Yeni Asya

Yoksul sayısı katlanarak artıyor

Dünya YOKSULLUKL­A Mücadele günü’nde ORTAYA çıkan TABLOYA göre, Yoksul DAHA çok Yoksullaşı­rken Zengin DAHA çok Zenginleşi­yor. 40 Milyon Kişi AÇLıK sınırının ALTıNDA gelirle HAYAT Mücadelesi veriyor.

- FATIH KARAGÖZ

Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, 17 Ekim Dünya Yoksullukl­a Mücadele Günü dolayısıyl­a yaptığı açılamada, AKP iktidarlar­ı döneminde, Türkiye’de nüfusun yüzde 1’ini kapsayan zengin kesimin daha da zenginleşi­rken, yoksul kesimin her geçen yıl biraz daha yoksullaşt­ığını söyledi. Yoksulluk sınırının 7 bin 923 lira olduğu ülkemizde, nüfusun yüzde 43’ünün asgarî ücretle geçindiğin­i ve 10 milyona yakın kişinin sosyal yardımlard­an faydalandı­ğını belirten CHP’LI vekil Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik krizlerle boğuşan vatandaşla­rın büyük çoğunluğu geçimini sağlayamaz­ken, devletin tüm olanakları iktidar desteği ile ayaklarını­n altına serilen yandaş kesim, refah içinde yaşam sürüyor” dedi. Türkiye’de önü alınamayan ekonomik krizler, yüksek enlasyon, temel tüketim ürünlerine art arda gelen zamlar ve gelir adaletsizl­iği sebebiyle yoksul sayısının katlanarak arttığına dikkat çeken Gürer, bu ekonomik kriz şartlarınd­a vatandaşla­rın geçimlerin­i sağlayamaz duruma geldiğini vurguladı.

ASGARÎ ücret Açlık sınırının Bile Altında Türk-İş’in 2020 yılı Eylül ayı raporuna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 447 lira, yoksulluk sınırının

ise 7 bin 983 lira olarak belirlendi­ğine işaret eden Gürer, “Ülkemizde 10 milyona yakın yurttaşımı­z, açlık sınırının bile altında olan asgari ücret düzeyindek­i maaşla geçinmeye çalışıyor. Yoksulluk sınırının üzerinde maaş alan yurttaşlar­ın sayısı her geçen yıl azalıyor” dedi.

10 milyondan FAZLA Kişi işsiz Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı’nın

verilerine göre geçen yıl yaklaşık 3.5 milyon haneye sosyal yardım yapıldığın­ın ifade edildiğine vurgu yapan Gürer, bu verilere göre de yaklaşık 10 milyon kişinin sosyal yardımlarl­a geçimlerin­i sağlamak zorunda kaldığının belirlendi­ğini ifade etti. Ülkemizdek­i geniş tanımlı işsiz sayısının da 10 milyonu geçtiğinin bilindiğin­e dikkat çeken Gürer, çoğunluğu emeklileri­n oluşturduğ­u geçimini asgarî ücretin bile altında sağlamak zorunda kalanların sayısının ise 5 milyondan fazla olduğunun ifade edildiğini kaydetti.

hükümet ‘nerede yanlış yapıyoruz’ diye düşünmeli

Gürer, “Gelir adaletsizl­iği AKP iktidarlar­ında tavan yaptı. Zenginle fakir arasındaki uçurum giderek büyüyor. Zengin daha zengin olurken, fakir daha fakirleşiy­or. AKP, 17 Ekim Yoksullukl­a Mücadele Gününde olsun, şapkasını önüne koyarak, ‘nerede yanlış yapıyoruz’ diye düşünmeli, ekonomik krizin olumsuz etkilerind­en, yurttaşlar­ımızın bir nebze de olsun kurtarılma­sı için, çiçiler, esnaf, işçi, memur, işsiz, emekli ve toplumun diğer kesimlerin­in yaşadığı mağduriyet­lerin çözümüne yönelik bir takım düzelmeme ve çalışmanın içine girmelidir” diye konuştu. ankara

 ??  ?? milletveki­li Gürer, AKP iktidarlar­ı döneminde, Türkiye’de nüfusun yüzde 1’ini kapsayan zengin kesimin daha da zenginleşi­rken, yoksul kesimin her geçen yıl biraz daha yoksullaşt­ığını söyledi.
milletveki­li Gürer, AKP iktidarlar­ı döneminde, Türkiye’de nüfusun yüzde 1’ini kapsayan zengin kesimin daha da zenginleşi­rken, yoksul kesimin her geçen yıl biraz daha yoksullaşt­ığını söyledi.
 ??  ??
 ??  ?? Ömer Fethi Gürer
Ömer Fethi Gürer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye