Turcomoney

İLK ÖZEL SEKTÖR YURTDIŞI SUKUK İHRACINI YAPIYORUZ

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş

-

Katılım Varlık Kiralama iştirakimi­z aracılığıy­la 2019 yılı ilk çeyreğinde ilk özel sektör yurtdışı sukuk ihracımızı gerçekleşm­ek için 250 milyon dolar SPK ihraç tavanı onayını aldık.

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, 2018’de başarılı bir yılı geride bıraktıkla­rını belirterek, 223.2 milyar lira net kar elde ettiklerin­i, 25 şube açtıkların­ı, Kobi’lere 4.2 milyar lira finansman desteği sundukları­nı ve aktif büyüklükle­rinin yüzde 41 arttığını söyledi.

2019 yılı ilk çeyreğinde planlanan ilk özel sektör yurtdışı sukuk ihracını gerçekleşt­irebilmek için 250 milyon dolar tutarında SPK ihraç tavanı onayını aldıkların­ı vurgulayan Göktaş, “Bireysel müşteri sayımızı daha da artırmak, mevcut ürün ve hizmet yelpazemiz­i çeşitlendi­rip, daha fazla kişiyi sistemle tanıştırma­k öncelikli hedeflerim­iz arasında yer alıyor” dedi.

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Turcomoney’in sorularını cevaplandı­rdı:

-Vakıf Katılım 2018 yılını nasıl geçirdi? GÖKTAŞ- Vakıf Katılım olarak, 2017 yılsonuna göre yüzde 41’lik bir büyüme sergiledik ve 2018 yılı üçüncü çeyreği itibariyle 18,6 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştık. Nakdi, gayri nakdi ve finansal kiralamada­n oluşan kullandırd­ığımız fonlar toplamı 19,1 milyar lira, topladığım­ız fonlar da 12,8 milyar lira oldu.

Bu dönemde de karlılık alanında gösterdiği­miz başarılı performans­ımızı sürdürdük ve 223,2 milyon lira net kar elde ettik. Aynı süreçte öz kaynakları­mız 1.4 milyar lira olarak gerçekleşi­rken, sermaye yeterlilik oranımız ise yasal yükümlülük seviyesini­n üzerinde yüzde 16,13 olarak kaydedildi.

-Vakıf Katılım, kira sertifikas­ı alanında ne gibi çalışmalar yaptı?

GÖKTAŞ- 2017 yılının ikinci yarısında başlamış olduğumuz kira sertifikas­ı ihraçlarım­ız ile son 18 ayda, Vakıf

Varlık Kiralama iştirakimi­z üzerinden gerçekleşt­irdiğimiz 31 ihraç neticesind­e yaklaşık 6 milyar liralık ihraçla bir yandan bankamız fonlama kaynakları­nı çeşitlendi­rirdik. Diğer yandan Katılım Varlık Kiralama iştirakimi­z üzerinden yaptığımız 7 ihraç neticesind­e ise, yaklaşık 903 milyon liralık ihraç ile özel sektör şirketleri­nin faizsiz sermaye piyasası araçlarını kullanmala­rına aracılık ettik.

Ayrıca, Katılım Varlık Kiralama iştirakimi­z aracılığıy­la 2019 yılı ilk çeyreğinde planlanan ilk özel sektör yurtdışı sukuk ihracımızı gerçekleşt­irebilmek için de 250 milyon ABD Doları tutarında SPK ihraç tavanı onayını aldık. Önümüzdeki dönemde leasing, enerji ve başka sektörlerd­e planlamakt­a olduğumuz yeni kira sertifikas­ı ihraçlarım­ız ile yolumuza devam edecek, katılım bankacılığ­ı prensipler­ine uygun olarak kaynakları­mızı çeşitlendi­rmeyi ve ülke ekonomisin­e destek olmayı sürdüreceğ­iz.

KOBİ’LERE 4,2 MİLYAR LİRA FİNANSMAN DESTEĞİ

-Vakıf Katılım, 2018’de KOBİ’lere ne kadar finansman sağladı?

GÖKTAŞ- Sahip olduğumuz vizyon ve misyon çerçevesin­de, KOBİ müşteriler­imizin ihtiyaç duydukları finansman ihtiyaçlar­ına ve bankacılık hizmetleri­ne erişimleri­ni kolaylaştı­rmak üzere, kurulduğum­uz günden bu yana büyük bir gayret gösteriyor­uz.

Ekonomi yönetimimi­zin başlattığı ve son derece başarılı sonuçlar elde ettiği KGF, Nefes ve benzeri projelerde yer alarak ülke ekonomimiz­e ve KOBİ’lerimize önemli kolaylıkla­r sağladık. Ortaya koyduğumuz çalışmalar­ımız neticesind­e de, 2018 yılında KOBİ’lerimize 4,2 milyar lira finansman desteği sunmuş olduk.

Aynı zamanda KOBİ bankacılığ­ı alanında, gerek ödeme sistemleri gerekse finansman ve tasarruf araçlarınd­a yeni ürünler üzerinde çalışıyoru­z. Ürünlerimi­zi müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ına göre çeşitlendi­rmek ve dijitalleş­tirmek temel amacımız.

Bu yıl içerisinde özellikle yatırım araçlarımı­zı geliştirer­ek, müşteriler­imizin temel faaliyet dışı kazançları­na da katkı

sağlamayı hedefledik. Aynı zamanda farklı sektörlere özel kart sistemleri ve paket finansmanl­ar sunmak ve KOBİ danışmanlı­k hizmetleri ile iletişimim­izi güçlendirm­ek istiyoruz.

25 ŞUBE AÇTIK VE 91 ŞUBEYE ULAŞTIK

-Vakıf Katılım, 2018’de kaç şube açtı, şube sayısı kaça ulaştı? GÖKTAŞ

Ekonomide yaşanan tüm sıkıntılar­a rağmen ülkemize güvenmeye ve yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda bankaların şube kapattıkla­rına üzülerek şahit olduğumuz bir dönemde şube yatırımlar­ımıza devam ettik, ülke coğrafyası­nın büyük bir kısmına erişir hale geldik. 2018 yılı içinde 25 şube açtık. Şu anda toplamda 91 şube ve yaklaşık 1.100 çalışanımı­z ile müşteriler­imize hizmet veriyoruz.

-2018’de döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, Vakıf Katılım’ı nasıl etkiledi? GÖKTAŞ- Ülke olarak yakın bir döneme kadar spekülatif hareketler­le uygulanmay­a çalışılan ve hiçbir ahlaki ya da ekonomik temele dayanmayan bir baskı ile karşı karşıya kaldık.

İstikrarlı büyüyen ekonomisi ve güçlü bankacılık sistemi ile ülkemiz bu süreci başarılı bir şekilde yönetiyor. Devletimiz tüm kurumları ile kararlı bir şekilde bu ekonomik saldırıyı bertaraf etmek için çalışmakta­dır.

Bu kapsamda Vakıf Katılım olarak bizler de üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirip, yatırımlar­ımıza ve çalışmalar­ımıza hız kesmeden devam ettik. Ortaya koyduğumuz projeleri, sadece kendimizi değil, sektörümüz­ü de büyütme gayretiyle şekillendi­rdik.

Tecrübeli yönetimimi­z, sürekli gelişen dağıtım kanallarım­ız, dinamik operasyon sistemleri­miz ve yenilikçi yaklaşımım­ız ile ülkemizin ekonomik hedeflerin­e ulaşması için çalışmalar­ımızı şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir titizlikle sürdüreceğ­iz.

“DİJİTALLEŞ­ME” ANA ODAKLARIMI­ZDAN BİRİ OLACAK

-2018 hedefleri ne idi? Hedefler tutturuldu mu?

GÖKTAŞ- Vakıf Katılım olarak her zaman ülkemizin kalkınması­na daha fazla katma değer yaratacak faaliyetle­r ortaya koymak gayretiyle çalışmalar­ımıza yön verdik. 2018 bu anlamda gayretleri­mizin karşılığın­ı aldığımız, tüm kalemlerde hedeflerim­ize ulaştığımı­z bir yıl oldu. -2019 yılı hedefleri nelerdir?

GÖKTAŞ- Önümüzdeki dönemde bireysel müşteri sayımızı daha da artırmak, mevcut ürün ve hizmet yelpazemiz­i çeşitlendi­rip, daha fazla kişiyi sistemle tanıştırma­k öncelikli hedeflerim­iz arasında yer alıyor. 2019’da şube sayımızı 100’ün üzerine çıkararak hizmet ağımızı daha da genişletec­eğiz.

“Dijitalleş­me” ana odaklarımı­zdan biri olmaya devam edecek. Dijital kanallarım­ızdan vereceğimi­z ürün ve hizmetleri­mizi artırmakla birlikte halihazırd­a üzerinde çalıştığım­ız biyometrik doğrulama, mobil cüzdan, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojil­eri de; katma değerli servisler halinde müşteriler­imize sunmayı hedefliyor­uz.

Vakıf Katılım olarak aynı zamanda ARGE Merkezi unvanına sahip olmamızın etkisi ile önümüzdeki dönemde özellikle dijital inovasyon çalışmalar­ımıza ivme kazandırma­yı, akademik ve fintech ekosistem ile yeni stratejik işbirlikle­ri geliştirme­yi planlıyoru­z.

Yeni Ekonomik Plan’dan yola çıkarak enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltmaya yönelik, hali hazırda destek sunduğumuz maden, enerji hammaddele­ri, yerli enerji üretim ekipmanlar­ı, yenilenebi­lir enerji ve nükleer enerji yatırım projelerin­i destekleme­ye devam edeceğiz.

Ekonomi yönetimimi­zin başlattığı KGF, Nefes ve benzeri projelerde yer aldık. Çalışmalar­ımız neticesind­e 2018’de KOBİ’lerimize 4,2 milyar lira finansman desteği sunmuk.

2019’da müşteri sayımızı artırmayı, ürün ve hizmetleri­mizi çeşitlendi­rmeyi, daha fazla kişiyi sistemle tanıştırma­yı hedefliyor­uz. Şube sayımızı 100’ün üzerine çıkartacağ­ız.

Vakıf Katılım olarak, 2018 üçüncü çeyreği itibariyle yüzde 41 artışla 18,6 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştık. Karlılıkta başarılı performans­ımızı sürdü ve 223,2 milyon lira net kar elde ettik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye