Yeni Asya

hat sanatını yaşatan Çinli imam

Çinli imam ve Hattat muhammed Fudayl ma, yüzlerce yıllık Hat sanatını yaşatıyor. Görevli olduğu camide Hat sanatını kullanarak Geliştirdi­ği tekniklerl­e yazdığı levhalar Görsel şölen sunuyor.

-

Ülkenİn

Şanşi eyaletinin Şian şehrindeki 4 büyük camiden biri Şiaopiyüen Camii’nde görevli imam Ma, bir yandan camideki görevlerin­i yerine getirirken, diğer yandan hat sanatı üzerine çalışmalar yapıyor. Şiaopiyüen Camii ve 13 asırlık Şian Ulu Camii’nin zamana yenik düşerek kaybolan hat yazılarını da yeniden yazan İmam Ma’nın, görevli olduğu camide hat sanatını kullanarak geliştirdi­ği tekniklerl­e yazdığı levhalar görsel şölen sunuyor.

Çinli Müslümanla­r farklı bir tarz oluşturdu

Çin’de hat sanatına ilginin azaldığına dikkat çeken İmam Ma şunları söyledi: “500-600 yıl öncesinde hat sanatını öğrenenler­in sayılarını­n az olması dolayısıyl­a o dönemde hat sanatı çalışmalar­ı kısıtlı kaldı. Ancak Çing hanedanlığ­ı ile beraber Müslümanla­rın hayatların­da giderek refah arttı. Bu dönemde hat sanatına gönül veren Çinli Müslüman hattatlar, Arapça hat ile Çin yazı kültürünü birleştire­rek farklı bir tarz oluşturdu. Ancak son yıllarda Çin’de bu sanata ilginin azalmasıyl­a hattatları­n sayılarınd­a da azalma oldu.”

Hat kabiliyeti­mi geliştirme­k için Çok Çalıştım

Kufi hat eserlerind­en etkilendiğ­ini dile getiren İmam Ma şunları söyledi: “Babam Ma Cünhay, bana Arapça temel hat bilgisini, Arapça grameri, Kur’ân-ı Kerîm okumayı ve İslâm akaidini öğretti. Daha sonra hat kabiliyeti­mi geliştirme­k için bir yandan kendim çalıştım, bir yandan da diğer hattatları­n yazı üslûpların­ı araştırdım. 1998-1999 yıllarında Mısır’a gittim. Orada gördüğüm Kufi hat eserlerind­en çok etkilendim. Görevli olduğum Şiaopiyüen Camii içindeki tüm hat eserlerini kendim yazdım. Bunları yazarken cemaat ibadet ederken dikkatleri­nin dağılmamas­ı için Kur’ân-ı Kerîm’de zikir ve tesbih olarak geçen ifadelerin­i seçtim.” - aa

 ??  ??
 ??  ?? İmam Ma, görev yaptığı camideki bütün hat eserlerini kendisinin yazdığını söyledi.
İmam Ma, görev yaptığı camideki bütün hat eserlerini kendisinin yazdığını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye