nat­u­ral flow

A bright and spa­cious rear ex­ten­sion cre­ated a fun and func­tional lay­out in this young fam­ily’s home in Hove

25 Beautiful Homes - - NEWS - Fea­ture JANE CRIT­TEN­DEN | Pho­tog­ra­phy JAMES FRENCH

When in­te­rior ar­chi­tect Emma Capron and her hus­band, Chris, moved into a spa­cious semi in Hove, East Sus­sex, they were brim­ming with ideas on how to im­prove the space. The pair in­stantly fell in love with the 1930s prop­erty, see­ing be­yond the dated wall­pa­per and flo­ral cur­tain pel­mets. ‘The light and space were a re­fresh­ing con­trast to the lin­ear Vic­to­rian house we had lived in pre­vi­ously,’ says Emma.

The cou­ple, who have two chil­dren, Esmé and Luca, tack­led the smaller jobs first, paint­ing walls in neu­tral shades, re­mov­ing car­pets and re­in­stat­ing the sit­ting room wall to cre­ate an of­fice for Emma’s com­pany, Bean In­te­ri­ors. Then they re­dec­o­rated the four bed­rooms, be­fore plan­ning a rear ex­ten­sion.

Space and flow were im­por­tant con­sid­er­a­tions for Emma when draw­ing up the plans. She ex­per­i­mented with dif­fer­ent lay­outs, striv­ing to find a so­lu­tion that would work for her fam­ily for many years to come. Then came a eureka mo­ment. ‘The west- and east-fac­ing light is a fan­tas­tic fea­ture of our home,’ she ex­plains, ‘so I re­drew the floor plan, re­mov­ing the dog­leg in the hall, repo­si­tion­ing the kitchen door­way and in­stalling dou­ble-glazed doors to al­low plenty of light to per­me­ate through­out the en­tire ground floor.’

Emma sub­mit­ted plans for an ex­ten­sion an­gled by six de­grees to max­imise the light and con­nect a ca­pa­cious new kitchen and din­ing area with the ex­ist­ing sit­ting room. ‘I love that we can be to­gether and still have our in­di­vid­ual spa­ces,’ she says.

Ad­di­tional build­ing work in­cluded con­vert­ing part of the garage into a util­ity room, and ex­tend­ing the bath­room. Then Emma could put her in­te­rior ideas into place. ‘My taste has evolved over the years, but mostly I pre­fer a neu­tral pal­ette with ecru tones and nat­u­ral ma­te­ri­als, com­bined with art­work and pieces we’ve col­lected on our trav­els, each telling a story.

Warm white walls, an en­gi­neered oak floor and chunky tim­ber shelves, which Emma de­signed, tie the sit­ting room and kitchen to­gether. New cush­ions and throws up­date ex­ist­ing so­fas and arm­chairs, and Emma re­cy­cled kitchen chairs she in­her­ited from the pre­vi­ous own­ers. ‘I like that they re­mind us of the orig­i­nal scheme,’ she says. ‘De­spite be­ing a de­signer, I don’t feel that ev­ery­thing has to be brand new.’

Art fea­tures through­out with en­tire walls de­voted to framed travel pho­tos, pic­tures that spark fond mem­o­ries and paint­ings by the cou­ple’s favourite artists. It’s these per­sonal touches that shape and en­liven the Caprons’ home and, more im­por­tantly, ce­ment Emma’s as­pi­ra­tion to cre­ate an in­te­rior that’s eclec­tic and unique. ‘When friends and fam­ily walk in and say, “This is so you”, then I know I’ve done a good job,’ smiles Emma.

KITCHEN The wooden stools, shelf and floor­ing bring warmth to this bright white space. Mora units in warm white matt lac­quer, £6,600, Schüller at Show­case Kitchens. Weath­ered oak stool, £175, Cox & Cox

SIT­TING ROOM Cush­ions and throws have given old fur­ni­ture a new lease of life. Bob­ble cush­ion, £50, Mus­kett & Maz­zullo. Grey throw, £80, John lewis. rollo ta­ble lamp, £289, fab­rics & Pa­pers

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.