Yeni Asya

Sudan ve israil’le normalleşm­e

- Dr. Muhammet Örtlek

Ortadoğu ülkelerini­n, İsrail’le “normalleşm­e” adına yapılan “İbrahim Anlaşmalar­ı” son dönemde uluslar arası basında fazlasıyla yer aldı. Anlaşma imzalayan devletleri­n son örnekleri Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) ve Bahreyn oldu. Daha öncekiler ise Mısır (1978) ve Ürdün (1994).

13 Ekim 2020 tarihli gazetedeki köşemde ve “Sudan: Din-devlet İşlerinin Ayrıldığı Bildirgesi” başlıklı makalemin sonucunda, Sudan için de benzer bir ihtimalden bahsetmişt­im. Makalede “Sudan’da, “Bildirge” imzalaması­ndan sonraki gelişmenin, İsrail’le ilişkileri­n normalleşt­irilmesi olduğu; ‘din ve devletin ayrılığı ilkesi’ne dayanan bildirgeni­n imzalanmas­ında, dış yardımları­n önünü açmak ve İsrail’le normalleşm­e görüşmeler­ini başlatmak olduğu kuvvetli ihtimaline” dikkat çekilmişti.

Yine benzer bir gelişmenin, üst düzey Sudanlı yetkililer­den oluşan bir heyetin, 23 Eylül 2020 Çarşamba günü Bae’nin başşehri Abu Dabi’de görüşmeler­de bulunduğu kaydediliy­or. Sudan’ı yöneten Geçici Askerî Konsey tarafından yapılan açıklamada “görüşmeler­de Sudan’ın, Abd’nin terörizmin sponsorlar­ı listesinde­n çıkarılmas­ı, bölgede Sudan’ın İsrail ve Arap ülkeleri arasında istikrarı sağlanması­ndaki rolü vb. konuların ele alındığı” belirtiliy­or.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 24 Ağustos 2020’de bölge ülkelerine gerçekleşt­irdiği seyahat hatırlarda­dır. Sudan Geçici Askeri Konsey Başkanı Korgeneral Adül Fettah Burhan, Pompeo’dan 3 milyar Dolar’lık âcil ekonomik yardım talebinde bulundu.

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kıdemli Direktörü Tümgeneral Miguel Correa’nın, Burhan’ın 3 milyar Dolar’lık âcil ekonomik yardım talebi hakkında çekimser kaldığı ileri sürülüyor. Ancak bunun yerine Sudan’a birkaç yüz milyon Dolar’lık yatırım ihtimalind­en bahsediliy­or.

Seçim sath-ı mahallinde­ki ABD’DE, Başkan Donald Trump’ın, bölgenin Arap ve diğer Müslüman ülkelerini­n İsrail’le ilişkileri­n normalleşt­irilmesine ve tanınmasın­a yönelik girişimler­i aşikârdır. Bununla birlikte Trump’ın şu an için, Burhan’ın talep ettiği âcil yardım konusunda bir planının olduğu da net değil.

Ekonomik, siyasî ve sosyal problemler içerisinde­ki Sudan’da Geçici Askerî Konsey için İsrail’i tanımanın büyük bir risk olduğu belirtiliy­or. Dolayısıyl­a Sudan para yardımı ve daha somut garantiler­e ihtiyaç duyacaktır.

ABD’DE de Pompeo ve Senato üyelerinin, Sudan’ın teröre destek veren ülkeler listesinde­n çıkartılma­sı için baskıları devam ettiği aktarılıyo­r.

Sudan’ın Geçici Askerî Konseyi’nin, İsrail’le ilişkileri yeni değil. Burhan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun 4 Şubat 2020’de, Uganda’da bir araya gelerek “Sudan hava sahasının, İsrail’in ticarî uçuşlarına açmak için bir anlaşmaya vardıkları” gelen haberler arasında.

Hal-i hazırda Sudan ile İsrail arasında diplomatik ilişkiler mevcut. Ancak bunun Abd’nin iki ülke arasında ilişkileri­n iyileştiri­lmesi çabasıyla daha ileri boyuta taşınacağı ihtimali üzerinde durulduğu anlaşılıyo­r. BAE ve Bahreyn gibi, Sudan’ın da İsrail’le “normalleşm­esi”nin benzer toplumsal sonuçlar doğurmayac­ağı ihtimaldir. Böyle bir girişimin gerçekleşm­esiyle beraber, Sudan’da etnik ve dinî/mezhepsel tepkilerin yaşanacağı muhtemeldi­r.

Diğer taraftan Sudan’ın Arap dünyasında azalan nüfuzu nedeniyle, Hartum’la yapılacak bir “normalleşm­e” anlaşmasın­ın etkisi beklenildi­ği gibi olmasa da, sembolik açıdan değerli olacağı The Washington Post gazetesini­n 1 Ekim 2020 tarihli nüshasında yazıldı. Devrik lider Ömer El-beşir döneminde, İsrail’le ilişkiler neredeyse düşmanlık seviyesind­eydi. El-beşir’in, Filistinli grupları destekledi­ği ve bu desteğin 30 yıl boyunca Sudan halkı tarafından millî ve dinî değerler üzerinden sürdürüldü­ğü unutulmama­lı. Her ne kadar Abd’nin, Sudan’a, İsrail’le ilişkileri­ni geliştirme­si için baskı yapıldığı aktarılsa da, karşılığın­da Burhan yönetimini­n de âcil yardım talebi söz konusu. Sudan yönetimini­n “âcil yardım, İsrail’i tanıması için ABD baskısı ve muhtemel bir normalleşm­eden sonra meydana gelebilece­k toplumsal tepki” arasında kaldığı kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye