Sabah

Çevre için umut kadın liderlerde

-

apılan araştırmal­ara göre, iklim deği şikliğinde­n en çok kadınlar etkileni yor ancak karar süreçlerin­de yer ala mıyor.

Oysa kadınla rın ne kadar etki li olabileceğ­ine hepi miz en son

tarım alanına kurulması plan lanan termik santrala karşı çalışmalar yürüten ve başarılı bir sonuç almayı başaran bölge kadınların­ın mücade lesiyle tanıklık yaptık.

Doğal haya tı korumak, eroz yonla mücadele etmek için kurulan ve bugün çevreye zarar verecek tüm projelerin karşısında durmayı başaran TEMA Vakfı, daha güçlü sonuçlar alabil mek için ülke çapında iklim için kadın lider leri destekleme­ye başladı.

Önceki gün TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Pınarca köyü ile Çerkezköy TEMA’dan gelen kadın larla bir araya geldik. Gördüm ki kadın lar mücadeleyi siyaset üstü veriyor. Temiz bir hava solumadan, toprağında­n iyi verim almadan, çocukların­a sağlıklı yemekler le beslemeden bu hayatın onlar için anlamı yok. O nedenle de örneğin kömürün vere ceği tahribatla­r için sonuna kadar mücadele vermeyi başardılar ve de TBMM’de istedik leri sonucu aldılar.

TEMA Vakfı, İklim İçin Kadın Liderler Projesi için bünyesinde­ki kadın gönüllüler­in, iklim değişikliğ­i konusunda yerelde iklim savunuculu­ğu yapabilmel­erini destekleme­ye başladı.

Deniz Ataç, toplumun her kesiminde iklim değişikliğ­inin etkilerini­n farklı boyut ta yaşanmaya başladığın­ı söylüyor ve şu konulara dikkat çekiyor:

“Özellikle az gelişmiş ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini­n önün deki engeller, ailenin bakımı, yeme ği, ısınması ve suyunun tedarik edil mesi gibi rolleri kadınlara yüklüyor. Tarımda kadınlar aktif rol alması na rağmen, toprağın sahibi erkekler. İklim değişikliğ­inin yarattığı problem lere karşı kadınlar tarlası için destek alamıyor, şartlarını iyileştire­miyor. İklim değişikliğ­ine karşı desteklene­n fonlardan yararlanan genelde erkek ler oluyor.”

Ataç’tan öğreniyoru­z ki iklim değişik liğinden kadınların erkeklere oranla daha fazla etkilenmes­ine rağmen, iklim politiklar­ı nın oluşturulm­asında kadınların temsil oranı da gerilerde. Dr. Barış Gencer’in araştır masına göre, müzakerele­rde Türkiye dele gasyonunda­ki kadın temsil oranı yüzde 35 seviyesind­e.

Kanada Yerel Girişimler Fonu için de desteklene­n proje kapsamında, gönül lülerin bölgelerin­de sera gazı azaltımı gibi konularda savunuculu­k çalışmalar­ı yap malarını destekleme­k ve yerel yönetimler den iklim eylem planı talep etmelerini sağla mak amacıyla, TEMA çalışmalar yürütmeye başlamış. Ataç, vakıf olarak ilk defa kadın lara yönelik bir proje gerçekleşt­irdiklerin­i ve İstanbul’da düzenledik­leri İhtiyaç Analizi Çalıştayı çıktılarıy­la tasarladık­ları eğitim programını Gaziantep’te uyguladıkl­arını ve online eğitimlerl­e de 29 ildeki 86 tem silcilerin­e eğitim verdikleri­ni söylüyor.

Ne güzel ki TEMA’dan eğitim alan her kadının diğer kadınları çevreye karşı mücadele vermek ve liderlik yapmak için eğitmesi bekleniyor. İklim değişikliğ­i kapı mızı çoktan çaldı. Bu mücadele ancak kadınların liderliğiy­le ve böyle güzel proje lerle kazanılabi­lir.

selale.kadak@sabah.com.tr

SMS: SK yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Şelale KADAK Tekirdağ Çerkezköy’deki
Şelale KADAK Tekirdağ Çerkezköy’deki

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye