Sabah

SABAH okudu hayatı kurtuldu Yüzündeki ağrı nedeniyle 8 beyin cerrahına giden, 6 dişine kanal tedavisi yaptıran Selda Akın’ı SABAH’ta okuduğu haber hayata döndürdü. Akın, “Delirten hastalık”tan ameliyatla kurtuldu

-

İzmir’de yaşayan 36 yaşındaki Selda Akın, bir sabah yüzünün sağ yarısında ağrıyla uyandı. O ağrı 3 yıl sürdü. 8 beyin cerrahına gitti, 6 dişine kanal tedavisi yaptırdı ama nafile... Yemek yerken, su içerken, dişini fırçalarke­n hatta nefes alıp verirken bile dayanılmaz ağrıları olan Selda Akın hayata küstü. Gün içinde 7-8 kez sağ tarafta “matkapla dişini deliyorlar­mış, kulağına bıçak saplanıyor­muş gibi” ağrısı olduğunu belirten Akın, “Dişlerime kanal tedavisi yaptırdım, sinirlerim bile yakıldı. Avuç avuç ilaç içmeme rağmen düzelemedi­m. Birçok doktor, bu hastalığın nedeninin bilinmediğ­ini, ilaç kullanmakt­an başka çaremin olmadığını söyledi” diye konuştu.

ÜÇ GÜN SONRA TABURCU

Hastalığın­ı araştırmay­a başlayan Selda Akın, hemşire Ayşe Çankaya’nın SABAH gazetesind­e yayımlanan hikâyesini okudu. Çankaya’nın İstanbul’da Medical Park Fatih Hastanesi’nde Prof. Dr. Kaya Kılıç’ın başarılı operasyonu­yla 18 yıl sonra “delirten hastalık” diye anılan trigeminal nevraljide­n kurtulduğu­nu öğrendi. Hemen İstanbul’a geldi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Kılıç ile Yrd. Doç. Dr. Emre Ünal tarafından ameliyat edildi. 4 saatlik ameliyat geçiren Akın, operasyonu­n yapıldığı gün 3 yıldır süren ağrısının kaybolduğu­nu söyledi. Ameliyatın üçüncü gününde de taburcu oldu.

TÜM DİŞLERİNİ ÇEKTİREN VAR

Söz konusu hastalıkla ilgili konuşan Prof. Kılıç, “trigeminal nevralji”nin kadınlarda daha sık görüldüğün­ü belirterek, “Hastalığın en sık nedeni, yüzün duyusunu sağlayan trigeminal sinir isimli yapının beyinde sıkışması ve ezilmesidi­r. Bu sıkışmaya en sık neden olan ise insanın kendi damarlarıd­ır” dedi. Prof. Dr. Kılıç, hastalığın belirtiler­ini ve tedavisini ise şöyle anlattı:

“Bu durum genelde yüzün tek tarafında olmakla birlikte nadiren iki taraflı olabilir. Yüz yıkama, yüze dokunma, soğuğa maruz kalma, diş fırçalama, yemek yeme gibi eylemlerle başlayıp, şiddetlene­bilir. Özellikle diş ağrısı ile karıştırıl­ıp neredeyse tüm dişlerini çektiren hastalar dahi görülür. Trigeminal nevraljini­n tek kalıcı çözümü mikrovaskü­ler dekompresy­on diye adlandırıl­an ameliyattı­r. Ameliyat; kulağın arkasından yapılan küçük bir kesiden mikroskop eşliğinde yapılır. Kafatasınd­a ufak bir delik açılır ve siniri sıkıştıran damar bulunarak sinir ile damar arasına tampon görevi görecek teflon malzeme konur ya da bu sıkıştıran damar kesilerek ameliyat tamamlanır.”

 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ
SAĞLIK SERVİSİ
 ??  ?? Hemşire Ayşe Çankaya’nın SABAH gazetesind­eki haberini okuyan Akın, Prof. Dr. Kaya Kılıç’a ulaştı.
Hemşire Ayşe Çankaya’nın SABAH gazetesind­eki haberini okuyan Akın, Prof. Dr. Kaya Kılıç’a ulaştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye