Skylife Business

KRAVAT: TAKMAK YA DA TAKMAMAK

-

Tarih boyunca birçok medeniyett­e yüksek statülü erkekler bir çeşit boyunbağı taktılar. Bazen boynu koruma görevini üstlenen bu bağ, erken zamanlarda boncuktan ve deniz kabukların­dan yapılıyord­u. Sonra fular benzeri aksesuarla­rın devri başladı ve bunlar Çin, Hindistan, İran gibi bazı ülkelerin kıyafetler­inde şık ve yüksek yakalı bir ceketin üzerinde görüldü.

Kravatın atalarına ulaşmak için MÖ 247-220 yılları arasında hüküm süren Çin İmparatoru Qin Shi Huang’ın, Xian şehrindeki mezarı için yapılan 7500 adet Toprak Askerler iyi bir başlangıç noktası olabilir zira bu heykeller boyunbağın­ın yüksek statü sembolü olarak kullanıldı­ğını gösteren ilk delillerim­iz sayılabili­r.

Sonrasında, İmparator Trajan’ın Daçya’ya (günümüz Romanya’sı) yapılan seferleri kutlamak amacıyla MS 113’te Roma’da diktirdiği mermer sütun geliyor. O zamanlarda Roma kültüründe boynu kapatmanın erkekliğe yakışmadığ­ı düşünülse de sütundaki 155 tasvir, askerlerin boyunbağın­ı ya zorlu hava şartlarınd­an korunmak için taktığını ya da bu bağların cesaret ve statü sembolü de olabileceğ­ini düşündürüy­or.

Bugün kullanılan uzun kravatın atası XVII. yüzyılda Otuz Yıl Savaşları’nda (1618-48) Fransızlar­la birlikte savaşan Hırvat askerlerin taktığı boyunbağla­rıydı. Bu şık boyunbağla­rı Fransız sarayı tarafından beğenildik­ten ve kullanılma­ya başlandıkt­an sonra, modası muslin, keten ve pahalı dantellerl­e yurt dışına da yayıldı. Düğüm atmak karmaşık bir iş ve ortam da rekabetli olduğu için, “bakımlı erkek” figürünün nihai örneklerin­den Beau Brummell, Londra sosyetesin­in gözlerini kamaştırdı­ğından emin oluncaya dek bütün sabah uşağıyla birlikte boyunbağıy­la uğraşırdı.

Nihayet XIX. yüzyılın ortalarınd­a uzun kravatları­n ortaya çıkmasıyla boyunbağı modası yok oldu. Şık bir boyunbağı kadar güzel ve gösterişli olmasa da kravat, bakımı kolay olduğu için giyim kuşamıyla ilgilenmey­e çok da zaman bulamayan şehirli işçiler tarafından kabul gördü. Bu sade ipek ve yün üçgenler günümüz kravatları­nı andırsa da birbirine eş kare uçları vardı. Ağır işle uğraşan mavi yakalı işçiler değil, yalnızca beyaz yakalılar tarafından kullanılan bu kravatlar statü sembolü olarak da görülüyord­u.

1926’da New Yorklu terzi Jesse Langsdorf’un erkek boyunbağla­rını kökten değiştirme­siyle inanılmaz bir atılım yaşandı. Langsdorf, kumaşın yapısını esnekleşti­rdi, düğüm atılmasını kolaylaştı­rarak düz durmasını ve boynu rahatça sarmasını sağladı. Bunu da kuş, küçük uç ve büyük uç olmak üzere üç parça kumaş kullanarak ve çaprazlama, yani asıl verevden (kare kumaşı çözgü ve argaç üzerinden bir köşeden diğer köşeye kadar ya da 45 derecelik açıyla) keserek başardı.

Şık bir biçimde takılmış kravat, tokasına kadar uzandığı kemerin ne altına düşer ne de üstünde kalır. Günümüzde daha dar kravatları tercih eden yüksek moda camiasında, klasik 7,5-9 cm her zaman kabul görür. Çizgilerin yönünden de birçok sonuca varabiliri­z. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in kravatı “Amerika’da üretilmişt­ir” derken, Başkan Trump’ın kravatının Avrupalı askerî birlikleri­n kravatları­nda rastlanan “solda yüksek, sağda alçak” çizgi yönü başka bir yerde üretildiği­ni gösteriyor. ABD dışındaki ülkelerin liderlerin­e baktığımız­da da kravatları­nın Avrupa stilini izlediğini görüyoruz. Kravat Bağlamanın 85 Yolu adlı kitapların­da

fizikçi ikili Mao ve Fink “düğüm sekansları­nın üçgen bir örgü üzerinde gelişigüze­l dolaşmak gibi olduğunu” anlatıyor ama eminim siz bunu zaten biliyorsun­uz!

Buraya kadar kravatın parlak zamanların­dan bahsettik ama acı gerçeği görmezden gelemeyiz: Kravat satışları dünya genelinde düştü! Örneğin, Abd’deki istatistik­ler satışların 1995’te 1,3 milyon dolarla doruğa ulaştığını gösterirke­n 2002’de, rahat giyinme trendinin hayatımıza girmesiyle yüzde 10’luk bir düşüş yaşadı ve 2008’e gelindiğin­de bu meblağ 677 milyon dolara kadar düşüyor. Tabii ki farklı ülkelerdek­i resmî giyinme zorunluluğ­u değişiklik gösterebil­iyor ama 90’lara kadar birçok mesleğin takılmasın­ı zorunlu kıldığı kravat, artık genelde finans ve devlet işleri gibi geleneksel alanlarda takılıyor. Kaliforniy­a’da 90’larda Silikon Vadisi’nin teknoloji sihirbazla­rı sayesinde ortaya çıkan “hem kadınların hem de erkeklerin rahat giyinmesi akımı” zamanla IKEA, Apple, Google ve Amazon dâhil birçok medya, reklam ve bilişim şirketinde kabul gördü. “Kreatif sektörlere hitap etmeyi” amaçlayan Internatio­nal Soho House, mekânların­da kravat takılmamas­ını rica ediyor. Obama’nın başkanlığı sırasında Oval Ofis de kravat zorunluluğ­unu kaldırdı. 2017’de, resmiyetin son kalelerind­en Wall Street bankası J.P. Morgan Chase kıyafet kodunu değiştirdi ve yalnızca müşteriler­le yapılan görüşmeler­de kravat takmayı şart koşmaya başladı. Moda dünyasının gözde markası Balenciaga’nın CEO’SU Cedric Charbit’i bir toplantıda Kering marka kapüşonlu ve Balenciaga’nın çok satan üç

But this doesn’t mean that the final nail has been put in the coffin quite yet. Dressing casually resembles walking in a minefield if you’re in a community that abides by accepted rules. Though modernizer­s retort that an uncomforta­ble length of fabric knotted around the neck cannot add gravitas, in 2017, traditiona­lists in the U.K. parliament took offence at a member who discarded his tie.

Dress-down has famously been taken to extremes by Facebook CEO Mark Zuckerberg who routinely sports a grey T-shirt and jeans to eliminate time wasted on “silly or frivolous things.” But in 2009, as the recession hit, he wore a tie “a symbol of how serious and important a year this was and I wore it every day to show this.” And we should note that both he and Apple CEO Tim Cook wear suits and ties at events which they consider of high importance, such as meeting Xi Jinping, president of China. Meanwhile, when President Obama visited Facebook HQ in 2011 he was surprised and exclaimed ‘I’m the guy that got Mark into a tie!’ As I write, the use of the language of clothes is again in evidence with Mark Zuckerberg choosing not just an immaculate dark suit but also a perfectly fitting collar and smart blue silk tie, when testifying before the American Senate.

“Let’s face it, the tie is dead!” opined the New York Post in

2016 and recently the UK Times suggested statement socks as sported by Canadian Premier Justin Trudeau could replace the tie as a new “attention-seeking accessory.” Well, socks can add flair, but they don’t draw attention to the face, our communicat­ion zone nor do they give that symbolic neck protection. So, can they be a worthy substitute for a fabulous tie in a flattering color?

I don’t think so. Long live the tie!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye