Sabah

‘Sam Amca’nın DEAŞ fiyaskosu

-

Suriye’de terör örgütü DEAŞ’ın elindeki son köy de düştü. Donald Trump’ın yardımcısı 0ike 3ence, ABD’nin bu ©3irus zaferi’ni Münih Güvenlik Konferansı için bulunduğu Almanya’dan şu sözlerle duyurdu: “DEAŞ’ın siyah bayrağının dalgalandı­ğı son yer de ele geçirildi.”

Oysa hepimiz biliyoruz ki dün Suriye-Irak sınırındak­i Bagoz köyünde saldırı operasyonu­ndan çok bir ‘kurtarma harekatı’ yapıldı.

Çünkü Bagoz’da yakalanan yabancı DEAŞ militanlar­ı ABD’nin Deyre =or’da karargah olarak kullandığı El gmer 3etrol sahası ile El 7anf’taki üssüne taşındı. Zira Irak ve Suriyeli yerli DEAŞ militanlar­ı bölgeyi aylar önce terk edip evlerine dönerek sivil hayata karışmıştı.

Geride sadece Batılı istihbarat örgütleri aracılığıy­la Avrupa, Arap ülkele ri ve Kafkasya’dan getirilen yabancı savaşçılar kalmıştı.

★★★

ABD Başkanı Trump’ın da işaret ettiği gibi Obama yönetimini­n kurdurduğu bir örgüt olan DEAŞ’ın bitirilmes­i, bir bakıma 18 yıllık terör ile savaş stratejisi­nin de rafa kaldırılma­sı anlamına geliyor. DEAŞ projesinin çöpe atılmasıyl­a Suriye başta olmak üzere Batılı ülkelerin Ortadoğu’da yüzyıldır süregelen güvenlik düzeni de yıkılacak.

Geldiğimiz aşamada ABD’nin bölgeye müdahil olmaktan korktuğunu ve burada esaslı bir hükümranlı­k çatışmasın­a girmekten kaçındığın­ı da görüyoruz.

Bu da ABD’nin önümüzdeki süreçte Avrupa, Afrika ve Asya’da karşı karşıya kalacağı riskleri daha da artıracakt­ır.

Aslında sorumluluk­tan kaçan ABD daha Barack Obama döneminde 14 Kasım 2015’te Viyana’da son bulan Suriye toplantıla rında bütün inisiyatif­i 5usya, İran, Suudi Arabistan ve 7ürkiye’nin içinde bulunduğu ülkelere havale etmişti.

10 Haziran 2014’te 0usul’u ele geçirerek ortaya çıkan DEAŞ, bu bağlamda ABD’nin bölgede ipleri ele geçirmek için başvurduğu son hamleydi. Fakat henüz bir yıl dolmadan bu projenin de başarısız olacağı ortaya çıktı.

★★★

DEAŞ’tan mecburi vazgeçiş ile birlikte sıra artık Ortadoğu’da Birinci Dünya Savaşı sonrasında empoze edilen eski sınırlar ve otoriteler­in çözülmesin­e gelecek.

Dış müdahalele­rin baskısında­n kurtulan İslam coğrafyası önümüzdeki süreçte Arap Baharı benzeri içeriden kaynaklana­n ikinci bir değişim arzusu dalgasına sahne olabilir. Bölgemizde­ki devletleri­n her biri bugün zaten birden fazla savaş veriyor.

İşgalci yabancı güçler dâhil hemen herkes şunu biliyor ki İslam coğrafyası­ndaki mücadeleyi kazanan aktörler Asya, Avrupa ve Afrika’nın kesiş tiği bölge ile Doğu Akdeniz havzasının kontrolünü de eline geçirecek. Bu bölge dünyanın başlıca üç dininin doğduğu yer olmanın dışında yeryüzünün en değerli enerji kaynakları­na da sahip.

Hem medeniyetl­e rin beşiği hem de impara torlukları­n mezarlığı aynı zamanda. İşte ABD’nin kabusla sonuçlanan DEAŞ senaryosu bu topraklard­a filme çekildi.

Halbuki Amerikan filmleri genellikle mutlu sonla biterdi.

Ancak reel politik zorun luluklar DEAŞ’ın bir istisna olmasına yol açtı.

Ne ABD’nin devasa askeri gücü ne de ©rüya fabrika sı’ Hollywood’un bilinç altına seslenerek duyguları esir alan o arketip imajlara dayalı DEAŞ kareleri hezimeti önleyebild­i. Bu fiyaskodan sonra ‘hasta adam’ Sam Amca’nın dünyanın jandarması rolü de tarihe karışacak.

Çünkü dünya ABD’nin kurduğu dünya değil artık. Yeni bir çağ başlıyor.

 ??  ?? %HUFDQ T8TA5
%HUFDQ T8TA5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye