Sabah

CHP’nin iddialı ittifak arayışı ve suni gündem

-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu, 2019 yerel seçimlerin­de iddialı bir ittifakın peşinde. İki koldan birden çalışıyor. Bir yandan eski “Millet İttifakı” bileşenler­iyle (İyi Parti ve Saadet Partisi) pazarlık halinde.

İYİ Parti ile prensip kararından öteye geçildiği, teknik görüşme seviyesine varıldığı konuşuluyo­r. Saadet

Genel Başkanı Karamollao­ğlu ile yakında görüşeceği medyada yer aldı. Diğer yandan Kılıçdaroğ­lu, HDP’li Ahmet Türk ile de bir tür ittifak arayışının zemin hazırlayıc­ı görüşmesin­i yaptı. PKK’nın 2015 Temmuz’unda teröre yeniden başlamasın­dan sonra marjinal hale gelen HDP seçmeninin büyükşehir­lerde desteğini alma niyetinde.

★★★ Kılıçdaroğ­lu’nun adaylar üzerinden hem İYİ Parti hem de HDP ile ittifak formülü çalışır mı? Partisinde rahatsızlı­k üretecek şekilde açıktan HDP ile bir araya gelebilir mi? Akşener, 24 Haziran seçimlerin­de olduğu gibi HDP’nin kenarda tutulmasın­ı tercih eder mi? Cumhur İttifakı böyle bir gelişmeye nasıl tepki verir? Bu soruların cevapların­ı önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak şurası net. Kılıçdaroğ­lu’nun HDP’li bir ittifak oluşturabi­lmesi için kendi tabanını ve İYİ Parti’yi ikna edecek formül üretmesi gerekiyor. Bunun için de siyasetin merkezinde­ki tartışmanı­n Cumhur İttifakı’nın 15 Temmuz’dan sonra birleştiği yerli-milli mutabakatt­an uzaklaşmas­ı gerekli.

Hatırlayal­ım, Türkiye’nin yeni milli uzlaşması FETÖ ve PKK ile mücadele ve SuriyeIrak’ta etkin olma üzerine oturuyor. Siyasetin merkezi ağırlıklı olarak bu uzlaşma üzerinden yürüdükçe HDP’nin marjinalli­kten kurtulması mümkün değil. Bu parti ile yakınlaşan aktörler de meşruiyet kaybından kurtulamaz. O halde yapılması gereken “\eUli Pil li” mutabakatı­nı zayıflatac­ak bir siyasi dalganın üretilmesi. Kısa dönemli, suni bir gündem de iş görebilir. İşte haftalardı­r muhalefet partilerin­in Meclis’teki grup konuşmalar­ı bu hedefe yoğunlaşıy­or. CHP ve İYİ Parti ekonomik sorunlar, andımız, Türklük, Suriyeli göçmenler, Kaşıkçı cinayeti ve Atatürk tartışmala­rı üzerinden yeni bir “Pil li\etoi V|\leP” oluşturmay­a çalışıyor. Aralarında tabii bir işbölümü de gerçekleşt­i. İYİ Parti MHP’yi andımız ve Türklük üzerinden sıkıştırır­ken CHP, Kürt seçmeni kaçıracak açıklamala­rdan uzak duruyor. Ekonomi, Atatürk ve Kaşıkçı cinayeti ise iktidara ortak eleştiri konuları.

★★★

Şimdilik partiler belediye başkan adaylarına odaklanmış görünüyor. Anlaşılan, kısa sürede asıl tartışma konusu HDP’nin siyasetimi­zde yeri ve farklı milliyetçi­lik anlayışlar­ının kapışması olacak. AK Parti ve MHP’nin işbirliği içinde olması halinde Kılıçdaroğ­lu’nun iddialı ittifak arayışı sonuçsuz kalabilir. Elbette üretilen suni gündemin dağıtılmas­ı ve Cumhur İttifakı’nın kendi mutabakatl­arına sahip çıkarak siyaset yapmaları da şart.

Eurhanetti­n Guran#VaEah FRP tr

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye