Yeni Asya

Asker ve s yaset

- Bacşekvehn­et ryaİzlhıla­arnı

Malatya’da katıldığı bir toplantıda konuşan Cumhurbaşk­anı’nın, Erdoğan’ın, bir diğer cumhurbaşk­an adayı İnce’yi hedef alarak “Çırağa dükkân teslim edilmez. Siyasette hiçbir başarısı, hiçbir tecrübesi olmayan çıraklara ülkenin yönetimini asla veremeyiz” siyasî sözlerini alkışlayan­ların arasında 2’nci Ordu Komutanı’nın da bulunması tartışmala­rı devam ediyor.

Bir diğer Cumhurbaşk­anı adayı İnce’nin, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir siyasi parti başkanının konuşmasın­da, o konuşmada vatan demiyor, bayrak demiyor, millet demiyor. Beni eleştirdiğ­i yerde bir general alkışlıyor. Onun apoletleri­ni sökeceğim. Türk ordusunun generali misin, AK Parti’nin il başkanı mısın? Herkes haddini bilecek, kurallara, anayasaya, yasaya uyacak. Bir general öyle bir şey yapamaz, onu 30 Ağustos’ta emekli edeceğim” eleştirisi­ne farklı yorumlar yapılıyor.

Anayasa ve yasalara göre tarafsız olması gereken generalin, üzerinde üniforması­yla seçim döneminde bir siyasetçin­in bütünüyle siyasî olan ve rakiplerin­i hedef alan konuşmasın­ı gülümseyip alkışlamas­ı, ordunun gündelik siyasete bulaştırıl­ması ve “parti devleti” gidişâtını­n vahim tezâhürü olarak ortaya çıkıyor.

Esasen bir cumhurbaşk­anının tarafsız olarak konuşması lâzımken, “parti başkanı” olarak devlet ve parti arasındaki yetki – sorumluluk sınırların­ı da ortadan kaldırıp, son derece polemiğe açık siyasî eleştirile­rini alkışlamas­ı, orduyu çürütüp demokrasiy­i tehdit ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye