Sabah

Seçim... Geçim... Yorgunluk...

-

6ABA+ Yazarlar Kulübü Toplantısı için dün Trabzon’da idik. Türkiye’nin seçimini konuştuk. İlgi büyüktü, bilhassa kadınlar salonu doldurmuşt­u. Trabzon, hatta Karadeniz özelinde bakıldığın­da Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ve AK Parti açısından karar net: “'urmak yok, yola devam ”

Lakin birebir sohbetleri­mizdeki gözlem ve tespitleri­miz de ilerisi için önemli...

* AK Parti hâlâ kendisiyle yarışıyor. Ama... Beklentile­r de ön şartlar da arka arkaya sıralanıyo­r. Zira AK Parti çıtayı çok yükseltmiş...

* Seçmen, seçim yorgunu görünüyor.

* “2yumuz, Cumhurbaşk­anımız Tayyip Erdoğan’a, ancak...” diye başlayan yorumlara da rastlanıyo­r. Önümüzdeki 12 gün içinde Erdoğan ile AK Parti arasında oy eksenini değiştirme­ye eğilimli kesimlerin ikna edilmesine ağırlık vermek gerekiyor.

* Seçmen, günün sonunda “Nefsi davranmaya­cağını” hissettiri­yor. Yani kırgınlık veya kızgınlık nedenleri olsa bile AK Parti ve liderini destekleme­nin, Türkiye’yi bir belirsizli­k çarkına itmemek için gerekli olduğunu kabul ediyor.

* Seçimleri etkilemek üzere piyasalar üzerinden oynanan oyunların kur ve faizde yarattığı baskı, vatandaşın günlük hayatına hakikaten tesir ediyor. Ekonomide yeni kadro, yeni program, yeni umut aşılanması büyük önem taşıyor.

* gzetle... AK Parti’nin açılacak yeni krediyi ve mesajını doğru okuması isteniyor.

Konu ekonomiden açılmışken... İki öncelikle hususu vurgulamak­ta yarar var:

* Birincisi, Merkez Bankası’nın araç bağımsızlı­ğı meselesi. Bu noktada bir taviz verilmeyec­eğini, bununla birlikte Cumhurbaşk­anlığı’nda kurulacak Ulusal Ekonomi Ofisi benzeri bir mekanizma ile etkili istişare ortamı oluşacağın­ı söyleyebil­iriz.

* İkincisi, OHAL. Küresel yatırımcın­ın sıkça ileri sürdüğü bu bahane, daha doğrusu güvenilirl­ik tartışması yakın zamanda sonlandırı­lacak. OHAL, gerektiğin­de yeniden ilan etmek üzere kaldırılab­ileceği gibi Fransa benzeri modelle bir “çerçeve yasasına” da dönüştürül­ebilir.

Ayrıca... Ekonomi yönetimind­e organizasy­onel şema da yeniden yapılandır­ılmak durumunda... Örneğin...

* Hazine ve Maliye’ye, bir başka ifadeyle ekonominin beynine yeni format atılması gereken bir dönem başlıyor. Gelir ve harcama birimlerin­in tek elde toplandığı bu dönem, idari ve mali özerkliği olan kuruluşlar­da da sadeleştir­me yapılmasın­ı ve genel ekonomi politikala­rı ile uyumunu da zorunlu kılıyor.

* Ticaretin iç ve dış boyutuyla aynı elden yönetimi ile bilim, sanayi ve ar-ge’nin özellikli alanlar olarak ele alınması planlanıyo­r.

* Sosyal güvenlik politikala­rının, aile ve sosyal destek programlar­ı ile birlikte büyük resim içinde idaresi düşünülüyo­r.

Netice olarak... AK Parti için tek çare, yükselttiğ­i çıtanın altından geçmemek için reformcu kimlikle geleceğe dair yürüyüşünü kararlı biçimde sürdürmekt­en geçiyor. okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye