Yeni Asya

2 milyar (katrilyon)

GAP çiftçisini­n elektrik borcu:

- RECEP GÖREN

Güneydoğu Anadolu (GAP) Projesi kapsamında­ki kentlerde çiçilerin tarımsal sulamaya ilişkin elektrik dağıtım şirketine olan birikmiş borcu dudak uçuklatıyo­r.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, GAP illeri Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta çiçinin elektrik şirketi DEDAŞ’A olan toplam borcunu 2.078.892.735 TL olarak açıkladı.

Anadolu (GAP) Projesi kapsamında­ki kentlerde çiçilerin tarımdaki sulamaya ilişkin elektrik dağıtım şirketine olan birikmiş borcu dudak uçuklatıyo­r.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, GAP illeri Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta çiçinin elektrik şirketi DEDAŞ’A olan toplam borcunu 2.078.892.735 TL olarak açıkladı. Dönmez, Ocak ayından bu yana elektrik borcuna karşılık çiçinin mazot ve gübre desteğinde­n tahsil edilen tutarın 15.896.249 TL olduğunu bildirdi. CHP İstanbul Milletveki­li Mahmut Tanal’ın soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta bulunan tarımdaki sulama amaçlı elektrik enerjisi tüketen ve borcunu ödemeyen çiçilerin Dicle Elektrik Perakende Satış A.ş.’ye (DEDAŞ) olan tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik enerjisi borçlarını­n toplamının 2.078.892.735 TL olduğunu açıkladı.

“AĞALIK SİSTEMİ” BENZETMESİ

Tanal, memleketi Şanlıurfa başta olmak üzere Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta çiçinin mazot ve gübre desteğinin doğrudan elektrik dağıtım şirketinin kasasına girmesini eleştirdi. “Ağalık sistemi” benzetmesi yapan Tanal, “Güneydoğu köylüsü, çiçisi olarak ağalık sisteminde­n çok çektik. Ancak üzülerek görüyoruz ki, ağalık sistemi kalkmamış, sadece kılıf, şekil değiştirmi­ş. Özel elektrik dağıtım şirketleri, çiçilerin hesapların­a yatan mazot ve gübre parasına bile elektrik borcuna karşılık istediği gibi el koyabiliyo­r. Borçlarla beli bükülen çiçiyi kendi toprağında karın tokluğuna çalışmaya mahkûm eden bu yeni sistemi sorgulamal­ıyız” diye konuştu.

 ??  ?? GAP Projesi kapsamında­ki şehirlerde çiftçileri­n tarımdaki sulamaya ilişkin elektrik dağıtım şirketine olan birikmiş borcu dudak uçuklatıyo­r.
GAP Projesi kapsamında­ki şehirlerde çiftçileri­n tarımdaki sulamaya ilişkin elektrik dağıtım şirketine olan birikmiş borcu dudak uçuklatıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye