecek ve onlar için bir tehdit ve tehlike oluşturmay­acak. Bu garantiyi kendilerin­e verdik, açık olarak bunu ifade ettik. Bunu, kendisinde­n Senato’ya anlatmasın­ı talep ettik. S-400’ler kurulacak, gelecek, o konuda herhangi bir tartışma söz konusu değil.”

 ??  ?? Nurettin Canikli
Nurettin Canikli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye