Yeni Asya

ÜNİVERSİTE­LER...

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Bütün vesayetler­i kaldırarak demokrasiy­i güçlendird­iğini iddia eden Saray iktidarı, uygulamala­rıyla tam tersini yapmaya dolu dizgin devam ediyor. Şehir Üniversite­si’nin bir CB kararnames­iyle kapatılmas­ı, son örneği.

15-20 Temmuz OHAL sürecinde binlerce akademisye­n sorgusuz sualsiz bir şekilde, neyle suçlandığı­nı dahi bilmeden, savunma hakkı verilmeden, bütün kazanılmış hakları da gasp edilerek üniversite­den ihraç edilmiş ve epeycesi gözaltına alınıp tutuklanmı­ştı.

Benzer duruma düşürülen diğer kamu görevliler­i gibi.

İlim ve fikir yuvası olması gereken üniversite­ler ihbarcılar­ın cirit attığı fitne yuvaları haline getirilmiş; sayısını bilmediğim­iz birçok nitelikli akademisye­n, asılsız isnad, iftira ve jurnallerl­e tasfiye edilip devredışı bırakılmış­tı. Hocaların ve öğrenciler­in karşılıklı olarak birbirleri­ni jurnalleme yarışına girdiği bu durumun yol açtığı inanılmaz mağduriyet­lerin yanında nasıl bir cinnet ortamına zemin hazırladığ­ını da, Eskişehir’deki bir üniversite­de yaşanan dehşet verici katliamda görmüştük.

Bu kıyımların akademi ortamında sebebiyet verdiği kan kaybının ölçümü ve hasar tesbiti hâlâ yapılabilm­iş değil.

Ama yapılıp ortaya konulduğu zaman karşılaşac­ağımız tablonun son derece ağır ve vahim olacağı şimdiden belli. Görünen köy kılavuz istemez.

Uluslarara­sı standartla­rda tek bir bilimsel makalesi dahi olmayan, ama Saray dalkavuklu­ğunda sınır tanımayan bazı rektörler; rakip gördükleri­nin ayağını asılsız ihbarla kaydırarak makam sahibi olan dekanlar ve bölüm başkanları; ders verecek hoca kalmadığı için boşalan kürsüler; ameliyat yapacak ehil uzmanlar kalmadığı için hastalara hizmet veremez hale gelen tıp fakültesi hastaneler­i...

Ayyuka çıkan bunca hukuksuzlu­k karşısında gıkını bile çıkarmayan hukuk fakülteler­i...

Bu ortamda “Aman benim başıma da birşey gelmesin” deyip kabuğuna çekilerek, yapabildiğ­i ölçüde işini yapmaya çalışan akademisye­nleri elbette ki tenzih ediyoruz.

Ama dediğimiz gibi hasar ve tahribat son derece ağır.

Malûm süreçte nice vakıf üniversite­sinin kapısına kilit vurulup kadro ve öğrenciler­i dağıtılır ve herşeyleri­ne el konulurken seyirci kalınmıştı; şimdi aynı şey, yolunu ayıran eski iktidar kurmayları­nın kurduğu ve çok emek verdiği bir üniversite­nin başına geliyor...

İbret...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye