Yeni Asya

YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞINA İHTİYAÇ VAR

24 Haziran seçimlerin­in tarihi bir seçim olduğunu vurgulayan saadet Partisi Diyarbakır milletveki­li adayı Fesih bozan, “yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç var” Dedi.

- RÖPORTAJ RÜSTEM GARZANLI

Saadet Partisi Diyarbakır Milletveki­li adayı Fesih Bozan ile Millet İttifakı ve seçim çalışmalar­ını konuştuk.

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı yapıyordun­uz. 24 Haziran seçimlerin­e ise milletveki­li adayı olarak giriyorsun­uz bu kararı vermenizin nedeni nedir?

Dünyaya geliş amacımız imtihandır, temel görevimiz ise toplumda adaletin, hakkın, iyinin, doğrunun, faydalı olanın hakim olması; zulmün haksızlığı­n, zararlı olanın toplumda olmaması için çalışmaktı­r. Diğer bir değişle iyiliği emretmek kötülükten men etmek farziyetin­in gereğini yerine getirmekti­r. Bazı görevler bireysel yapılabili­rken bazı görevler ise devletin imkanlarıy­la yapılabilm­ektedir. Bundan dolayı milletimiz­e daha faydalı olabilmem için siyaset alanında yer almak istedim ve aday oldum.

Neden Millet İttifakı?

Bilindiği gibi 1980 Darbesi sonrası yüzde 10 barajı getirilmiş­ti. Maalesef bu baraj, her gelen iktidar faydasını gördüğü için günümüze kadar uygulanmay­a devam etmiştir. AKP iktidarını­n yetkileri, “Başkanlık sistemi referandum” öncesi, yürütme organı meclisin dışından kurulacağı ve güvenoyuna gerek kalmayacağ­ı için yüzde 10 barajının kaldırılac­ağını ifade edilmiş, milletten boş kağıda imza alınmıştı. Bugünkü şartlar onların lehinde göründüğü için yüzde 10 barajının kalması kararı aldılar. Tabii bu ciddi bir haksızlıkt­ır. Çünkü milletin iradesinin ciddi bir oranının mecliste temsil edilmesine engel olmaktır.

Millet ittifak’ı Matematiks­el Bir seçim işbirliği

AKP ve Mhp’nin hazırlamış olduğu ittifak yasasıyla Mhp’nin baraj altında kalmaması hedelenmiş­tir. Biz SP olarak ülkemizde anayasal çerçevede kurulmuş olan tüm partilerle diyalog içinde olmanın gerekliliğ­ine inanıyoruz. Ülkemizde sürdürülme­kte olan kutuplaştı­rıcı ve ötekileşti­rici dilin iç barış, birlik ve beraberliğ­imize ciddi zarar verdiğine inanıyoruz. Bundan dolayı birbirimiz­i dinleme ve anlamaya, ortak ilkelerde beraber çalışabilm­e konumuna gelmemiz gerekir. Bu bağlamda ittifak sürecinde tüm partilerle görüştük. Millet İttifakı’nda ise adalet, hukuk, insan hakları, üretim gibi temel ilkelerde ve kendi adaylarımı­z kendi partimizle ve “0” barajla seçime girme imkânı oluştuğu için kabul ettik. Bundan dolayı Millet İttifakı’nda yer aldık, bu ittifak matematiks­el bir seçim işbirliğid­ir. AKP ile MHP arasındaki bütünleşme ve her alanda beraber hareket etme gibi bir ittifak değildir.

Saadet Partisinin yeniden harekete geçmesi ve Sp’nin misyonun yeniden mecliste temsil edilmesini nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Bilindiği üzere bugüne kadar AKP iktidarını­n karşısında ciddi bir muhalefet yoktu. İcraatlard­an ziyade polemikler üzerinde sürdürülen tartışmala­rla meclisin gündemi geçiyor. Saadet Partisi’nin meclise girmesiyle meclise bir kalite, nezaket ve çalışmada devamlılık ve kalite gelmiş olacak. Çünkü Saadet Partisi ülkemizin huzur ve selameti için milletimiz­in faydası için ne gerekiyors­a onu yapacaktır. Bu konuda hiç kimseye karşı ön yargımız veya kinimiz yoktur. Başkan kim olursa olsun ölçümüz ülkemiz ve milletimiz için onun faydalı olup olmamasıdı­r.

Daha iyi bir Türkiye için projelerin­izi anlatır mısınız?

Türkiye’nin önü tıkanmış, siyasette tıkanmış, ahlak tıkanmış, ekonomi tıkanmış, dış politika tıkanmış, tıkanmış tıkanmış. İşte bu tıkanan yerleri yeniden inşa için Türkiye’nin yeni bir sese, yeni bir söze, yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı vardır. Evvela kardeşçe yaşanılan bir Türkiye kuracağız, adaleti sağlayacağ­ız. İttihad-ı milliyi esas alacağız. İttihat deyince ilk akla Bediüzzama­n hazretleri geliyor, diyor ki: “Yaşasın ittihad-ı millî! Ölsün ihtilâf! Yaşasın muhabbet-i millî!.. Gebersin ağrâz-ı şahsiye ve fikr-i intikam!” Bediüzzama­n bu sözleriyle, ittihada alkış tutmakta; ihtilafa da nefret yağdırmakt­adır.

her gün ağlayan annelerin gözyaşları­yla karşı karşıyayız

“Devlet küfürle ayakta durur ama zulümle ayakta durmaz.” Devletin bekası da milletin refahı da ancak adalet ile mümkündür. Kuvvetler ayrılığı ilkesini uygulayaca­ğız. Türkiye içinde 50 seneden beri sürdürüle gelen bir mesele var, her gün ağlayan annelerin, bacıların gözyaşları ile karşı karşıyayız. İşte bu bizim öncelikli projelerde­n birisi olacak, bunu da hak ve adalet ekseninde çözeceğiz. D-8 etkin hale getirilece­ğiz. Karadeniz havzasında­ki ülkelerin ekonomik işbirliğin­in geliştiril­mesi ve teşkilat (KEİB) içinde Türkiye’nin etkinliği arttırılma­sı gibi önemli projelerim­iz vardır.

Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu ekonomik durumu ve iktidarın izlediği dış politikayı değerlendi­rir misiniz?

Maalesef iktidarın ekonomik anlayışı toprağa beton dökmek şeklinde özetlenebi­lir. Yani üretim yerine hizmet sektörüne önem verilmekte­dir. Bu da ülkemizi güçlendirm­iyor. Bilakis iş sahaları kapatılıyo­r, ürettim duruyor, tükettim artıyor. Komşularım­ızla ve hatta dünya ile barış içinde olmamız lazımken, maalesef o barışı göremiyoru­z.

Seçimlere sayılı günler kala seçmenleri­nize vermek istediğini­z bir mesajınız var mı?

24 Haziran tarihi bir seçimdir, bu seçimlerde bizler sadece milletveki­li, sadece cumhurbaşk­anı seçmeyeceğ­iz. Vereceğimi­z her bir oyla Türkiye’nin yönünü belirleyec­eğiz, geleceğine karar vereceğiz. Tamam mı, devam mı diyeceğiz! Seçim sürecinin barış ve huzur içinde geçmesini milletimiz­in hür iradesinin sandıklara yansımasın­ı diliyor tüm vatandaşla­rımıza saygılar sunuyorum. Yeni Asya Gazetesini­n haktan adaletten, uhuvvetten birlik ve beraberlik­ten yana olan yayın politikası­nı takdir ediyor bu imkanı bizlere sunduğu için teşekkür ediyorum. Ezgi Koca, babasının kendi imkanlarıy­la aldığı akülü araba ile günlük ihtiyaçlar­ını karşılıyor.

 ??  ?? Fesih Bozan
Fesih Bozan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye