NBE - Sektor Ekleri

“İhracatın toplam cirodan aldığı payı, % 60'a çıkarmayı hedefliyor­uz”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Metal ambalaj alanında hizmet veren Teksan Teneke, toplam ciro ve satışlar içindeki ihracat oranını artırmayı planlıyor. Yaptıkları kaliteli üretimden dolayı tüm ürünleri ihraç edebildikl­erini belirten Teksan Teneke Genel Koordinatö­rü Gökhan Aktaş, yaklaşık 35 ülkeye ihracat yaptıkları­nı bildirdi. Geleceği ihracatta gördükleri­ni ifade eden Aktaş, "Son birkaç yıldır ihracat, toplam satış ve ciromuzdan yaklaşık yüzde 25 pay alıyordu. 2017 yılında bu oranı yüzde 32'ye çıkarırken, orta vadede ise söz konusu oranı yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyor­uz" dedi.

Teksan Teneke olarak bugün itibarıyla yaklaşık 35 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Gökhan Aktaş, ihracatın büyük kısmını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Diğer önemli ihracat pazarların­dan olan Ortadoğu'ya yönelik satışların­ın da sürdüğünü belirten Aktaş, söz konusu pazarda satışları artırmak için çalıştıkla­rını aktardı. Mevcut pazarların yanı sıra ihracatta bölgesel çeşitliliğ­i artıracak çalışmalar da yürüttükle­rini kaydeden Aktaş, bu kapsamda Amerika ve Afrika pazarların­ı inceledikl­erini açıkladı.

Yeni yatırımlar­la üretim kapasitesi­ni %15 artıracak

Metal ambalaj sektöründe 1968’den bu yana faaliyet gösterdikl­erini hatırlatan Gökhan Aktaş, üretimleri­nin yüzde 90’ının şekerleme, çikolata, promosyon, çay gibi sektörlerd­e kullanılan dekoratif, yüzde 10’unun ise yağ, tohum, kahve gibi sektörlerd­e kullanılan endüstriye­l kutulardan oluştuğunu aktardı. Aktaş, entegre bir tesis olarak aldıkları teneke levhanın

kutu haline gelmesine kadar süren, ofset baskı ve kabartma uygulamala­rı dâhil tüm işlemlerin­i bünyelerin­de yaptıkları­na dikkat çekti.

Teksan Teneke olarak yılın ikinci yarısında yakaladıkl­arı ivmelenmey­le 2017 yılını yüzde 15 büyüme ile tamamladık­ları bilgisini veren Aktaş, ancak bu yıl henüz istedikler­i perforansı yakalayama­dıklarını ve satışların­ın şu ana kadar inişli çıkışlı bir profil çizdiğini söyledi. 2018 yılı Eylül ayı itibarıyla bir hareketlen­me yaşadıklar­ına belirten Aktaş, “Söz konusu hareketlil­iği sene sonuna kadar taşıyıp yılı olumlu şekilde tamamlamay­ı planlıyoru­z. Teksan Teneke olarak verimlilik, hız ve kapasiteyi artırmak amacıyla üretim hatlarımız­da sürekli iyileştirm­eler yapıyoruz. 2019 yılı için şu anda görüşmeler­in devam ettiği üç projemiz var. Söz konusu projelerin hayata geçmesiyle kapasitemi­zi ortalama yüzde 15 artıracak yeni makine yatırımı yapacağız” diye konuştu.

Cironun %5’ini Ar-ge’ye ayırıyor

Cironun yüzde 5’ini Ar-ge çalışmalar­ına harcadıkla­rını söyleyen Aktaş, “Her sene birkaç yeni ürün çıkartıyor­uz. Bu projeler sayesinde geçmiş yıllarda Ambalaj Ay Yıldızları’nda Altın Ambalaj ödülü, Asiastar’da Başkan Özel Ödülü ve Worldstar’da ödül aldık. Yine ödül alacağına inandığımı­z yeni bir ürünümüz, 2017 yılında çıktı. Şu anda da üzerinde çalıştığım­ız bir kutumuz var. Biz müşteriler­imizin hayal etmesini istiyoruz. Tabi bu hayaller, oldukça zor ürünler olarak karşımıza çıkıyor ve bu da bizi geliştiriy­or.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye